הכתוב במאמר להלן מבוסס על ניסיוני האישי בתהליך נכון לשנת 2019 לבעלי אזרחות ישראלית המשתמשים בדרכון ישראלי ומעוניינים באשרת שהייה מבוססת ויזת סטודנט ללימודי שפה בתאילנד שלא במסגרת תואר אקדמי.
לימודי שפה בתאילנד שלא במסגרת תואר אקדמי מתקיימים באנגלית כאשר רוב המורים הם אזרחי תאילנד וגם תאים מבחינה אתנית (שפתם הראשונה היא תאית).
לכל התהליך הזה שווה לארגן תיק צד גדול ונוח ("תיק לפטופ") ובתוכו תיקיות פלסטיק עם ניילוניות, כי הולכים להיות הרבה מסמכים.
רקע
ראשית, מומלץ להגיע לתאילנד עם ויזת תייר לשלושה חודשים שהוצאה בקונסוליה התאילנדית בישראל או במדינה אחרת, מבעוד מועד.
ויזת תייר כשלעצמה תקפה ל 90 יום אך החותמת בדרכון בדרך כלל מהווה אשרת שהייה של 60 יום ואם רוצים להאריך את אשרת השהייה בעוד 30 יום נוספים כדי לסגור שלושה חודשים בתאילנד אז צריך להאריך את האשרת שהייה בחותמת נוספת במשרד הגירה מחוזי רלוונטי.
לאחר שחלף לפחות 75% מזמן האשרת שהייה של 60 יום, כלומר, לפחות לאחר חודש וחצי (45 יום) ניתן להאריך את אשרת השהייה מ 60 יום ל 90 יום ומוטב לא לנסות לעשות זאת לפניכן כדי לא לקבל תירוץ של "באת מוקדם מדי, תבוא שוב לקראת תום האשרה".
מציאת בית ספר לשפות שיכול להנפיק מסמכים לויזת סטודנט בתאילנד
לאחר הגעה לתאילנד עם ויזת תייר (בין אם תבוצע הארכת אשרת שהייה מ-60 יום ל-90 יום ובין אם לא), יש להגיע לבית ספר לשפות שמנפיק ויזות סטודנט (ED visa) בהקדם.
לא כל בתי הספר לשפות בתאילנד מנפיקים ויזת סטודנט וצריך למצוא אחד שכן.
ישנם מספר בתי ספר שמנפיקים ויזת סטודנט בבנגקוק, וסביר להניח שלפחות אחד בפטאיה או בפוקט או בצ'יאנג מאי וייתכן שיש עוד ויש לבחור אחד מאלה.
ניתן לחפש בגוגל בית ספר כזה עם שאילתאת חיפוש כמו bangkok language school ED visa
.
יש לוודא עם בית הספר לשפות כי לפי שעה בית הספר הזה אכן מנפיק מסמכים לויזות סטודנט, כי ייתכן שזמנית הפסיק בגלל בעיה כל שהיא מול משטרת ההגירה התאילנדית.
כמו כן, יש לוודא עם בית הספר לשפות כי לפי שעה בית הספר הזה אכן מנפיק מסמכים לויזת סטודנט לבעלי דרכון ישראלי כי ייתכן שזמנית הפסיק בגלל הוראה מיוחדת של משטרת ההגירה (אז הברירה היא להשתמש בדרכון לא ישראלי, אם יש, ואם אין, אז למצוא ויזה אחרת).
השגת מסמכים המעידים על רישום לבית ספר לשפות
לאחר הגעה לבית הספר לשפות המתאים הנבחר יש לבקש מסמכים המעידים על רצון להירשם לבית ספר זה לתוכנית לימוד כל שהיא המאפשרת ויזת סטודנט כמו תוכנית לימוד לתאית וייתכן שגם לשפות אחרות כמו סינית.
משטרת ההגירה של תאילנד לא מאפשרת לבתי הספר לנפק מסמכים לויזת סטודנט לכל תכנית לימודי שפה כך שלצורך ויזת סטודנט ניתן ללמוד רק מספר מצומצם של שפות והדבר יכול להשתנות בכל זמן ולכן יש לברר מול בית הספר אילו מסלולי שפות מאפשרים מסמכי הנפקת ויזת סטודנט בעת הבירור איתם.
הוצאת תעודת יושר ממשטרת תאילנד
לאחר קבלת מסמכים המעידים על רצון להירשם לבית ספר רלוונטי לתכנית לימוד שפה מסוימת יש ללכת עם מסמכים אלה למפקדת המשטרה המרכזית הרלוונטית.
בעיר בנגקוק מפקדת המשטרה המרכזית נמצאת ליד תחנת הרכבת Siam על רחוב Sukumvit.
במפקדת המשטרה המרכזית יש להוציא תעודת יושר.
בעת שמוציאים תעודת יושר יש להגיש דרכון בתוקף של חצי שנה קדימה לפחות עם המסמכים מבית הספר לשפות ולמלא טופס בו יש לציין לפחות פעמיים מה שם בית הספר אליו נרשמים וכן גם לציין לפחות פעמיים שזו תעודת יושר לצורך ויזת סטודנט (ולא לצורך ויזת עבודה) כי לפעמים השוטרים טועים וכותבים בטעות שם של בית ספר אחר או כותבים בטעות "ויזת עבודה" ואז צריך לבקש תיקון שיכול לארוך יום נוסף או יותר, תלוי בעומס.
הוצאת תעודת יושר כוללת גם צילום פנים, מתן טביעות אצבע ותשלום עמלה ואני ממליץ לשמור את הקבלה על תשלום זה.
חזרה לבית הספר לשפות עם תעודת יושר ותשלום על תכנית לימודים
לאחר הוצאת תעודת יושר מתאימה, צריך לחזור איתה לבית ספר לשפות הנבחר, להירשם לתכנית לימודי שפה רלוונטית ולשלם על תכנית זו.
המחיר לתכנית לימודים המתאימה להוצאת ויזת סטודנט נע לרוב בין 30 אלף ל-50 אלף באט.
לאחר רישום ותשלום יש להמתין עד בערך חודש לאישור הרישום לבית הספר לשפות מצד משרד החינוך התאילנדי.
המתנה לאישור התחלת לימודים ממשרד החינוך התאילנדי
אם וכאשר מקבלים אישור רישום לבית הספר לשפות מצד משרד החינוך התאילנדי (בדרך כלל כן מקבלים ואין בעיה), יש לחזור לבית הספר לשפות לקחת את מסמכי אישור הרישום.
לאחר קבלת אישור התחלת לימודים ממשרד החינוך התאילנדי
לאחר קבלת מסמכי אישור התחלת לימודים ממשרד החינוך התאילנדי, יש להזמין טיסה למדינת יעד בה יש שגרירות תאילנד עם מחלקה קונסולרית.
מדינה כזאת יכולות להיות למשל קמבודיה, לאוס, הודו, יפן או מיאנמר.
בדרך כלל, למי שאין במדינה זו דירה, יש להזמין גם מלון ורצוי להיעזר באפליקציית מפות לבחור מלון שנמצא כמה שיותר קרוב לשגרירות תאילנד הרלוונטית במדינה זו.
עקרונית אפשר גם כמובן לטוס לישראל ולהוציא ויזת סטודנט בשגרירות תאילנד בישראל אבל אני חושב שאם מטרת הביקור היא רק הוצאת ויזה אז מוטב לטוס למדינה שכנה לתאילנד ולא לישראל כי אם למשל קורת תקלה בלתי צפויה כמו אובדן מסמכים אז אפשר לחזור במהירות אולי אפילו עוד באותה יממה חזרה לתאילנד ולקבל אשרת שהייה מבוססת פטור מויזה עד לתיקון התקלה.
הוצאת ויזת סטודנט במדינה אחרת וחזרה לתאילנד עם ויזת סטודנט זו
לאחר קבלת מסמכי רישום מבית הספר ובתום הויזה הנוכחית יש כאמור לצאת מתאילנד עם כל המסמכים הרלוונטיים למדינה הרלוונטית כגון אחת המדינות השכנות לתאילנד וללכת שם לשגרירות ממלכת תאילנד המקומית שגם כוללת מחלקה קונסולרית.
יש להגיש למחלקה הקונסולרית של ממלכת תאילנד את הדברים הבאים:
- דרכון בתוקף של חצי שנה קדימה לפחות.
- צילום דרכון (עמוד ראשי, רצוי בצבע).
- עותק מקור של כל מסמך רישום לבית הספר לשפות.
- עותק מקור של תעודת יושר ממשטרת תאילנד.
- עותק מקור של אישור משרד החינוך התאילנדי.
- טופס הגשת בקשה לויזה בו מפורטת הויזה כולל תמונת פספורט.
- כסף דמי עמלה לטיפול בהגשת בקשה לויזה (אמורה להתקבל קבלה על השירות ויש לשמור אותה).
- אני אישית ממליץ לצרף גם עותק בצבע של הצהרה בנקאית חתומה מהשנה האחרונה של חשבון בנק בתאילנד אם יש או של חשבון בנק במדינה אחרת אם יש.
לאחר הגשת כל החומר הנדרש יש להמתין להכנת הויזה.
דרכון עם ויזת הסטודנט אמור להיות מוכן תוך יום-יומיים בערך ואז אפשר לבוא לאסוף אותו אבל ייתכנו חגים והפתעות והתעכבויות עד שבוע ולכן אני ממליץ לשהות לפחות שבוע במדינה בה פונים למחלקה קונסולרית של שגרירות תאילנד להוצאת ויזת סטודנט.
חזרה לתאילנד והתחלת הלימודים
יאללה להתחיל ללמוד !
יש להתמיד להגיע לשיעורים שכן בתי הספר מחוייבים מצד משטרת ההגירה התאילנדית למלא דו"חות של מי הגיע לאיזה שיעור ומתי ובנוסף משטרת ההגירה התאילנדית מבצעת בדיקות פתע תכופות בכל בתי הספר שמנפיקים ויזות סטודנט.
אדם שייתפס לא מגיע לשיעורים באופן בלתי סביר ו\או נכשל בבחינה פשוטה בשפה הרלוונטית של מסלול הלימודים, כלומר לא יודע כלום על השפה הזאת, עשוי לעבור חקירה, פתיחת תיק במשטרה, קנס ואף גירוש זמני מתאילנד ולכן מאד מאד לא מומלץ לא להגיע לשיעורים ולא ללמוד את השפה.
נגמרו הימים בהם ויזת סטודנט בתאילנד הייתה בעיקר רק לצורך שהייה.
הערות כלליות
- למי שיש ילד\ים ועושה את התהליך עם ילד\ים, את הדרכון של כל ילד בדרך כלל יחתימו לפי ויזה תואמת-זמן של שני ההורים.
- שווה ליצור העתק בצבע של עמוד ראשי של הדרכון, של ויזות רלוונטיות ושל חותמות ושל כל מסמך רלוונטי ולשמור מסמכי מקור ומסמכי העתק בניילוניות ובתיקיות פלסטיק שונות.
- לאחר הוצאת ויזת סטודנט לתאילנד יש ללכת ככל הנדרש למשרד ההגירה המחוזי הראשי להאריך ויזת סטודנט (בתשלום) וכן גם לעשות דיווח 90 יום, שאותו בדרך כלל עושים בהגעה למשרד הגירה מחוזי סמוך. הדרך יכולה להיות ארוכה, פקוקה ומתסכלת וכן המסע הלוך חזור בכל פעם יכול להיות יקר (כמה מאות באטים).
- סביר להניח שדי ברור מהמאמר עד כה שהתהליך הזה של הוצאת ויזת סטודנט ללימודי שפה בתאילנד הוא תהליך מורכב וכולל טרטורים רבים, אבל למי שבתקופה נתונה זו הויזה הטובה ביותר עבורו זה ככלל עדיף על ריצות גבול (border runs) והערך המוסף של למידת שפה חדשה הוא גדול.