תקשורת כתובה אני מגדיר ככל תקשורת בין יצורים חיים דרך כתיבה.
גם שרטוט סימנים על חול או חריטה על עץ\אבן ניתן להגדיר ככתיבה, כלומר אין הכרח רק לכתיבה עם עיפרון או עט או מחשב.
מוח האדם ותקשורת כתובה
מוח האדם לא התפתחת אבולוציונית או לחלופין נברא מתאים לתקשורת כתובה, בטח לא מיידית, בנפחים שבהם היא נוצרת כיום.
אנחנו פשוט לא בנויים לתקשר ביעילות (בצורה שבאמת מיטיבה עם החברה) בכמויות מאסיביות כאלה של טקסט מיידי ולפעמים גם לא מיידי (למשל, לפעמים אתה רואה ערך בויקיפדיה שאורכו כמו חצי ספר, 50 דפי A4 לפני עוד 25 או 50 דפי מקורות, במקום פיצול הערך למספר ערכי משנה והשמת המקורות בדפים נפרדים (כמו שנעשה בספר רגיל).
מאז מהפכת הסמארטפונים של שנת 2007 נדמה שתקשורת כתובה מיידית הופכת להיות חלק יותר ויותר בלי נפרד מחיי רובנו בני האדם.
דרך טובה לצמצם שימוש בתקשורת כתובה מיידית היא מתן טלפון ביתי למי שמבקש מאיתנו מספר טלפון, אם כי למי שעובר דירות תכוף זה בעייתי ומה שניתן לעשות זה להשתמש שימוש מינימלי בטלפון נייד.
תקשורת כתובה לצורך תקשורת כללית בין בני אדם
תקשורת כתובה נדרשת להוראה, בעיקר בהוראה לכמות אנשים מאסיבית, דרך ספרים ואינטרנט ולצורך זה היא טובה מאד, במיוחד בתחומים מדעים-מדוייקים (כולל קידוד) ובמיוחד אם הכתיבה היא עניינית ולא כוללת בדיחות, סרקזם ודמגוגיה. יתרונות נוספים לתקשורת כתובה הם שהיא מסייעת לשמור על מיתרי הקול ושהיא מאפשרת לאילמים להשתתף בשיחה בשפת הציבור הכללי (ולא בשפת סימנים השמורה בעיקר לאילמים וקרוביהם).
תקשורת כתובה מיידית
ישנן מספר בעיות עם תקשורת כתובה מיידית:
- בני אדם לא יכולים או כמעט לא יכולים להעביר טונאליות בתקשורת כתובה (קשה לפרש אמרה כמו תפתח את החלון כבקשה\הצעה\פקודה בכתיבה מאשר לא בכתיבה)
- תקשורת כתובה גוררת אדם לדבר בכבוד \ בפירגון גם לאויבים שלו, למשל, אדם כותב על שלט "ברוכים הבאים" למרות שייתכן שמי שייקרא את זה יהיה אדם ששונא אותו ואף רוצה במותו
- תקשורת כתובה לא כוללת איזונים ובלמים המתקבלים משפת גוף כללית ולכן גורמת לאנשים להיות יותר בוטים עם האחר, כמו כן, היא נותנת את האשליה שהשיח הוא אך ורק בין שני אנשים ואף אחד לא נמצא מסביב וקורא גם הוא.
אם וכאשר תקשורת ב SMS תהיה בין לאומית בחינם
אני מאמין שיום יבוא ולא יהיו יותר אפליקציות הודעות מיידיות בין בני אדם מלבד אולי SMS ואפליקציות הכרויות; דברים כמו וואטסאפ ייעלמו מחיינו דרך ארגונים עולמיים שיוציאו אותם מחיינו תוך הבנה כי הם גורמים לנו בני האדם יותר נזק מתועלת ולמעשה אחראיים להמון מן החולי הנפשי בעת המודרנית. בזמן שאני כותב את זה אני משתמש בוואטסאפ בעצמי, אבל אם הייתה חלופה לכך, למשל, אם כל מספרי הטלפון היו בינלאומיים בלי הצורך באפליקציה כל שהיא, הייתי משתמש רק בטלפוניה ו SMS בלי וואטסאפ. שיחות וידאו-אודיו היו מתבצעות באפליקציות ייעודיות.
הימנעות מקסימלית מתקשורת כתובה מיידית, במיוחד עם בני משפחה, טובה לנפש !
אני אישית נמנע מתקשורת כתובה מיידית ככל יכולתי שכן היא נעדרת טונאליות וכוללת בהרבה מקרים פראות שאחרת (בשיחה עם קרבה גופנית של יכולת מגע גופני ועם שפת גוף מלאה) סביר להניח שהייתה מרוסנת.
אני מעדיף בעיקר SMS ועוד אפליקציה אחת אם אני בכלל צריך זאת (לצורכי עבודה בלבד), ובוודאי לא אשתמש ביותר משתי אפליקציות (לצד SMS) לתקשורת כתובה מיידית, גם לא לצורך עבודה. עם זאת, לצורך עבודה אני משתמש בוואטסאפ.תקשורת כתובה מיידית במדיה חברתית
תקשורת כתובה מיידית במדיה חברתית
מדיה חברתית אני מגדיר ככל אפליקציית אינטרנט (ובזה גם אתר ווב) המאפשרת, לפחות בתאוריה, כינון יחסי חברות ו\או יחסים רומנטיים בין משתמשים ואף יחסים כלכליים (עסקים) בין משתמשים וככלל התקשורת בה היא לפחות בהתכתבות מיידית.
לעתים מדיה חברתית גורמת לחברויות מזויפות בין אנשים שבעולם האמיתי ספק אם היה אכפת להם זה מזה, בשל תפישת עולם חומרנית ובשל אינטרס חומרי להשיג עוד חברים ולהפוך "פופולרי" איפה שהוא, במקרה זה במדיה חברתית נתונה.
תקשורת כתובה מיידית מאסיבית אשר נטולת שפת גוף כללית ואינטונציה כוללת סיכון לניוון התקשורת הבין אישית במצבים כאלה גדול עוד יותר אם אחד הצדדים מבצע צריכת סמים לא רפואית. ידועה גם בעיה קשה של התמכרות לרשתות חברתיות ובמיוחד לאפליקציות הכרויות.
העקרונות שלי בנושא תקשורת כתובה במדיה חברתית
- באופן כללי אני מתנגד לשימוש במדיה חברתית אלא לצורכי שיווק אידאולוגי או מציאת אהבה (כאפליקציות הכרויות)
- באופן כללי אני מעדיף יחסי חברות מוחשיים ברוגע, על יחסי חברות וירטואליים ולא משתמש במדיה חברתית כלל; אין לי חשבון פייסבוק, אינסטגרם, יוטיוב, לינקדאין וכדומה (אני משתמש ביוטיוב ללא חשבון רשום)
- לפי דעתי יש להימנע כללית מתקשורת כתובה בין בני משפחה ויש להימנע מקסימלית משיחה כתובה אלא אם נעשית לצרכים הישרדותיים ממשיים כמו פרנסה, אוטומציה, מציאת אהבה, או אידאולוגיה ותעמולה וכדומה.
מפעילים עלינו מניפולציות ועלינו להשתמש בכלים טכנולוגיים להימנע מכך
ה"בהלה" לרישום לאתרי מדיה חברתית והטירוף שהאלגוריתמים שלהם מכניסים אנשים אליו לדעתי קשורים בשליטה על ההמונים ובעומס מידע ולעתים נובעת מלחץ חברתי שעל האדם להלחם בו בשיטות פסיכולוגיות וטכנולוגיות.
בסופו של דבר כלל החברות האלה רוצות שאדם יירשם אליהם וייתן להם מידע וייקשר אליהם פסיכולוגית ולבסוף הם גם ירוויחו מזה כסף ו\או מעמד, במישרין או בעקיפין (פרסום ותעמולה) ובכך יחזקו את ההגמוניה הכלכלית שלהם על הציבור ועל כספו.
ככל שהבן אדם ישרוף יותר זמן על שטויות במדיה חברתית (שיכולות להיות מפוברקות\מבוימות\מזויפות), כך המדיה החברתית תרוויח ממנו יותר כסף. לעתים מתלווה לכך גם שימוש במוזיקה מניפולטיבית או מוזיקה דמגוגית ברקע של סרטונים, למרות שאין כל הכרח להשתמש במוזיקה זו בסרטון והמטרה היא לקשור את האדם נפשית ולהפעיל אותו לצפות בסרטון (כאילו הוא "פחדן" אם לא יאזין למוזיקה).
יש מגוון כלים טכנולוגיים להימנע מכך כמו אפליקציות שחוסמות גישה לאפליקציות מסוימות או למי שמשתמש במחשב רגיל (דסקטופ או לפטופ) אפשר ללמוד JavaScript ולהריץ סקריפטיי-דפדפן שיחסמו גישה לאתרים מסוימים או יצנזרו חלקים מהם. לפעמים שווה לשלב שיטות טכנולוגיות כאלה עם שיחה עם פסיכותרפיסט מומחה להתמכרות בכלל והתמכרות למדיה חברתית בפרט.