המונח טוקמן משמש לתאר כרטיס SIM (כרטיס תוכנית טלפוניה ואינטרנט) למכשיר טלפון נייד, אשר נבדל מכרטיסי SIM אחרים בכך שאינו דורש הוראת קבע על כרטיס חיוב או על חשבון בנק כתשלום למפעילת הסלולר שמנפיקה אותו.
למי שלא ידע: איך אומרים טוקמן באנגלית
באנגלית אין מונח כזה טוקמן ונהוג פשוט להבדיל בין prepaid SIM card שהוא בדיוק מה שמכונה בעברית "טוקמן" לבין postpaid SIM card שמאפשר תוכנית סלולר המשולמת בהוראת קבע על כרטיס חיוב או על חשבון בנק.
רכישת טוקמן
בכדי לרכוש טוקמן נדרש בדרך כלל להציג תעודה מזהה כגון תעודת זהות או דרכון.
ניתן לרכוש טוקמן בדרך כלל במזומן או בכרטיס חיוב בחלפניות, פיצוציות וחנויות טלפוניה.
רכישת טוקמן במדינות שונות
טוקמנים הנקנים במדינות שונות עולים בתשלום חד פעמי על כרטיס ה SIM של הטוקמן עצמו (A כסף), על השירות (B כסף) וטעינה ראשונית לחודש לפחות (C כסף).
- נכון לשנת 2022 במדינת ישראל כל הטוקמנים מתבטלים אחרי זמן קצוב ללא תלות בשאלה אם הקונה הוא אזרח מדינת ישראל או זר בישראל (איננו אזרח מדינת ישראל) וייתכנו קשיים שונים לטעון אותם במזומן.
- נכון לשנת 2024 במדינת תאילנד טוקמנים, לפחות אלה המיועדים לזרים (מי שאינם אזרחי מדינת תאילנד), מתבטלים אחרי שנה.
במהלך שנת השימוש בטוקמן ניתן לטעון את היתרה שלו בקלות דרך אפליקציה של חברת הסלולר אשר בדרך כלל פועלת במשותף עם אפליקציית חשבון בנק של בנק תאילנדי.
אם אין חשבון בנק של בנק תאילנדי אז להערכתי ניתן להשתמש לטעינה בכרטיס חיוב, או לפחות בכרטיסי חיוב מסוימים מסוג כרטיס קרדיט ("אשראי"), אך לא בהכרח מכרטיסי חיוב מסוימים מסוג דביט ("חיוב מיידי"), אבל כמו שאסביר בהמשך המאמר אני בעד לטעון כל טוקמן בעולם במזומן במקום בכרטיס חיוב.
יתרון השימוש בטוקמן
יתרון השימוש בטוקמן הוא שאינו דורש הוראת קבע על כרטיס חיוב או על חשבון בנק ובכך הוא חוסך ביורוקרטיה בכלל ובמיוחד מונע טרטורים ביורוקרטיים מסוימים בעת סיום התקשרות עם מפעילת סלולר.
חיסרונות שימוש אפשרי בטוקמן לפחות אצל חלק ממפעילות הסלולר ואיך להתמודד איתם
חיסרון אפשרי אחד הוא שלפעמים לא ניתן לבחור מספר טלפון של טוקמן אבל בתכלס גם אם זה קורה זה לא ממש משנה כי מספר קל מדי ו"מלאכותי" מדי הוא גם כן קצת בעיה שיווקית לפעמים ("תחושת מלאכותיות יתר") ובכל מקרה אין ממש איך להתמודד עם זה -- או שהחברת סלולר נותנת לך לבחור את מספר הטוקמן או שלא, אבל בתכלס, זה לא החיסרון העיקרי. קרא להלן על החיסרון העיקרי ואיך להתמודד איתו.
ביטול אוטומטי של טוקמנים מסוימים
חסרון שימוש אפשרי ומתסכל מאד בטוקמן הוא שבמקרים רבים הוא מתבטל אוטומטית אחרי תקופה קצובה מראש (נע לרוב בין 3 חודשים לבין שנה). מאד כדאי לוודא עם המוכר שאין ביטול אוטומטי לפני שקונים את הטקומן.
איך להתמודד עם ביטול אוטומטי של טוקמן לגבי מספר טלפון
אם התבטל לך הטוקמן זה לא בהכרח אומר שהמספר הלך לאיבוד ! אפשר לנסות לקנות טוקמן חדש ולבקש החלפת המספר שלו לזה של הטוקמן שהתבטל או ליצור מנוי על הוראת קבע (postpaid) על המספר של הטוקמן שהתבטל !
איך להתמודד עם ביטול אוטומטי של טוקמן לגבי אפליקציות
אם הטוקמן התבטל וחברת הסלולר לא מסכימה לשנות איתו מספר של טוקמן חדש ובכך לשמור אותו או וגם לא מסכימה ליצור מנוי על הוראת קבע (postpaid) על המספר של הטוקמן שהתבטל זה עדיין לא אומר שלא תוכל להשתמש במספר הזה עוד זמן רב, לפחות 5 שנים אם לא כל החיים, בעזרת אפליקציות, כפי שאסביר להלן.
אני משוכנע שניתן להשתמש באפליקציות שהותקנו על בסיס המספר של הטוקמן הראשון שקנית, כמו וואטסאפ או סיגנל או טלגרם או סקייפ, עד שהמספר של הטוקמן יינתן לאדם אחר שהתקין כל אחת מאפליקציות אלה ונרשם אל כל אחת מהן עם מספר זה, אם זה בכלל יקרה, כי זה מצב מאד לא סביר משום שרק עד שייצרו וישווקו וימכרו טוקמן חדש עם אותו מספר של הטוקמן הראשון שקנית -- יכול לקחת חמש שנים או שלא יעשו זאת כלל וגם יש שיקולים של פרטיות ואבטחת מידע להימנע מכך וייתכן אף שהחוק במדינה מסוימת יאסור על חברות סלולר לעשות זאת ולכן מבחינתי בכללי אין שום בעיה להמשיך להשתמש באפליקציות שכבר הותקנו על בסיס המספר הזה כל החיים בגדול.
בהתאם לכך, יש להיזהר מאד מלמחוק כל אפליקציה כזו לאחר שהותקנה על בסיס מספר טוקמן שכבר התבטל ולא הסכימו לחדש ויש להיזהר גם לנקות מטמון (קאש) של כל אפליקציה כזו שכן מחיקתה או ניקוי מטמון (קאש) שלה יגרמו צורך להתקינה מחדש עם מספר טלפון אחר ואף ייתכן גם איבוד מידע ללא יכולת לבצע סינכרון ענן (cloud synchronization) של מידע המבוסס על המספר הקודם בשל מדיניות פרטיות במקרה שאדם אחר כבר פתח איתו חשבון חדש באותו מכשיר.
אם צריך להחליף מכשיר טלפון אז עדיף להתקין כל אפליקציה כזו על מכשיר שני ואז מיד לעשות סינכרון מידע מהחשבון הקיים על המכשיר הראשון עם הטוקמן -- אל המכשיר החדש.
טוקמן בעידן האיסים (ESIM)
משנת 2020 החלו להיכנס שירותי ESIM לכמות משמעותית של מכשירי סלולר והם מפחיתים קמעה את הצורך בטוקמנים אבל יש עם זה בעיה שאי אפשר לשלם על תוכניות כאלה במזומן ואני תומך בקניית טוקמנים במזומן כל עוד הדבר אפשרי ונוח. כתבתי כאן מאמר בו הסברתי למה אני מתנגד באופן מוחלט לביטול כסף מוזמן.
לא משנה באיזו מדינה אתה נמצא, תמיד תחזיק לפחות מספר טלפון אחד עם טוקמן עם כרטיס SIM רגיל עליו אתה משלם במזומן וטוען במזומן או באפליקציה של חברת הסלולר שמכרה לך אותו (לא בכרטיס חיוב ולא באפליקציה שאיננה של חברת הסלולר שמכרה לך אותו).
רק אחרי שעשית את זה ורק במידת הצורך אני ממליץ לקנות מנוי סלולר נוסף ב ESIM ואשמח גם לתת דוגמה; אם אתה גר בסין ועוסק בייצוא ויש לך מספר סיני עם טוקמן או בלי טוקמן (כלומר prepaid או postpaid) אך כעת גם מתחילים להיות לך מספיק לקוחות ישראלים שקונים ממך מוצרים או שירותים מרחוק במצב שמצדיק מספר טלפון ישראלי אז תקנה מספר טלפון ישראלי ב ESIM כך שתימנע מצב בו הכרטיס אבד ואז תצטרך להמתין שתקבל אחד חדש בדואר (אם בכלל הדבר יהיה אפשרי) או ממצב בו תצטרך לסכן את חייך ואת כספך להגיע לישראל כדי להוציא אחד (כל טיסה היא סיכון חיים ואם ניתן לחסוך אותה מה טוב).
כמובן שצריך מכשיר טלפון נייד או מחשב כיס עם שירות טלפוניה ("סמארטפון") שתומך ב ESIM בשביל זה.
אם מצאת חברת ESIM ואינך בטוח אם מדובר בחברה רצינית תוכל לבדוק ברשימת החברות המותרות לטלפוניה אם היא רשומה ברשימה הבאה באתר משרד התקשורת. חברות ישראליות גדולות המתמחות בכך הן סקיי קול בע"מ ופלאפון תקשורת בע"מ.
בכל מקרה, אין כמו טוקמנים ועלינו להעדיף אותם כמעט תמיד כדי שיהיה ברור לחברות הסלולר שאנחנו רוצים להפחית ביורוקרטיה ולהמשיך לשלם בכסף מזומן.