מאמרים בנושא נטורופתיה באתר זה נכתבים לגבי מבוגרים מעל גיל 21 בלבד, אינם מיועדים לנשים בהריון או לנשים מניקות, ואינם ייעוץ רפואי
מעולם לא סבלתי מהתקרחות בראש או בזקן ולימודי הנטורופתיה שלי כלל אינם ממוקדים בהתקרחות ולכן אני לא מגדיר עצמי כנטורופת מומחה להתקרחות אבל בגלל מצב חיים אישי מאד מאד מוזר הגעתי במקרה ללמוד הרבה מאד על התקרחות והשתלות שיער ואף עברתי כמה השתלות שיער בעצמי שלאחר מכן גם הסרתי:
יש לי שתי צלקות על הסנטר ובעבר השתלתי עליהן שיער אצל אלכס גינזבורג בחמש השתלות שיער בערך אבל זה יצא מזעזע והייתי צריך להסיר את כלל השיער המושתל בעזרת הסרת שיער באפילציה אצל אסתי נקש, אישה מדהימה וסופר מקצועית, אז העצה שאתן לכם במאמר זה לגבי השתלת שיער היא אובייקטיבית לחלוטין.
בצלקות בסנטר טיפלתי בשלושה ניתוחי הקטנת-צלקת (scar revision) ובדיעבד זה היה עדיף על השתלות שיער על הצלקות.
האם כל אדם שסובל מהתקרחות צריך השתלת שיער? חד משמעית לא. הרבה אנשים שסובלים מהתקרחות לא צריכים השתלת שיער כלל
את המילה התקרחות אפשר להגדיר כמצב בו רוצים שבמקום מסוים בגוף כגון הראש או הזקן יצמח מספיק שיער אבל או שלא צומח בו מספיק שיער או שלא צומח בו שיער כלל.
במקרה שאדם סובל מהתקרחות, ראשית צריך לאבחן את הגורם להתקרחות ורק אז אפשר להעריך אם טיפולים שאינם השתלת שיער יעזרו לו, או שרק או בעיקר השתלת שיער תעזור לו.
איבחון הגורם להתקרחות
איבחון הגורם להתקרחות הוא במינימום בדיקת פלומת שיער מיקרוסקופית בכל אזור ההתקרחות רלוונטי, בדיקה שכל הירולוג או טריקולוג (מומחה שיער) יכול לבצע בקליניקה שלו בקלות עם מבחנה, במהירות עד דקה וללא כאב כלל.
בבדיקה זו נבדק אם יש מספיק פלומת שיער מיקרוסקופית בכל אזור התקרחות רלוונטי או שאין שם מספיק פלומה כזו או שאין שם פלומה כזו כלל וזה נותן בסיס להבין איך להתנהל בהמשך.
- אם יש מספיק פלומת שיער מיקרוסקופית אז אין צורך לשקול השתלת שיער כלל ויוצע טיפול שאינו השתלת שיער.
- אם אין מספיק פלומת שיער מיקרוסקופית אז הפיתרון תלוי במקרה לגופו אבל אם אין בכלל פלומת שיער מיקרוסקופית אז באופן כללי השתלת שיער היא פיתרון מתאים וניתן יהיה לשקול אותו.
באופן כללי, לפני שמתחילים כל טיפול, לא השתלת שיער או כן השתלת שיער, מומלץ לבצע בדיקות אנדוקריניות מקיפות כפי שהירולוג\טריקולוג המליץ לרופא מומחה באנדוקרינולוגיה (רצוי ותיק עם ניסיון בנושא התקרחות) לבצע, ואז לאחר בירור אנדוקריני מקיף כזה, לחזור חזרה חזרה עם תוצאות בירור אנדוקריני זה להירולוג\טריקולוג, שישווה אותם עם תוצאת בדיקת פלומת שיער מיקרוסקופית קודמת ואולי אף יחזור על בדיקת פלומת שיער מיקרוסקופית וייתן חוות דעת אישית סופית לגבי איך ניתן לטפל בהתקרחות.
תמיד אפשר לקבל חוות דעת מהירולוג\טריקולוג נוסף.
גורמים עיקריים להתקרחות
קיימים מספר סוגים עיקריים של התקרחות בראש שיכולים להופיע אצל זכרים ונקבות ואצל זכרים גם באזור הזקן.
- התקרחות בשל זקנה (אלופציה סנסנט) [Alopecia Senescent)
- התקרחות הורמונלית-מוקדית (אלופציה אראטה) [Alopecia Areata]
- התקרחות דמויית-צלקת (אלופציה פסאודו-סקארינג) [Alopecia Pseudo Scarring]
צלקת על הראש, למשל בשל חתך מדבר חד או כווייה משריפה (אלופציה סקארינג) [Alopecia Scarring] איננה התקרחות מבחינה פורמלית, אך בפועל היא קרחת כמו של התקרחות דמויית-צלקת.
בהתקרחות בשל זקנה (אלופציה סנסנט) ובהתקרחות הורמונלית-מוקדית (אלופציה אראטה) ייתכן ועדיין יש פלומת שיער מיקרוסקופית על הראש ולכן באופן כללי אין צורך בהשתלת שיער וניתן לפנות לטיפולים אחרים לחלוטין אבל בהתקרחות דמויית-צלקת או בצלקת משמעותית בדרך כלל אין מספיק פלומת שיער מיקרוסקופית, לפחות בקדמת הראש, ולכן אז כן יהיה סביר לבצע השתלת שיער.
לבצע בירור מקיף לפני התחלת כל טיפול
לפני ש"רצים" לבצע השתלת שיער יש לעבור לכל הפחות בדיקת פלומת שיער מיקרוסקופית מצד הירולוג\טריקולוג כמו רופא עור שעבר תת התמחות בהירולוגיה ולכן הוא "רופא שיער" או אצל טריקולוג (מומחה שיער) עם תואר באחד מתחומי מדעי החיים, כמו שמואל גונן.
אם יש פלומת שיער מיקרוסקופית באזור ההתקרחות אז באופן כללי אין צורך בהשתלת שיער, אבל אם אין פלומת שיער מיקרוסקופית באזור ההתקרחות אז באופן כללי שווה לשקול השתלת שיער.
במקרים בהם יש פלומת שיער מיקרוסקופית באזור התקרחות רלוונטי, באופן כללי אין צורך בהשתלת שיער וניתן לבצע אחד או יותר מהטיפולים הבאים:
- טיפול בתוספי תזונה: טיפול זה ניתן מצד דיאטן קליני שהשלים לימודי טריקולוגיה או נטורופת מומחה להתקרחות ובעיקר אחד שהשלים לימודי טריקולוגיה.
- מריחת משחה מבוססת צמחים (משחה צמחית) כמו המשחות הצמחיות שפיתח המדען הישראלי שמואל גונן ואשר משווקות בקליניקה שלו.
שמואל גונן התראיין פעמים רבות ולאורך שנים רבות, בערוצי התקשורת הישראלית בנושא, והוא מבכירי ההירולוגים\טריקולוגים בישראל ומכשיר רופאים לעסוק בהירולוגיה\טריקולוגיה.
קיימות גם משחות מבוססות צמחים אחרות. - מריחת משחה מבוססת תרופה סינטתית לא-הורמונלית כמו משחת מינוקסידיל.
- מריחת משחה מבוססת תרופה סינטתית הורמונלית כמו משחת פיינסטרייד (Finasteride).
- מריחת משחה מבוססת תרופה סינטתית משולבת כמו משחת מינוקסידיל-פיינסטרייד.
- טיפול הורמונלי סיסטמי: לטיפולים הורמונליים-סיסטמיים בהתקרחות יש תופעות לוואי קשות רבות ולכן מומלץ מאד להימנע מהם אם יש אפשרויות אחרות.
- טיפול בזריקות כמו זריקות PRP או זריקות PRF אחת ל-X זמן.
אם הירולוג\טריקולוג טוען שאין הרבה פלומת שיער מיקרוסקופית יש לשאול לגבי זריקות PRP או PRF שכן ייתכן והן ישפיעו יותר ממשחות.
קעקוע מיקרופיגמנטציה רובוטי
במקרה נדיר בו אף אחד מהפתרונות לעיל לא מתאים אולי אפשר לבצע קעקוע מיקרופיגמנטציה רובוטי המדמה שיער מלא קצוץ אם כי לדעתי עדיף להימנע מזה.
אם זה לא קעקוע רובוטי אז אני ממליץ לא לעשות זאת כלל כי בעברי הרחוק זה נעשה לי מצד אחות אצל אלכס גינזבורג על צלקת קטנה בראש ויצא לא סימטרי וגרוע ובסוף הייתי צריך להסיר את הקעקוע הזה בהסרת קעקוע בלייזר (על הצלקת עצמה עשיתי השתלת שיער קטנה נקודתית), אז אם כבר עושים קעקוע מיקרופיגמנטציה, לעשות רק רובוטי כי 99.99% שבן אדם לא ידייק בזה כמו רובוט.
קעקוע כחול-אפור-שחור כזה בדרך כלל ניתן להסיר בקלות בלייזר בשניים וחצי טיפולים או חמישה טיפולים לכל היותר; אין שום סיבה ליותר מחמישה טיפולים; זה הליך מאד ברור ופשוט.
אני מדגיש שאני אישית ממליץ לא לבצע קעקוע מיקרופיגמנטציה, אפילו רובוטי-מדויק, כלל, פשוט כי זה לא טבעי ובדרך כלל יש פתרונות אחרים טבעיים.
דעתי כנטורופת לגבי השתלות שיער לבעלי שיער טבעי שמעוניינים להשתיל שיער טבעי אחורי מקדימה
השתלת שיער היא האפשרות הכמעט אחרונה וממש לא הראשונה וגם אם היא באמת מה שצריך אז צריך מאד מאד להיזהר אצל מי עושים אותה ואיך עושים אותה:
- השיער המושתל צריך להיות טבעי ולא סינטתי (ראו בהמשך)
- יש לברר אם ההשתלה היא בשיטת חילוץ יחידת זקיק (באנגלית Follicular Unit Extraction ובקצרה F.U.E),
או,
בשיטת חילוץ יחידת עור-שיער (באנגלית Follicular Unit Transplantation ובקצרה F.U.T). - אם ההשתלה היא בשיטת חילוץ יחידת זקיק (F.U.E) אז יש לוודא שזו יחידת זקיק שיערה בודדת בכל פעם ושכאשר תישתל, שלא יישתלו בטעות שתי יחידות צמודות זו לזו (תוצאה לא טבעית ובמקרה הזה יהיה נכון להגיד גם מכוערת).
- הרופא שעושה את ההשתלה מתחייב שהוא יישאר איתך בחדר ההשתלה לאורך כלל התהליך ולא ייצא מהחדר לקבל מטופלים בזמן ש"אחיות" משתילות לך שיער לחורים שהוא ניקב, אלא אם כן הוא יוצא לשירותים.
- לדעתי באופן כללי ועקרוני ואני אומר את זה בזהירות רבה, השתלת שיער רובוטית עדיפה על השתלת שיער ידנית כי יד אדם פחות מדייקת מרובוט עם חומר כל כך קטן ועדין כמו שיער אבל קשה לצפות איזה רובוט יעשה איזו עבודה.
אני בכלל ממליץ למי שצריך לעבור השתלת שיער להתעניין בעיקר בהשתלת שיער רובוטית במכשור רובוטי שנוצר רק אחרי שנת 2025 ובכל מקרה קודם לבדוק במנוע חיפוש על תמונות של bad hair transplant כדי לראות כמה יד אנושית יכולה לא לדייק ולכן עדיף זרוע רובוטית בשביל הדיוק.
דעתי כנטורופת על השתלת שיער סינטתי העשוי מסיבי מתכות רכים למי שאין לו שיער טבעי להשתיל כלל
אני ממליץ חד משמעית וללא פשרות נגד ביצוע השתלת מה שמכונה "שיער סינטתי" מסיבי מתכות רכים כמו לדוגמה סיבי ניטינול (ניקל וטיטניום) ולפי דעתי עדיף להישאר עם התקרחות ואחלה כובעים או אחלה פאה (אם בכלל רוצים כובעים או פאה) במקום זאת.
לדעתי האישית מדובר בהליך הזוי ולא יעיל לטווח ארוך שכן אם בטעות ייגזרו או ייחתכו סיבי מתכת רכים כאלה הם לא יצמחו מחדש והאדם יהיה תקוע עם סיבי מתכת קצוצים בקרקפת.
אני לא הסמכות לקבוע חד משמעית לגבי השפעה אפשרית של סיבים כאלה בראש על הבריאות הכללית אז רק אדגיש שאני ממליץ נגד זה מסיבות פרקטיות-אסתטיות.
במקום לעשות את ההליך הזה, או שתלך על פיתרון אחר או אל תעשה כלום בינתיים וחכה בערך עד אמצע שנת 2037 שכן להערכתי עד פרק זמן זה כבר יושלמו כל המחקרים וההמצאות לגבי יצירת שיער מתורבת שזה יצירת שיער טבעי בתהליך סינטתי במעבדה מן ה DNA של מטופל, כולל הצמחתו, שכפולו ושתילתו של שיער זה.
דברי סיכום
במאמר זה הצגתי את החשיבות הרבה של אבחון הסיבה להתקרחות לפני בחירת טיפול להתקרחות אם בכלל טיפול זה יהיה השתלת שיער, דבר שבמקרים רבים ניתן להימנע ממנו.
כמו שכתבתי למעלה, עד אמצע שנת 2037 צפויים להסתיים פיתוחים מהפכניים בתחום השתלת שיער כמו השתלת שיער מתורבת ולכן אולי עדיף פשוט להמתין לפתרונות טכנולוגיים טובים יותר מהקיימים שנמצאים כעת בשלבי מחקר משמעותיים אם לא מתקדמים.
לייעוץ נטורופתי פרטני ניתן לקבוע אלי תור באופן אישי.