התחלנו עם כרטיס סים קלאסי, אחר כך הגיע המיקרו סים, אחר כך הגיע הננו סים ועכשיו יש גם מה שנקרא איסים (ESIM).
הגדרה
המונח ESIM פירושו Embedded SIM כלומר כרטיס סים מוטמע במכשיר.
יש הכותבים eSIM אבל אני חושב שזה פחות יעיל מלכתוב E-SIM או בקצרה רק ESIM וזה גם מה שאני ממליץ לכתוב.
הגדרות שגויות למונח ESIM
- הביטוי סים אלקטרוני (Electronic SIM) לדעתי שגוי משום שגם כרטיסי סים אחרים (קלאסי, מיקרו וננו) הם אלקטרוניים (חשמליים).
- הביטוי סים דיגיטלי (Digital SIM) לדעתי שגוי משום שכל כרטיס SIM הוא "דיגיטלי", כלומר ספרתי (מהמילה digit, ספרה) או משהו שניתן לספור או משהו שניתן לתאר לפי ספרות, כך לפחות בהגדרה כללית ומינימלית.
- הביטוי סים וירטואלי (Virtual SIM) לדעתי שגוי כי הכרטיס הוא רכיב פיזי (חומרה) במכשיר ואינו רק תוכנה או משהו וירטואלי.
הבחנת יסוד כשמדברים על ESIM
יש להבחין בין ESIM כרכיב אלקטרוני במכשירים מסוימים לבין חבילת סלולר מבוססת ESIM אשר נקראת:
ESIMP
שזה ראשי תיבות של:
ESIM-PACKAGE
ושוב פעם לצורך שינון
ESIMP
מה מאפשר ESIM במכשירים מסוימים
ESIM מאפשר לרכוש חבילת ESIMP עבור מכשירים הכוללים אותו, את ה ESIM עצמו.
חבילת ESIMP אמורה להיות במינימום חבילת טלפוניה.
חבילת ESIMP לא אמורה להיות חבילת אינטרנט בלבד אלא היא תמיד אמורה להיות חבילת טלפוניה לכל דבר ועניין עם קו טלפון והודעות SMS ובדרך כלל היא גם אמורה לאפשר חיבור לרשת האינטרנט, כל זה לפחות בגבולות המדינה בה נרכשה.
אם מכשיר תומך ב ESIM אז זה אומר שאי אפשר להכניס אליו גם כרטיס SIM רגיל?
עקרונית התשובה היא לא ----- מכשיר יכול לתמוך גם ב ESIM וגם בכרטיס SIM רגיל יחדיו ואני אישית ממליץ בכללי לרכוש רק מכשיר שיכול לתמוך בכרטיס SIM רגיל בלבד או גם בכרטיס SIM רגיל וגם ב ESIM בו זמנית, אך בשום פנים ואופן לא לרכוש מכשיר שיכול לתמוך רק ב ESIM בלבד ובהמשך אסביר מדוע.
האם ניתן להשתמש ב ESIM בכל מדינה?
אם יצרת חשבון טלפון דרך ESIM במדינה A אבל הגעת למדינה B אז לא בהכרח תוכל להשתמש בו במדינה B ולכן לפני שאתה מגיע למדינה B צריך לוודא עם חברת ה ESIMP שלך שתוכל להשתמש ב ESIMP הזה או בגרסה משודרגת שלו (חבילת חו"ל) במדינה B.
למה זה קורה? ובכן לדעתי במדינות מסוימות, במיוחד מדינות שתחום הטלפוניה בהן הוא מונופול עם חברה אחת בעיקר או חברה אחת בלבד הרשויות ירצו שתייר ירכוש כרטיס SIM רגיל מקומי, במיוחד עבור חבילות יקרות לא תמיד באופן מוצדק המיועדות לתיירים ונמכרות רק או בעיקר בתוך נמלי תעופה (אך לא בהכרח מחוץ לנמלי תעופה).
כמו כן, ייתכן ומדינות שונות, בנימוקים שונים ומשונים, יאסרו לגמרי יצירת ESIMP כל שהיא בתחומן (גם כאלה שתקפות רק בתוך המדינה הרלוונטית עצמה) אבל זה לא סביר ולא אמור לקרות כי ESIM הוא סטנדרט בינלאומי רציני בדיוק כמו ש SIM הוא סטנדרט בינלאומי רציני וצריך ששניהם יהיו זה לצד זה.
לפעמים צריך לשלב גם ESIM וגם כרטיס SIM רגיל
נניח שאדם במדינה A עשה ESIMP אבל חבילה זו לא יכולה לעבוד כלל במדינה B מאיזו סיבה שלא תהיה, גם אם אדם זה ירחיב אותה לחו"ל עם חבילת חו"ל (בין אם ירחיב ובין אם לא, אפליקציות שכבר הותקנו על מכשיר זה אמורות לעבוד כרגיל בהינתן Wi-Fi).
במקרה כזה, האדם יצטרך להכניס למכשיר SIM מקומי של מדינה B אבל אם המכשיר לא מאפשר זאת אז הוא יצטרך להשיג מכשיר אחר שכן מאפשר זאת עבור ה SIM המקומי של מדינה B.
עם זאת,
בדיוק בכדי למנוע מקרים כאלה אני ממליץ לקנות רק מכשיר שתומך גם ב ESIM וגם ב SIM ובכל מקרה להביא לחו"ל מכשיר טלפון שתומך בכרטיס SIM רגיל למקרה שלא ישתלם לקנות בה מכשיר טלפון כי תהיה בה זמן קצר מאד ורק או בעיקר באזור יקר מאד.
אילו חברות מספקות ESIMP
נכון לשנת 2024 לא כל חברות הטלפוניה מספקות שירותי ESIM ואם מעוניינים בכך אז צריך למצוא אחת שכן.
נכון לשנת 2024 ישנן מספר חברות ישראליות המספקות שירות זה אך מבדיקה מהירה של החברות השונות אני מתרשם שחברת סקאי קול בע"מ (שרשומה בשמה ברשימת החברות של משרד התקשורת הישראלי) וגם חברת פלאפון תקשורת בע"מ הן כאלה שהייתי נותן להן צ'אנס בנושא זה.
איך להפעיל ESIMP במכשיר עם ESIM
נכון לשנת 2024 ההפעלה (אקטיבציה) של ESIMP נעשית מרחוק על ידי החברה הרלוונטית לאחר שמחברים את המכשיר אליה בצורה אחרת שאיננה טלפוניה, בדרך כלל דרך רשת האינטרנט.
חיבור המכשיר לרשת האינטרנט יכול להיעשות דרך כרטיס SIM רגיל הזמין בתוך המכשיר או דרך חיבור Wi-Fi.
להערכתי עד שנת 2030 בערך יהיה סטנדרט בין לאומי לטלפוניה שלא יצריך אפילו חיבור לאינטרנט בשביל ESIM.
למי ממש טוב להשתמש ב ESIM
כל עוד הדבר אפשרי טכנית אז לדעתי לאנשים להלן ממש טוב להשתמש ב ESIM.
- מי שגר במדינה שאיננה מדינת אזרחות שלו ורוצה להחליף את מספר הטלפון שלו שתואם למדינת אזרחות שלו למספר טלפון אחר שתואם לאותה מדינת אזרחות יכול לעשות זאת בלי להגיע אליה מרחוק, דרך רישום לשירות טלפוניה עם מכשיר המכיל ESIM מצד אחד וחיבור אינטרנט מצד שני.
- מי שגר במדינה שאיננה מדינת אזרחות שלו אבל גם אין לו קו טלפון במדינת אזרחות שלו מכל סיבה שתהיה (למשל, הוא ביטל שירות טלפוניה במדינה זו לפני שעזב אותה) יכול ליצור קו טלפון כזה במדינת אזרחות שלו בלי להגיע אליה מרחוק, דרך רישום לשירות טלפוניה עם מכשיר המכיל ESIM מצד אחד וחיבור אינטרנט מצד שני.
כמה אמורה לעלות ESIMP
אישית לא הייתי משלם על ESIMP יותר מפי שתיים ממה שהייתי משלם על חבילה מבוססת כרטיס SIM רגיל. בגלל שזו טכנולוגיה חדשה יחסית יש לחברות קצת יותר הוצאות על פיתרון תקלות ולכן המחיר גבוה קצת אבל חוץ מזה אני לא מזהה הצדקה למחיר גבוה יותר. לדעתי אף בכל הקשור לחבילת חו"ל המחיר אף אמור להיות נמוך יותר כי הכל אוטומטי יותר.
איך משלמים על ESIMP
נכון לשנת 2024 התשלום על ESIMP נעשה בעזרת העברה בנקאית או כרטיס חיוב כמו דביט או קרדיט (תלוי במדיניות ספקית השירות).
בתור אדם שמתנגד לרעיון של ביטול כסף מזומן אני מביע דעתי שהחברות השונות צריכות לאפשר לשלם על ESIM במזומן דרך סוכנות גביית תשלום גלובלית עם נציגות בנמל תעופה בכל מדינה וייתכן ששווה לפתח מכונת תשלום שמקבלת מזומן עם חיבור תקשורתי לכל חברות הסלולר בעולם שדרכה הלקוח יבחר את החבילה, ישלם, יסרוק קוד QR והחבילה תופעל.
הערות כלליות
- טענה שמכשירי סים רגילים עשויים מ"פלסטיק" איננה נכונה או איננה מדויקת, יש בהן מתכת בדיוק כמו שב ESIM יש מתכת.