אם מנהל של קהילה אינטרנטית מסוימת כמו ויקיפדיה חסם למישהו כתובת IP שלא בצדק אז יש כמה דרכים לנסות לעקוף זאת:
- שימוש ב TOR: מאז שנת 2008 אפשר רק לקרוא אך לא לערוך עם TOR בויקיפדיות השונות אך ייתכן שזה ישתנה בעתיד.
- שימוש ב VPN: אפשר להשתמש ב VPN חינמי וב VPN לא חינמי. אפשר להשתמש בתוכנות VPN כאפליקציית נייטיב או כתוסף דפדפן ואני אישית ממליץ להשתמש בהן כתוסף דפדפן ובעיקר בדפדפן שלא נשמרת בו היסטוריה מכל סוג שהוא (היסטוריית גלישה, עוגיות, סיסמאות וכו') בכדי למנוע בעיות אבטחת מידע ובכדי למנוע חסימה דרך עוגיות בלי קשר לכתובת ה IP של ה VPN.
במקרים מסוימים יהיה צריך להשתמש ב VPN לא חינמי כי כתובות ה IP של החינמיים וטווחי כתובות ה IP של החינמיים נוטות להיות חסומות. - שכירת מחשב מרוחק והתחברות אליו בפרוטוקול כל שהוא ועריכה דרכו.
ויקיפדיה כקהילה היא בעיקר דיקטטורית-הרסנית
בגדול, דיקטטורות מתחלקות לשתיים: בעיקר-בונות ובעיקר-הרסניות.
ויקיפדיה היא מאגר מידע באיכות בינונית בכללותו אבל כקהילה היא דיקטטורה בעיקר-הרסנית.
ויקיפדיה כיום והולכת ונהיית יותר ויותר צינית, אלימה וקיצונית.
המנהלים בקהילת ויקיפדיה (מנטרים, מפעילי מערכת, בודקי קשר בין כתובות ואו חשבונות, ביורוקרטים וכדומה) נהיים יותר ויותר חסרי סבלנות; הם חוסמים כל חשבון ואו כתובת IP או לחלופין כל חשבון וכל טווח כתובות IP שרק בא להם, מסתירים ומצנזרים ("מחיקה-הסתרה") מחאות על כך והם בדרך כלל פועלים בעדריות מוחלטת, אין עליהם שום ביקורת פנימית וסנקציות וכמעט שאין עליהם ביקורת חיצונית וגם אם יש אז היא נכון להיום חסרת השפעה ולצערנו גם אין הרבה חלופות לויקיפדיה עצמה כיום לפחות בעברית[1].
בהתאם לכך, גם שימוש באחד הפתרונות שהזכרתי בפרק הקודם לא יסייע אם בכוונת המשתמש לעקוף חסימה רק לצורך מחאה ציבורית בקהילה ויקיפדית וזאת משום שהמחאה תוסתר מיידית מצד עדר המנהלים (המקסימום שהוא יכול לעשות זה לפתוח חשבון בויקיפדיה ולשלוח דרכו אימייל בנושא לביורוקרט אבל אני חושב שבכלל המקרים גם זה לא יעזור).
גם אם המשתמש יעשה העתק-הדבק לטקסט מחאה שכבר הכין מראש; עדיין שוב ושוב טקסט זה יוסתר ויצונזר ("מחיקה-הסתרה") מצד המנהלים השונים הפועלים בעדריות מוחלטת בדרך כלל, לרוב בנימוק היגיון מעגלי בנוסח "אני סומך על שיקול דעתו של מנהל X בעניין זה".
ברמה הקבוצתית, הדרך האולי יחידה למנוע את המציאות המכוערת הזאת היא הקמה וטיפוח של מיזמים שיתחרו בויקיפדיה, כחלק מה "alt-tech" כפי שהם מוגדרים בויקיפדיה האנגלית (כל מה שלא הם, הוא alt מבחינתם, כמה לא מפתיע).
בכל מקרה אם ברצונך לערוך קצת בויקיפדיה ובמיוחד לשאול בה שאלות אז אני ממליץ שתנסה את אחד הפתרונות שהצעתי לעיל.
הערות כלליות
- לגולשים על רשת סלולרית, ניתן להחליף רשת מ 5G ל 4G וכדומה.
- אפשר להתחבר מרחוק למחשב עם חיבור אינטרנט אחר לגמרי של בן משפחה או חבר קרוב שמכיר את המקרה ולערוך משם אם כי בכללי זה לא פרקטי וגם מסכן את האדם הקרוב בבעיות אבטחת מידע ואני ממליץ להימנע מכך.
- אפשר גם לקנות טוקמן עם אינטרנט פשוט ולגלוש מדפדפן ללא תמונות, וידאו, אודיו וצבע (כדי לא לגמור את הגבלת המידע של הטוקמן) אבל לא שווה לטרוח כל כך לדעתי; עדיף VPN וגמרנו.
- בכדי להקים קהילות חלופיות לויקיפדיה צריך לפתח תוכנה דומה ל MediaWiki שעימה בונים ומתחזקים את אתרי הויקיפדיה השונים ואתרים דומים, להוציא ממנה את כל מה שלא מוסרי ומסוכן משפטית כמו שמירת גרסאות ותקצירי עריכה ולשעתק אליה "ערכים" ויקיפדיים לפי אישור קהילתי פנימי וגם למנות עורך שיערוך אותם במיידי.
הערות ספציפיות
- דוגמאות יהיו
britanica.com
וencyclopedia.com
ויש להם חלופות בצורת כלי AI כמוchatgpt.com
או הכלי המשובץ במנוע החיפושbing.com
.