מציאות תוכנתית (באנגלית: Virtual reality ; מציאות וירטואלית) היא סוג של מציאות מדומה (באנגלית: Imagined Reality).
מציאות תוכנתית היא כל מציאות מדומה שבני אדם או ישויות אחרות יוצרים בעזרת תוכנה (software) אך כזו שגם ניתן לבוא עימה באינטראקציה ולהשפיע עליה ממשית דרך ממשק משתמש.
לצורך הבהרה, וירטואלי פירושו "תוכנתי" ולכן שירים, סיפורים ואפילו סרטים אינם נכללים בהגדרה זו (שכן אינם תוכנה), אך כן נכללים בה משחקי מחשב.
הגדרת המושג מציאות תוכנתית
קשה להגדיר את המונח "מציאות תוכנתית" כי כל מציאות תוכנתית היא חלק מהמציאות היחידה (האולטימטיבית) עצמה אך בדרך כלל מציאות תוכנתית נוצרת באמצעים טכנולוגיים שמטרתם ליצור אשליית מציאות מלאכותית (ממוצאות, מפותחות מנקודת התחלה) של מציאות מקבילה אשר נתפשת ככזו במודע ואשר לבני האדם יש לכל הפחות דרך לחוש בחושם וככלל גם דרך לבוא עימה באינטראקציה, לפעול בה ולהשפיע עליה.
יצירת מציאות תוכנתית
ניתן ליצור סביבות מציאות תוכנתית בעזרת מערכות מחשב כמו דרך משחקי מחשב (בעיקר הכוונה לכאלה עם ממשק משתמש תלת מימדי מורכב שניתן לחוש בכלל חושי הגוף) ובעיקר דרך שימוש בהדסט (Virtual reality headset), בקרי שליטה ואפשר שגם אמצעי מציאות וירטואלית אחרים כמו חליפה הפטית (Haptic suit) ההופכים את החוויה ליותר "נוכחת" (יש יותר תחושה של להיות חלק ממשי מתוך עולם המציאות הוירטואלית)
יתרונות וחסרונות
מציאות תוכנתית מסייעת להכין אדם למצבים מציאותיים אמיתיים מסוימים ויכולה לסייע לפתח ידע וחשיבה בנושאים ספציפיים; ייתכנו לה חסרונות (או יתרונות) בריאותיים והדבר תלוי בעיקר בסוג המציאות הוירטואלית הנידונה. קרינה ממכשירים שונים גם היא שיקול, אם כי מינורי בהשוואה לאחרים.
הגבלות דתיות
זרמים מסוימים בדתות שונות מקדמים הגבלה, בצדק או שלא בצדק, על תכניי מציאות תוכנתית; כך למשל אם מוצג מעשה עוולה במציאות תוכנתית ייאסר לשחק במשחק מסוים בטיעון לדמויות לא צנועות, לאלימות מיותרת וכדומה.
אימרסיביות
אימרסיביות (באנגלית: Immersiveness) היא המידה בה אדם מרגיש מנותק מסביבת מציאות ממשית בעודו פועל על סביבה מציאותית תוכנתית.
קשה למדוד אימרסיביות אך בגדול ניתן למדודה במבחנים כמו:
- איך וכמה קול של אדם סמוך יכול להרגיש אדם הפועל על סביבת מציאות תוכנתית
- איך וכמה מגע של אדם סמוך יכול להרגיש אדם הפועל על סביבת מציאות תוכנתית
- איך וכמה ריח של אדם סמוך יכול להרגיש אדם הפועל על סביבת מציאות תוכנתית
אפשר גם לדון במה אדם אולי יראה על מסכי מציאות תוכנתית בשל הימצאות אדם סמוך בחדר (בפרט אם אדם זה יבצע פעולה מסוימת עם המכשיר המאפשר את הפעילות התוכנתית).
מציאות רבודה
מציאות רבודה (באנגלית: augmented reality) אני מגדיר ככל מצב בו משהו מוצג עם פרשנות בהקשרו אשר הינה סמוכה לו.
המונח מאד מופשט וטוב להסבירו עם דוגמאות:
- דוגמאות פשוטות למציאות רבודה הן למשל כתוביות תרגום או דיבוב תרגום לסרט ← הסרט הוא בשפה שלפחות חלק מהצופים לא מבינים שוטף אך בכללותם יכולים לקרוא כתוביות תרגום או לשמוע דיבוב תרגום אשר משקפים כביכול את משמעות אמרות ומחוות הדמויות בסרט
- דוגמאות מורכבות יותר למציאות רבודה הן למשל ביצוע מדידות אוטומטי של מאפיינים מצביים שונים או פעולות בהקשרם (כמו מדידת והצגת מרחק בין עצמים מוגדרים או תרגום מכונה מיידי של טקסט משפה אחרת הכתוב על שלט) והצגת נתונים שכאלה על מסך, כמו עם משקפי "גוגל גלאס"
בעברית, מונח חלופי למונח "מציאות רבודה" הינו מציאות מוגברת (כתרגום ל augmented) ומציאות מחוזקת
התופעה שהמונח מתאר איננה באמת "חדשה" ואיננה קשורה בהכרח במוצרים כמו משקפי מציאות רבודה וכו'.
מציאות מעורבת
המונח מציאות מעורבת (באנגלית: mixed reality) משמש לתאר כל מצב הכולל מציאות לא מדומה (נון וירטואלית) עם מציאות תוכנתית, כאשר לפחות חלק מן האובייקטים במציאות הלא-מדומה משמשים כמעין בסיס לאובייקטים המהווים "מציאות מדומה".
במובן מסוים, מציאות מעורבת היא קטע האמצע שבין מציאות רבודה ומציאות מדומה אם כי ה"רובדים" שיש בה (מבחינת מציאות רבודה) מהווים חלק מסביבת המציאות המדומה.
מינוח חלופי אפשרי הינו מציאות נרחבת, או, מציאות אקסטרימית ועוד.
הערות כלליות
- אף אחת ממציאויות אלה איננה מציאות ראשונית שהיא המציאות הנצחית שקיימת תמיד או שהתחילה להתקיים לפני כל אחרת ולפיכך הן לכל היותר חלק ממנה.