רישוי תוכן פירושו הפרקטיקה של הפצת תוכן יחד עם רישיון שימוש שמטרתו להורות איך אסור ו\או איך מותר להשתמש בתוכן המופץ.
רישיון שימוש יכול לשקף או לא לשקף חוק לאומי ו\או בין לאומי התקף בעת ההפצה.
"תוכן" בהקשר זה יכול להיות למשל מאמר או ספר וכן גם אלגוריתמים.
"אלגוריתם" כאן פירושו מתכון, קוד מקור של תוכנה, מערך תווי מוזיקה, תרגיל במתמטיקה וכדומה.
ניתן להוסיף רישיון לכל אלגוריתם שהוא, כך גם למתכונים, ללחנים בתווי מוזיקה, לתרגילים במתמטיקה וכדומה, אבל אין הכרח שמישהו יכבד רישיון כזה.
לעתים לא מסופק כל רישיון לתוכן המופץ.
לפי ניסיוני הפרקטיקה של לא להשתמש ברישיון כלל לא נפוצה לגבי רבים מן האלגוריתמים.
רשיונות שונים מורידים למינימום או מעלים למקסימום את כמות (או לחלופין כוח) זכויות יוצרים על התוכן המופץ.
סוגי רשיונות תוכן
לפעמים לרישיון תוכן מסוים אין סוג כלל והוא ספציפי לחלוטין, מה שנקרא "רישיון קסטומאלי" אבל במקרים רבים מפרסם התוכן פשוט משתמש ברישיון ציבורי מוכן כל שהוא שלדעתו מתאים להפיץ עימו את התוכן.
תוכן כללי
- רישיון ציבורי (Public Domain): סוג רישוי התוכן החופשי ביותר שאני מכיר והוא כמעט שקול להיעדר כל רישוי; אין הצהרות על הגבלות אלא הפוך; הצהרות על כמה השימוש בתוכן לא מוגבל (בעיקר בהקשר הפצתו).
- קריאייטיב קומונס (Creative Commons): רישיון זה יכול להיחשב לחופשי ויכול שלא ← תלוי בתת-סוג ספציפי כאשר הרישיון הכי פחות מגביל הוא CC Zero.
- ניהול זכויות דיגיטליות (Digital Rights Management ובקצרה DRM): רישיו תוכן סגור בעל הגבלות אקטיביות ומכניות על המשתמש בתוכן הנחשב לפי מסוימים כגון ריצ'רד סטולמן לפוגע בפרטיות.
- רישוי קסטומאלי (Custom license): רישוי שאיננו מוגדר היטב לפני ארגוני רישוי תוכן; זהו רישיון שכל אדם יכול ליצור בעצמו ולהוסיף לתוכן שהוא מפיץ.
תוכן תוכנה (software)
- הרישיון הציבורי הכללי של גנו (GNU General Public License ובקצרה GPL): רישוי תוכן חופשי המשמש בעיקר לרישוי תוכנה חופשית ומצריך מתן קרדיט.
- רישיון The Unlicense: רישיון תוכנה הכי פחות מגביל שאני מכיר, בדומה ל CC Zero לתוכן כללי (שאיננו בהכרח תוכנה).
ניתן להעתיק תוכנות המפוצות ברישיון זה אף מבלי לתת קרדיט למי שכתב את התוכנה (כותב התוכנה מצהיר שזה בסדר גמור, בעזרת רישיון זה).