משחקי מונחים, משחקי שמות ומשחקי מילים
לפעמים אנשים תוהים עם עצמם - SEO, מי עושה את זה? איפה עושים את זה?, איך נקרא מקום בו עושים את זה? וכדומה.
לפני שאסביר על הדברים האלה אגיד שהמונחים השונים הם בסופו של דבר שיווק, וכל עצמאי או תאגיד של שניים או יותר אנשים צריך את המונח השיווקי הנכון, בעיקר כדי למנוע פדיחה מצד אחד ולקבל קהל לקוחות נכון מצד שני.
בית עסק, משרד, סוכנות, פירמה, חברה וכדומה
האם נכון לדבר על "בית עסק לקידום אורגני"? על "משרד קידום אורגני", על "סוכנות קידום אורגני", על "פירמת קידום אורגני", על "חברת קידום אורגני", או אולי על "סטודיו קידום אורגני"? ההגדרות הן בעיקרן גמישות ושיווקיות ומה שמשנה זה מי האנשים, מה הרקע שלהם, ומה היחס שלהם, או עם זה מומחה עצמאי כמוני, קצת עלי, על הרקע שלי במחשוב בכלל ובקידום אורגני בפרט, היחס שלי ללקוחות וכדומה.
האם נכון לדבר על "בית קידום אורגני" או על "סטודיו" לכך?
אולי בכלל עדיף שכל יחד יציג את עצמו כ"חברה" לתחום זה? ממש לא, חברה זה לרוב מונח משפטי וניפוף בו לכל עבר יכול לגרום נזק תדמיתי לטווח ארוך לפחות (לקוח יחשוב שאנשי בית העסק "עפים על עצמם").
בין משרדי בוטיק ל"מעבדות"
ייתכן בית עסק שמיתג את עצמו כ"משרד בוטיק לקידום אורגני"... יש כאלה שמדברים, ספק בלשון מליצית, על "מעבדת קידום אורגני" לכך, אולי בגלל שבעת המלאכה, נעשה שימוש במגוון כלים לעיבוד מידע ובעיקר בתוספי דפדפנים ואף תוכנות ואפליקציות SaaS שונות.
המעבדה של מקדם אתרים לא יותר מתוחכמת מהמעבדה של מדען מחשב; אצל שניהם ציוד המעבדה הוא פשוט מחשב.
עצמאים\פרילנסרים\פרילנס\בעלי מקצוע חופשי
לדעתי האישית, המונחים המתאימים ביותר ברוב המקרים הם עצמאי (פרילנסר) או משרד (סוכנות) או חברה.
בגדול במצבים מסוימים, הכל יכול לעבוד אם כי חלק מהמונחים יכולים להיתפס כמיושנים בהתאם לזמן ומקום (המונח "סטודיו" פחות מסתדר לי באופן אישי עם SEO, למשל) ואף כמתנשאים (דמיינו לכם חבורת אנשים שמקימה "פירמת קידום אורגני" או "לשכת קידום אורגני", נשמע קצת פלצני לדעתי).
אני חושב שמקדם אורגני שמציג את עצמו כבעל משרד עצמאי או כעובד במשרד בתחום דווקא מאד מאד מדייק; זוהי עבודה שנעשית מתוך משרד בדרך כלל ולכן המונח הזה מתאים לתאר בסיסי של המקום בו העבודה נעשית.
על פרילנסרים לדעתי להגדיר עצמם ככאלה ולהימנע מקסימאלית מתיאור עסקם ב"חברה" (אם כבר חברה אז לפחות חברת בוטיק)... נכון הדבר גם ל "חברה" של 2-5 אנשים. הקריטריון לדעתי לעבור מ"חברת בוטיק" ל"חברה" הוא להיות עם כמות גדולה יותר של עובדים, קרי 6 ויותר.
למה הדקויות האלה חשובות ולמי?
זה חשוב ללקוחות שרוצים להתמצא בתמחור של קידום אורגני זה ולהבין את ההבדלים בין הגופים השונים המציעים אותו, לפעמים תוך הבדלים אדירים במחירים, אבל זה גם עוזר לנסות להבין איזה יחס יתקבל הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך שזה חשוב לא פחות מהמחיר.
זה חשוב לבעלי העסקים עצמם (כי בסופו של דבר זה עסקי שירות שאו שאפשר לבצע אותו או שלא) כחלק מהנסיון להיות בכמה שיותר סימטריה עם לקוח פוטנציאלי כדי להבטיח ציפיות ותהליך סבירים וחלקים ככל הניתן לכל הצדדים ולאפשר תהליך המצריך מידע על העוסקים בתחום והדרכים בהן הם עצמם מארגנים את עבודתם ומבצעים אותה ומה היכולות שלהם לגבי הנכס האינטרנטי של הלקוח הספציפי.
סימטריה לגבי מה שאפשר חשובה מאד להמשך הדרך ולמנוע אי-הבנות, ריבים סכסוכים וכמובן תביעות.