מאמר זה עדכני לשנת 2024.
מדיה ויקי (MediaWiki) היא תוכנה לבניית אתרים איתה נבנו אתרי הויקיפדיה השונים ואתרים נוספים הדומים להם במבנם.
תובנות כלליות על ניסיון של יותר מ-15 שנה בעבודה עם תוכנת מדיה ויקי
לדעתי תוכנת מדיה ויקי היא תוכנה בעייתית ועלינו להגביל השימוש בה בעיקר לנושאים מדעיים-מדויקים ולכן אני מאד סקפטי כלפי מקורות "חוכמת ההמונים" הנכתבים בה (דוגמת ויקיפדיה). אני מאמין שעצם האיפשור ליצור ולערוך ערכים פוליטיים בויקיפדיה הביא במידה רבה לתקיעת המיזם הויקיפדי בערך משנת 2015 ולחבלה באיכותו ורמתו המדעית לקורא.
דפי שיחה אישיים
אני סבור שיש לתת לכל משתמש את הזכות ואת היכולת הטכנית להחליט אם כלל המשתמשים (אולי למעט ביורוקרטים) יכתבו אצלו בדף שיחת משתמש או לא ואם הוא מחליט שלא אז לחסום את דף שיחת המשתמש שלו לעריכה כך שאף אחד לא יוכל לערוך אותו ופניות למשתמש ייעשו רק באימייל. מה שבמרחב הפרטי צריך להישאר במרחב הפרטי.
חלופות למדיה ויקי
לפני שאאריך במאמר זה אדגיש שאין חובה לבנות אתר ווב (website) שהינו מאגר תוכן אדיר דווקא במדיה ויקי ולאורך השנים פותחו חלופות שלפי מפתחיהן הן יעילות יותר למטרה זו.
ישנן מספר תוכנות לבניית אתרים שפותחו בהשראת מדיה ויקי ובמיוחד בהשראת התחביר שלה אך הן שונות ממנה במספר דברים מעבר לכך, כמו למשל Feather Wiki. למי ששוקל לבנות אתר קהילתי אולי שווה לעבוד עימן. אפשר לחפש מידע בגוגל עם שאילתא כמו "MediaWiki alternatives".
המיתוס לפיו אתרים הבוניים במדיה ויקי מקודמים טוב יותר מבחינת התאמה למנועי חיפוש (SEO)
בעבר היה מיתוס בקרב מקדמי אתרים ומתעניינים בקידום אתרים לפיו "אתרי מדיה ויקי הכי טובים לקידום אורגני" או ש"הכי קל לקדם אורגנית אתר מדיה ויקי".
המיתוס הזה הכיל גרעין של אמת בין השנים 2009-2019 אבל אחרי שנת 2019 הוכנסו סורקים עם אינטליגנציה מלאכותית נרחבת שדורשת שלאתר היו דפים מאורגנים היטב מבחינת סדר ועיצוב ולא יהיו רק או בעיקר "טקסטואליים" ו"פשוטים מדי לכאורה" כך שנהיה דווקא קשה לקדם אתרי מדיה ויקי ויש לכך כמה סיבות ספציפיות שאפרט להלן.
סיבות ספציפיות למה כיום באופן כללי לא נכון לבנות אתר לעסק או לעמותה במדיה ויקי
- בניגוד לתוכנות בניית אתרים כמו וורדפרס (WordPress), או ג'ומלה (Joomla), או דרופל (Drupal), לתוכנה מדיה ויקי אין כלים עיצוביים כלל ולכן מאד מאד קשה לעצב אותם בצורה "שיווקית" בלי להשקיע כסף מיותר על פיתוח כלים עיצוביים שקיימים בחינם במערכות אחרות כמו השלושה האחרות שציינתי לעיל.
- כל דף באתר מדיה ויקי כולל המון קישורים לדפיי מערכת שלרבים מהמשתמשים יכולים להיות מאד מאד מיותרים ודבר זה פוגע בתקציב סריקה של אתר מדיה ויקי כך שבלי פרופיל של עשרות, מאות או אפילו אלפי קישורים המפנים לאתר מדיה ויקי (בקלינקס) שהם גם ממוקדים ואיכותיים מאד, יהיה קשה מאד לגרום לאינדוקס יעיל של אתר מדיה ויקי, אפילו עם שימוש במפת אתר (sitemap).
- קל מאד לפתח תוכן מרכזי לדפי מדיה ויקי בגלל ששפת MediaWiki שמאפשרת לארגן מאמרים במדיה ויקי ולבצע HTML למאמרים במדיה ויקי בקלות, אבל קשה מאד עד כמעט בלתי אפשרי בלי המון המון תכנות PHP להוסיף ל MediaWiki תוכן פריפריאלי ובמיוחד דינאמי, כמו למשל:
בלוג
תקצירים של רשומות אחרונות מבלוג.
תקציר רנדומלי של קטגוריות ("ענן קטגוריות").
בלוקים של טקסט פריפריאלי מעל מאמרים מסוג מסוים.
בלוקים של טקסט פריפריאלי מתחת למאמרים מסוג מסוים
בלוקים של טקסט מצד אחד או משני צדדים של מאמרים מסוג מסוים
כמו כן, קשה להציג תקצירים של רשומות של דפים כמו מאמרים חדשים, מאמרים פופולריים, מאמרים רנדומליים, מאמרים שעודכנו לאחרונה וכו' בצורה פריפריאלית נוחה ולכן קשה לחזק דפים מרכזיים בתוכן משני.
האם תמיד לא נכון לבנות במדיה ויקי? ובכן לא, לא תמיד זה לא נכון
חוץ מהסיבות שציינתי לעיל למה בדרך כלל לא כדאי לבנות אתר עם מדיה יש עוד סיבות למה בדרך כלל לא כדאי לבנות אתר במדיה ויקי אבל לפעמים במקרים נדירים דווקא כן כדאי וזה אף יגרום לעקיפת מתחרים נרחבת; במיוחד אם האתר ינוהל אקטיבית מצד צוות גדול של משתמשים (לפחות חמישה אנשים מסורים וחרוצים) באופן פעיל ולא מצד אדם אחד בלבד ובמיוחד אם תיתאפשר עריכה אנונימית וגם לא יוטלו מגבלות דרקוניות על רישום, ככה שבנוסף לחמשת המנהלים יש גם משהו כמו לפחות עשרה אנשים (ורצוי גם 50 אנשים) שאינם מנהלים שעורכים אקטיבית באתר.
במקרה כזה פיתרון מדיה ויקי דווקא אולי יאפשר לעקוף במנועי חיפוש אתריי מתחרים שנבנו בוורדפרס או בג'ומלה או בדרופל, ביג טיים, אבל זה נדיר וכאמור מצריך המון משתמשים וגם הצןם תוכן פריפריאלי קסטומאלי (מותאם אישית) ופרופיל קישורים מכניסים (בקלינקס) רחב.
האם שווה להעתיק תוכן מאתר ויקיפדיה לאתר מדיה ויקי?
לפי דעתי לא, אפילו שחוקית אין עם זה בעיה ממשית (במיוחד תוך מתן קרדיט), יותר מדי אנשים עושים את זה וזה גורם למה שנקרא "אתר מראה" ואתרי מראה הם לרוב לא מאד איכותיים ולא מקודמים טוב במנועי חיפוש. לפיכך, אני ממליץ להקפיד רק או בעיקר על תוכן מקורי איכותי וייחודי לאתר המדיה ויקי שלכם.
דברי סיום
אני כותב דברים אלה כמומחה קידום אורגני המנוסה עם תוכנת מדיה ויקי משנת 2008 לפחות.
לכל התייעצות פרטנית ניתן לפנות אלי ונתאם פגישה.