מבחינתי כל עבודה על אתר של לקוח מתחילה בגיבוי
בדרך כלל אני יוצר גיבוי רק של בסיס הנתונים ושל שאר הקבצים ושל האתר.
לדעתי ככה כל עבודה עם כל נותן שירות בנושא אתרים צריכה להתחיל, כך שאם משהו מתפקשש יש גיבוי.
באתרים מבוססי PHP את בסיס הנתונים אני נוהג לגבות בשני דרכים, הן ב exprot מתוך PHPMyAdmin והן בגיבוי דרך כלי ייעודי ב Cpanel או בעזרת פקודת גיבוי ב Bash.
יש לכך סיבות משפטיות וסיבות של בטיחות בעבודה, גם אם לא סיבות טכנולוגיות.
במקרים של עבודות קלות כמו עריכת דפים קיימים בלבד אני שומר גיבוי אצל מחשב הלקוח (אחרי שאני משתלט מרחוק עם תוכנה כמו TeamViewer באישור הלקוח) ובמקרים גדולים אני מבקש את הסכמת הלקוח להעביר לי עותק של הגיבוי אם הוא מסכים לכך.
כלי הגיבוי הקיימים כיום פשוטים ומהירים לשימוש ובתור עיקרון עדיף פשוט לגבות הכל.
גיבוי אימיילים
בדרך כלל כשעובדים על אתר של לקוח אין צורך לגבות אימיילים אם הם נשמרים על מערכת חיצונית למערכת ניהול התוכן של האתר, שכן לא על מערכת זו אני עובד (אני לא מומחה למערכות אימיילים) אבל אם אימיילים נשמרים בתוך מערכת ניהול התוכן של האתר (מקרה נדיר שקשור בעיקר לאתרי מסחר אלקטרוני שטפסיי פניית לקוח נשמרים אצלם בבסיס הנתונים) אז גיבוי בסיס הנתונים יכלול אותם.
אני ממליץ לא להסתמך על גיבוי אוטומטי בלבד
ברוב חברות האחסון יש גיבוי אוטומטי כך שניתן לשחזר מן הגיבוי האוטומטי אבל תמיד טוב לעשות גם גיבוי ידני מיידי כפי שתיארתי פה למקרה שהגיבוי האוטומטי לא עובד או שאין גיבוי אוטומטי שזו אמנם תופעה נדירה כיום אבל העיקרון של גיבוי מיידי כאן הוא לדעתי כזה שבאופן כללי אין לחרוג ממנו.
הערות כלליות
- אני מאחסן את האתר שלי בחברת אחסון בין הגדולות בעולם Namecheap ויש להם גיבוי אוטומטי ובכל זאת אני מדי פעם, אחת לרבע שנה או חצי שנה, עושה גיבוי ידני של כולו.