ד"ר מרכדי (מוטי) שפר הוא מהנדס טילים ישראלי בעל תואר ד"ר לאווירונאוטיקה ותואר מאגיסטר (תואר שני חיצוני) בביולוגיה של הראייה. הוא מומחה בינלאומי לטילי יירוט.
ד"ר מוטי שפר מגדיר את המונח "יירוט" בהגדרה הנדסית לפיה יירוט הוא פגיעה של טיל אחד בטיל שני ישירות עד הרס הטיל השני, כך שכל דבר אחר כמו "התפוצצות הטיל הראשון ליד הטיל השני", אינו יירוט.
ד"ר מוטי שפר טוען שטילי מערכת כיפת ברזל לא מיירטים טילים ושטיליה רק מתופצצים באוויר כביכול ליד טיל אויב וגם אז לא בהכרח יפגעו משמעותית באותו טיל ולכן מערכת כיפת ברזל איננה מספקת הגנה משמעותית מטילים ובכל מקרה איננה מיירטת טילים בהגדרה ההנדסית לעיל.
טענות דומות משמיע ד"ר מוטי שפר גם לגבי הטילים קלע דוד (לשעבר, "שרביט קסמים") ולגבי כמה טילי "חץ".
ד"ר מוטי שפר טוען שכל נושא פיתוח מערכת כיפת ברזל נגוע בשחיתות; שבעבר טיל כיפת ברזל עלה 250,000 דולר אך אחרי שצה"ל הבין שטענות מפתחי המערכת שגויות או לא מדויקות, הוא דרש להוריד את מחירם דרסטית.
ד"ר מוטי שפר מוסיף לטעון שמלבד צה"ל גם רשויות סעודיה, סינגפור ואוקראינה בדקו את מערכת כיפת ברזל והגיעו למסקנה שאיננה יעילה.
מסקנת יסוד מדברי ד"ר מוטי שפר
- טילים זולים אשר ירו ארגוני טרור על ישראל ממדינות צמודות לישראל הם טילים שסיכויי הפגיעה שלהם הם בין 5-10% ולכן בהתבסס על ה 90-95% שלדבריו לא גורמים נזק משמעותי, דובר רשמי יכול לבלף את הציבור שהם "יורטו" או "נפלו בשטחים פתוחים", תלוי מה מתאים לאג'נדה של מעסיק הדובר הרשמי.
- בתקופת מבצע "עמוד ענן" שוגרו רק עשרה רקטות לישראל ולא אלף שש מאות, שזה פחות מפי 100 פחות ועיקר הנזק הגיע מרסיסים של למעלה מ-1,500 טילי כיפת ברזל ששוגרו לעברן.
- בתקופת מבצע "צוק איתן" שוגרו ארבע מאות רקטות לישראל אך דובר רשמי אמר חמשת אלפים.
מסקנות כלליות עיקריות מדברי ד"ר מוטי שפר
- אין הבדל משמעותי בין טילי חיזבאללה זולים על צפון ישראל לבין טילי חמאס זולים על דרום ישראל כי שניהם לא מסוגלים לטוס אופקית אלא הם טסים אנכית-אנכית.
- לכל טיל יירוט יש שעון שגורם לו להתפוצצות עצמית בשמים כדי שלא יתפוצץ בקרקע.
- טילים היפר-סוניים קיימים כבר משנות ה-50 והשיח סביבם הוא פסיכולוגי בעיקרו.
- בכל יירוט לכאורה של מערכת כיפת ברזל, נורים לפחות שני טילי כיפת ברזל מכיוונים נגדיים ומתפוצצים זה ליד זה ואם הם גורמים נזק לטיל אויב הם גורמים ואם לא, לא, אך גם אז אין מדובר ביירוט.
- לפעמים רסיסים מטילי כיפת ברזל המתפוצצים בשמים גורמים יותר נזק מרסיסי טילי אויב, במיוחד אם יש יותר טילי כיפת ברזל מאשר טילי אויב, ואף שולמו בעקבות זאת פיצויים על סך עשרות מיליוני שקלים.
- משנת 1985 ועד היום מדינת ישראל הפסידה לפחות טריליון דולר על משכורות ופנסיות של אנשי מחקר ופיתוח והנדסת ייצור של טילי יירוט שרבים מהם אינם מיירטים בהגדרה הנדסית או אינם יעילים.
- ישראל מחזיקה פצצות גרעיניות אך לא ניתן לשגר אנכית פצצות כאלה מצוללות מסיבות שונות כמו קוטר קטן מדי של הצוללות לשיגור אנכי וקושי לתמרן בשיגור אופקי ארוך במים ואילך ובכל מקרה כיום שימוש בהן הוא צעד התאבדותי שכן מי שיירה אחת יחטוף לפחות אחת ובכך יפסיד.
טענות הנדסיות של ד"ר מוטי שפר
- לכל טיל מערכת תנע שמניעה אותו.
- לכל טיל מערכת ניהוג שמנהיגה אותו.
- לכל טיל יירוט מערכת ביוט המתבייטת על מטרה שלו ("מערכת ראייה הדומה לעין שלנו") שבדרך כלל עושה זאת באינפרא אדום ולא באור נראה כי באינפרא אדום טווח הראייה גדול יותר.
- טיל יירוט המצויד רק במצלמה טלסקופית איננו יעיל משום שנדרש לפניכן צילום במצלמה גדולה בהרבה שרק במסגרת האובייקט שהיא מזהה, צריכה לפעול מצלמה טלסקופית.
- לטילים קלאסיים עם מערכות ביות ראשוניות הייתה בעייה של התבדרות (קושי לפגוע במטרה בשל תמרוני מטרה) שד"ר מוטי שפר נמנה עם החוקרים שהצליחו לצמצם אותה.
טענתו של ד"ר מוטי שפר לגבי איומים של רשויות ישראל על תושבי דרום וצפון ישראל שספגו טילים שנים רבות
ראשי מועצות בדרום וצפון ישראל אמרו לתושבים לא לדווח על רקטות אלא אם יש נזק משמעותי מהן, כדי שהדבר לא יגיע לעיתונות הלאומית והבינלאומית.
מערכת כיפת ברזל יועדה לשמור על תושבים במושביהם פסיכולוגית.
ראשי מועצות שד"ר מוטי שפר הזכיר בשמם לא רק שאיימו כך אלא שגם סחטו לכאורה את תושבי המועצות בכך שאמרו להם שאם יסכימו לתכתיבים, יקבלו תקציבי עתק והשקעות שונות ואכן כך היה.
- משפחת טגרמן (או רגרמן, לא בדיוק הבנתי) עזבה אך חזרה ואחרי שחזרה בנם נהרג וראש המועצה שאיים עליהם לא הגיע להלוויית בנם.
- שלושה בחורים בקריית מלאכי פוצצו למוות מרקטה שלא יורטה ובצהל אמרו שזה קרה בשל טעות אנוש; לאחר מכן נתניהו פעל להגן על דני גולד שלפי ד"ר מוטי שפר החל לממן ציבורית את מפתחי מערכת כיפת ברזל ללא אישורים מתאימים ונחשד על כך בלקיחת שוחד מצד מבקר המדינה דאז מיכה לינדנשטראוס, כל זאת תוך שהוא דוחה מימון לפיתוח תוכנית "פעמון" של ד"ר מוטי שפר שעלותה היה נמוך בהרבה וכבר אושרה מטעם ועדה חיצונית.
דעתו של ד"ר מוטי שפר על מתקפת הפתע על ישראל בשביעי באוקטובר
לפי ד"ר מוטי שפר מתקפת הפתע על ישראל בשביעי באוקטובר נובעת מאירועים קודמים כמו מבצע עמוד ענן, מבצע צוק איתן וכמה אירועים אחריהם הקשורים למאבק אגו בין בנימין נתניהו לנפתלי בנט.
לדעתי הוא מתכוון למבצע שומר חומות, אך גם לתקיפת המתפללים בתוך מסגד אל אקצא ב 4-5 באפריל 2023 שלאחריה הכריז האלוף יצחק בריק כי ישראל נמצאת באיום קיומי מיידי ותקיפה קשה עליה היא רק עניין של זמן ואכן כמעט במדויק שלושה חודשים אחרכך החלה מתקפת הפתע על ישראל (אני עצמי כחוקר אסלאם עצמאי אמרתי מיד אחרי התקיפה בתוך אל אקצא שזה רק עניין של זמן עד שתתחיל מתקפה סונית או שיעית על מדינת ישראל, בלי שהכרתי אז בכלל את האלוף בריק).
אם הבנתי את ד"ר מוטי שפר נכון בעניין זה אז הוא טוען שמתקפת השביעי באוקטובר התבססה על כישלון עסקה סמויה בין נתניהו והחמאס בתיווך סאלח אל עארורי, להוכיח יכולת טכנולוגית-צבאית שהצריכה שנתניהו יגרום לתרדמת שלטונית-צבאית לא במילים אלא בהשראה, אבל סאלח אל עארורי ניצל את התרדמת הזו, בגד בנתניהו וקרא ליחיא סינואר ומוחמד דף להוציא לפועל את תוכניתם "סופת אל-אקצא" (שברור שכבר הוכנה מראש בלי קשר) וכי למעשה הוא עצמו ד"ר מוטי שפר חזה מתקפה דומה בפוסט שפרסם בעבר עוד לפני המתקפה, לגבי הקשר לכאורה בין בנימין נתניהו לסאלח אל עארורי.
דעתו של ד"ר מוטי שפר על תקיפת איראן את ישראל בשלוש עשרה לאפריל
ד"ר מוטי שפר טוען שמי שיירט את כל אותן הפצצות המעופפות מאיראן שיורטו שהם טילים, כטב"מים וכדומה שטסו אופקית לישראל ולא אנכית, לא הייתה ישראל כלל, אלא היו אלה טייסים אמריקניים, בריטיים וירדנים עם מטוסי F-16 ואולי גם F-35 במרחב אווירי בו אסור לישראל לפעול בכלל והטייסים הללו ביצעו את היירוט עם טילי אוויר-אוויר שכל אחד מהם עולה בערך מיליון דולר.
קשה ליירט כטב"מים כי הם טסים גם אופקית וגם נמוך, אך במקרה זה הדבר התאפשר בשל הציוד המדויק והיקר.
טילי חץ שתיים וחץ שלוש מישראל לא יירטו אף פצצה מעופפת מאיראן במתקפה זו.
- טיל שיוט טס אופקית באטמוספירה תחתונה אך גבוה מספיק כך שטיל חץ שלוש לא יוכל להגיע אליו.
- טיל בליסטי טס אופקית באטמוספירה עליונה במהירות של 14,000 קמ"ש עד שניתק ממנו המנוע ושניהם (המנוע והטיל) נופלים נפילה חופשית לקרקע.
ד"ר מוטי שפר סיכם שמתוך כל מאות השיגורים, רק או בעיקר עשרים טילים בליסטיים עם ראשי נפץ קטנים שנועדו בעיקר להרתעה נפלו בישראל; אחד בצפון, אחד ליד ים המלח, והשאר באזור הבסיסים נבטים ורמון.
לפיכך, האמריקנים, הבריטים והירדנים ניצלו את תקיפת איראן על ישראל לצורכי תעמולה והפגנת יכולות צבאיות אלגנטית, במסגרתה גם איראן וגם ישראל ישלו את עצמם שהם ניצחו אך המנצחים הגדולים יהיו האמריקנים.
דעתו של ד"ר מוטי שפר על תקיפות חיזבאללה בצפון ישראל
ד"ר מוטי שפר חולק על טענתו של האלוף יצחק בריק לפיה יש לחיזבאללה מאות אלפי טילים מדויקים וטוען שיש לו כמה עשרות אלפים כאלה לכל היותר. עם זאת, ד"ר מוטי שפר אומר שישראל צריכה לאמץ מערכת הגנה חדישה נגד הטילים המתבייטים של חיזבאללה, שאם לא כן, חיזבאללה יכול להסב לה נזקים אדירים שיישתקו את כלכלתה והוא מציע את מערכת "פעמון" שפיתח על בסיס עשרות שנות ידע וניסיון, למנוע זאת.
ד"ר מוטי שפר טוען שאין כיום טכנולוגיה שניתן לסמוך עליה ללייזר מתבייט ליירוט טילים; לייזר עוצמתי שלפי האלוף יצחק בריק הוא חיוני להגנה מפני טילים, כטב"מים ומל"טים; מכיוון שאינני פיזיקאי, אין לי דעה בנושא.
מערכת "פעמון" של ד"ר מוטי שפר
אינני מומחה לטילים או לכל תחום קרוב אך ברור לי שד"ר מוטי שפר הוא מהנדס טילים מומחה בעל שם בינלאומי בנושא יירוט טילים. הוא מדבר על יירוט טילים במונחים הנדסיים מדויקים ככל הניתן ולא במונחים פופוליסטיים והוא אדם בעל ידע וניסיון עצומים בנושא וזו טעות טכנית-אסטרטגית מהמעלה הראשונה של מדינת ישראל או של כל מדינה אחרת לצורך העניין, לזלזל בו או להתעלם ממנו, כמו גם מתוכנית "פעמון" שפיתח בהמשכיות.
מקורות
- ערב חדש עם דן מרגלית, כיפת ברזל לא מיירטת אף מטרה: ד"ר מוטי שפר חתן פרס ביטחון ישראל, שנת 2012.
- שניאור ובר, המומחה לטילים ד"ר מוטי שפר: כך פועלות מערכות היירוט נגד טילים בישראל, 23/07/24.
- הפודקאסט של דניאל, פרק 103, ד״ר מוטי שפר: טילים, חיזבאללה, בלוף כיפת הברזל וחולשת ההגנה הישראלית, 30/07/24.