אורך פגישת הדרכה רוחנית הוא לפחות שעה. באופן כללי אני לא יכול לקיים פגישות אלה ללא עלות כספית כי יש לי הוצאות רבות אבל אני לא אוהב לבקש תרומה בלי לציין סכום מראש כי זה לא מוגדר היטב ומרחיק אותנו מסדר ושוויון כלכלי מקסימלי ולכן אני מבקש תרומה על סך חמישים ש"ח בלבד. הייתי שמח לא לבקש תרומה כלל אך שעות הדרכה אלה באות על חשבון שעות עבודה בסכומים גבוהים יותר ולכן אני נדחק לבקש זאת. בכל מקרה הנכם מוזמנים להמשיך לקרוא מטה.
משמעות המונח מהות החיים יכולה להשתנות מאד בין אדם לאדם אך לפי ההבנה שלי את דהרמת הבודהות (תורת הבודהות) עלינו להפוך את העולם למקום עם פחות סבל מצד אחד ויותר שמחה מצד שני; הקבוע היחיד הוא שינוי ועלינו להשתנות כל הזמן לטובה.
לעשות למען האחר שהוא אני מגדיר כך שאם שיפרנו את העולם בחיינו אך לאחר מותנו תודעתנו תשתנה (מיד או לאחר זמן מה) להיות התודעה של יצור אחר שיוולד פה (אדם או חיה, נקבה או זכר וכו'), אז במובן מסוים היצור האחר הזה הוא אנחנו ולכן אם יצרנו עולם שבו הוא יסבול פחות וישמח יותר בעולם הזה אז זה במובן מסוים זה אנחנו עצמנו שנסבול פחות ושנשמח מכך.
האמונה בנצח ובעולם הבא ושממשהו באנו ואל משהו נלך פחות או יותר בצורה שתיארתי אותה היא מסר יסודי מדהרמת הבודהות ומהווה את היסוד שעליו מונחות ארבעת האמיתות הנאצלות.
בלי אמונה שלמה בנצח ובעולם הבא (ממשהו באנו ואל משהו נלך) אין שום משמעות לדהרמת הבודהות.
כמה דרכים לתרום לתיקון העולם
- אף אדם לא יכול לתקן את העולם לבדו, הוא רק יכול לתרום חלק ואפילו חלק גדול מאד לכך שזה יקרה.
- קביעת עתים ללמידת מדע וקביעת עתים ללמידה ביקורתית של תורות רוחניות בכלל ודהרמת הבודהות בפרט באיזון נכון.
- שמירה על שלמות הגוף ועל שלוות הנפש של האחר ושל עצמנו כל עוד אנחנו שורדים.
- עשיית הטוב לאחר ולעצמנו באיזון נכון ← אם נטיב רק רק עם האחר או רק עם עצמנו נצא מאיזון ובכך סביר להניח דווקא ננזוק את העולם במקום לשפרו.
- הימנעות מעשיית הרע:הרע פה יכול להיות אפילו משהו "קטן" כמו אמרה סרקסטית או סתם להשפיל אדם ברבים על שטויות.
- צניעות: בלבוש ובתנועות גוף לא הכרחיות ושאיפה לשוויון כלכלי מקסימלי.
- הימנעות כללית מעיסוק בנושאי אגדה והלכה של דהרמת הבודהות השמורות בעיקר לנזירים.
- ועוד
גישה זו היא מעין "ביטוח רוחני" לכל יצור בעל יכולת הבנה "אנושית" את העולם; כל אחד אור קטן וכולם אור גדול.
מוסר
המונח מוסר משקף את השאלה מה בדרך כלל נכון לעשות ומה בדרך כלל לא נכון לעשות כאשר בדתות שונות כולל בדהרמת הבודהות יש לו הגדרות שונות.
עקרונות מוסר לפי דהרמת הבדוהות
אף אדם לא בוחר איפה להיוולד. לכן אין לשנוא אדם על מקום לידתו.
אנשי המוסר הנצחי מגלים מה הופך את העולם לפחות סובל ויותר שמח (כמו שמדענים מגלים מתמטיקה ומשתמשים בה). אנשי המוסר היחסי פועלים לגלות מה הופך כל אחד מהם כאינדיבידואל לשמח יותר גם בעבור שלילת ערכים כמו שוויון ואיזון ואנשי המוסר האלוהי טוענים בפנינו שהאלוהים שלהם הכתיב לנו מוסר למרות שאין הוכחה חד משמעית לכך.
אף אדם לא בוחר את המחשבות שלו, יהיו טובות או רעות, מה שאדם כן בוחר זה אם להתנגד להן או לא. כל עוד אדם מתנגד למחשבות רעות (רצח, אונס, שוד, ריבית, וכדומה) הוא בסדר. מחשבה היא לא רגש (כוונה) ועוד יותר מכך מחשבה איננה מעשה, לכן אין לשנוא אדם על מחשבות שיש לו שלא ביצע ואף לא התכוון לבצע.
אף אחד לא מושלם, זה שממהר לשפוט, שיעשה כן רק עם הוא נקי מחטא. קורה שאנשים מתחילים בשגגה או גרוע, זה לא אומר שכל השאר יהיה שגוי או גרוע.
בדרך כלל אדם לא בוחר איך למות ולכן אין לשנוא אדם על איך שמת. דהרמת הבודהות מגנה התאבדות בצורה קשה ביותר, קשה יותר מביהדות או בנצרות משום שלפי דהרמת הבודהות דווקא סבל בלתי-רצוני של אדם הוא הכוח הראשון שלו להפוך את העולם למקום עם פחות סבל יותר מאחרים, שכן הוא יודע או קרוב לדעת היטב איך יהיה ניתן למנוע סבל דומה ויוכל לעזור לתרום למנוע כל מיני סוגים של סבל מבני אדם ובעלי חיים אחרים למען חיים הבאים (גלגולים הבאים) טובים יותר לכולם, בעולם זה.
ממי ללמוד דת בכללי
לך תלמד דת מאלה שאומרים לך שעליך להפחית את הסבל של האחר ושל עצמך באיזון נכון לחיים אלה ואחרים, כי אם תפחית רק את של האחר תסבול בעצמך ואם תפחית רק את שלך האחר יסבול והדבר נכון לחיים אלה ואחרים; לאיזה עולם אנחנו משאירים כאן ליצורים אחרים שהתודעה שלהם הי בסופו של דבר, במידת מה, התודעה שלנו.
זכור שאיננו מושלמים ולא נצליח לגמרי אך נצליח במידת מה ובזה עשינו את שלנו.
הערות כלליות
- עקרונות דהרמת הבודהות כל כך פשוטים ואינטואיטיביים שאין צורך בספר ענק כדי ללמוד אותם; הם נגישים במלואם לעיוור, לחרש, לאילם, למתקשה להתרכז בתקופה מסוימת, למתקשה לישון בתקופה מסוימת, למוחצן, למופנם ולמעשה לכולם.
- ניתן ללמוד על מהות החיים גם כמבוא כללי וגם תוך התדיינות עמוקה על עניינים ספציפיים מכל ספר העושה הדרכה אובייקטיבית (עוסק בעקרונות המוסכמים על כל הבודהיסטים ואין בו בקשת תרומות לזרם ספציפי) לדהרמת הבודהות.
- ספרות האגדה וההלכה של דהרמת הבודהות משתנה מזרם לזרם אך רבים מקבלים את ספרות הקנון הפאלי (Pali Canon) כספרות הלכתית ולמידתה מיועדת בעיקר למי שלקחו עצמם שבועת נזירות לפרק זמן מסוים כמו שבוע, חודש, שנה או יותר מכך.