קישור חיצוני ובמונח חד-מילתי בקלינק הוא קישור המקשר מאתר אחד לאתר אחר.
קישור חיצוני הוא ההפך מקישור פנימי.
באופן כללי, כל קישור נכנס לאתר שאנחנו מקדמים צריך להיות קישור Dofollow.
הגדרת המונח
מניסיוני, קישור חיצוני הוא בדרך כלל לא-תפריטי ובכוחו להוציא גולשים מן האתר שברצוננו לקדם ← החוצה
קישור חיצוני יכול להיות מוגדר כקישור יוצא/מוציא במובן פילוסופי שהוא יוצא או מוציא מאתר ווב אחד לאחר.
ניתן להתפלסף ולהגדיר קישור חיצוני גם כ"קישור נכנס" או כ"קישור מכניס" במובן פילוסופי שהוא נכנס או מכניס מאתר ווב אחד לאחר.
איך להגדיר קישור חיצוני מעבר להגדרה זו, אם בכלל, תלוי בהנחות יסוד פילוסופיות ובאיך נכון להתייחס אליו בסנריו נתון מבחינה פרקטית; למען הפשטות אתייחס אליו כאן כ"קישור חיצוני" בלבד.
מטרת השימוש בקישורים חיצוניים
בבחינה פילוסופית משהו, אפשר לתהות למה בכלל להוציא גולש החוצה מהאתר שלנו ולא לגרום לו להישאר באתרנו זמן רב בטבעיות ולא לחזור מהר למנוע חיפוש.
ובכן, מפתחיי מנועי חיפוש שונים דוגמת גוגל סרצ' מבינים קישורים חיצוניים באיכות וכמות נאותה ו"טבעית" הם עדות אובייקטיבית, לפחות לכאורה, לכך שאתרנו איכותי ומתון:
- קישור חיצוני הוא עדות לכך שלא רק בעל\י האתר המקושר חושב\ים שהוא ראוי לקישור אלא גם אחרים, באם הקישור בנוי נכונה, נתפש כטבעי, מחזיק מספיק זמן, מביא טראפיק מדיד וכדומה.
- קישור חיצוי מסייע בקידום האתר המקשר עצמו שכן הוא מעיד שבעל\י האתר המקשר אינו\אינם רוצה\רוצים "לשמור הכל לעצמם" אלא מוכנים להקריב מחלקו\ם בכדי שהלקוח שלהם יקבל תמורה איכותית ביותר (ואם מנוע חיפוש הפנה אל הדף המקשר אז גם מנוע החיפוש עצמו שמספק איכות ללקוחותיו שהם מי שמבצעים אצלו חיפוש) ← ניתן להבין זאת כביטוי כלכלה שיתופית בו שלושה צדדים מרוויחים זה מזה.
עם זאת, לא כל פרוייקט מחייב קישורים חיצוניים (שיקשרו אליו).
פיתוח קישורים חיצוניים
פיתוח קישורים חיצוניים פירושו פיתוח תוכן ענף ו"טבעי" הכולל קישור אחד לפחות (מניסיוני, בדרך כלל עד שלושה לכל היותר) בדף המקשר לדף אחר (או לכמה דפים אחרים) באתר אחר וזאת רק או בעיקר לצורך קידום האתר אחר.
בהתאם לכך, פיתוח קישורים חיצוניים התהליך של יצירת תוכן "טבעי" באתר שבאופן כללי איננו מקדמים ← אל האתר שבאופן כללי אנו כן מקדמים האתר שאנו מקדמים.
- חשוב מאד להימנע מפיתוח קישורים חיצוניים מלאכותי ומאולץ ובמיוחד לא בהתאם לעיקרון החד כיווניות בפיתוח קישורים.
- נוכחות ברשתות חברתיות יכולה לפצות לעתים על השקעה מעטה בפיתוח קישורים באתרים שאינם רשתות חברתיות (בתנאי והנוכחות ברשתות חברתיות נסרקת בעצמה).
החשיבות של לא להיות טכני מדי בפיתוח קישורים חיצוניים
בעת קידום אתר, ניתן לשער (ובמידת מה לדייק) לגבי השאלה "כמה קישורים חיצוניים" יש לדף ווב מתחרה או אף לאתר ווב מתחרה.
ישנם כלים שונים לבדוק זאת אם כי אני אישית מסתייג מכך; אם סביר להניח שלטופ פייב מתחרים בגוגל בהקשר שאילתאת חיפוש מסוימת פרופיל קישורים חלש (מעט קישורים נכנסים, ומאתרים שאינם ברי סמכות בתחום) ניתן להסתפק במעט קישורים באופן יחסי, אם בכלל, על מנת לקדם את האתר.
מניסיוני, במקרים רבים, "פיצוי" הולם של שימת דגש על כל הגורמים האחרים, און סייט ואוף סייט יכול לסייע היטב אם נעשה על בסיס למידה נרחבת, חוות דעת מקצועית, והכי חשוב השקעה וטבעיות.
עומס קישורים חיצוניים
עומס קישורים חיצוניים (עומס בקלינקס) הוא מצב נדיר שיכול לגרום למשל לאחד ממצבים בעייתיים אלה:
- תוכנת מנוע חיפוש קובעת שיש לאתר ווב מסוים יותר מדי קישורים באופן "חשוד" ו"לא טבעי" ; הדבר בעייתי במיוחד אם מדובר ב"קישורי זבל".
- סריקת יתר המעמיסה על סביבת שרתים המטפלת באתר ווב נתון (נכון בעיקר לאתרי ענק בעלי מאות מיליוניי או מיליארדיי כניסות בחודש); במצב בעייתי זה ניתן לטפל בעזרת עכבת סריקה).