כל אדם יכול לקבל סירוב כניסה לתאילנד בכל נמל תעופה בינלאומי של תאילנד, ללא כל נימוק ברור בהכרח.
אני כותב כאן כללית אבל בפועל אני מתמקד בנמל התעופה סוואנאפום בבנגקוק, שהוא גם הכי בינלאומי וזה שיהיה הכי קל למצוא טיסת יציאה בכדי להשתחרר ממעצר בבית מעצר שבו.
סירוב כניסה לתאילנד או דחיית כניסה לתאילנד זו תופעה נפוצה המתרחשת מדי יום לעשרות אם לא ליותר זרים בכל נמל תעופה בינלאומי מרכזי בתאילנד אבל היא לא כיפית ובטח שלא המעצר אחריה.
אם סורבת כניסה לתאילנד אז אפשר להרגיש חופשי לכתוב לי או להתקשר אלי ולספר לי מה קרה בכל עת, גם מתוך נמל התעופה בתאילנד, 24 שעות ואולי אוכל לעזור.
הבדלי יסוד
מי שסורב כניסה בלבד (was inadmissibled) איננו מי שגורש (was deported) שכן מי שסורב כניסה לא הואשם בכל עבירה פלילית בתאילנד וגירוש מבוצע רק למי שכן הואשם בעבירה פלילית בתאילנד ולכן עקרונית מסורב כניסה תמיד יוכל לנסות להיכנס שוב בעוד שמגורש לא יוכל לנסות להיכנס שוב כמה שנים או כל חייו.
גם לאחר סירוב כניסה וגם לאחר גירוש יהיה מעצר, אבל מעצר למסורבי כניסה בדרך כלל מבוצע רק בתוך נמל התעופה ובמקרים רבים אם לא ברובם לא אמור לארוך מעל 48 שעות, שכן תוזמן טיסת יציאה מתאילנד בהקדם. לעומת זאת, מעצר בתאילנד על עבירה הגורמת גירוש יכול לארוך גם חודש או שנה ויותר ויהיה בבית מעצר מחוץ לנמל תעופה שהתנאים בו גם קשים אבל עוד יותר קשים.
כללי יסוד
לא כל מי שטס לתאילנד בהכרח ייכנס אליה
לדעתי שווה להניח מראש שזה לא מובן מאליו כלל כיום ובמיוחד החל משנת 2025 שאדם יורשה להיכנס לתאילנד רק כי הוא טס לתאילנד ושווה להגדיר אדם זה כ"מועמד" לכניסה לתאילנד שיכול לקבל סירוב כניסה לתאילנד.
איך פחות או יותר מתקבל סירוב כניסה לתאילנד
אם מבינים שקצין הגירה מפקח (לא קצין זוטר בעמדת ביקורת גבולות ולא קצין בכיר בעמדת ביקורת גבולות אלא זה שמפקח עליהם) מתכוון לסרב כניסה וחושבים שזו טעות אז אפשר לנסות להסביר מדוע זו טעות.
אם קצין הגירה מפקח לא משתכנע ובכל זאת מסרב כניסה אז אין זה מחייב שלא תתאפשר כניסה בעתיד כי במקרים רבים הסיבה לגירוש היא יותר מדי כניסות עם פטור מויזה בשנה אחת או יותר מדי כניסות עם ויזת תייר בשנה אחת (מה זה יותר מדי? לדעתי בכללי יותר מפעמיים בשנה) ולכן אחרי תקופת המתנה ייתכן שכן תתאפשר כניסה כרגיל וגם רקורד במחשבים על סירוב כניסה לא בהכרח יהווה בעיה אם ברור מכך שהסירוב נבע מיותר מדי כניסות בשנה בלי מעמד חוקי מתאים וזהו.
אם אכן היה סירוב כניסה אז אני אישית ממליץ בכללי לא לנסות להיכנס לתאילנד לפחות חצי שנה אחרי עזיבת תאילנד ובכל מקרה שווה להתייעץ עם השוטרים התאילנדים לגבי מה לעשות בעתיד וגם עם עורך דין אזרח תאילנד בעל רישיון בתוקף לעסוק בעריכת דין בתאילנד ואם צריך גם מרחוק (טלפונית או אפליקטיבית) מתוך בית המעצר ולאחר השחרור. תאורטית גם אפשר להגיש ערר רשמי לבד בתוך נמל התעופה אבל בהמשך אסביר למה במקרים רבים זה לא כדאי.
קצין הגירה מפקח ירצה סיבה מאד טובה כדי לאשר כניסה במקום לסרב כניסה
אם אזרח זר הופנה לחקירה לפני סירוב כניסה אפשרי ולדעתו הוא דובר אנגלית מספיק טוב או דובר תאית מספיק טוב אז הייתי ממליץ לו להתדיין בנועם על העניין ולהסביר למה לדעתו סירוב כניסה יהיה טעות, אפילו טעות גדולה והרסנית, בתנאי ויש לו דרך אחת לפחות להדגים מדוע, קצר ולעניין.
אפשר גם להרים טלפון לקרובים בתאילנד שהם יסבירו מדוע זו טעות.
קצין הגירה מפקח ירצה סיבה מאד טובה לצורך שקילת אישור כניסה וגם אז אין הכרח שהוא יאשר כניסה.
תירוצים שלפי דעתי יגדילו הסיכוי לאשר כניסה לנחקר
- תיירות בתאילנד עם הוכחה לבוקינג במלון (במיוחד בוקינג ששולם מראש) עם כרטיס טיסת יציאה.
- מכתב הרשמה לקורס מקצועי של עד חודש-חודשיים בדרך כלל (במיוחד קורס ששולם מראש ובמוסד לימודים מכובד שהקצינים מכירים ויכולים ליצור קשר עם נציג שלו במהרה) עם כרטיס טיסת יציאה.
- ביקור של בני משפחה עם כרטיס טיסת יציאה.
- סגירת עסק בתאילנד עם כרטיס טיסת יציאה.
- בדיקת מפעל חברה בתאילנד לפני סגירת עסקת ייבוא רשמי בהצגת הזמנה רשמית מבעלים\מנהל של חברת המפעל התאילנדי כולל התקשרות טלפונית במקרי הצורך עם כרטיס טיסת יציאה.
תירוצים שלפי דעתי יגרמו לסירוב כניסה לנחקר ברובם המוחלט של המקרים
- טיפול משפטי בהונאה.
- לימודי שפה לשלושה חודשים או יותר במכללה טכנית במקום כמה שנים באוניברסיטה.
- ניסיון למצוא עבודה בתאילנד בלי ויזת עבודה שהוצאה מראש על בסיס מכתב רשמי ממעסיק.
- טיסת קונקשן במקרה שלזר יש היסטוריה של שהיות ארוכות בכל כניסה לתאילנד (בכל פעם חודשיים-שלושה וכדומה, אם כי אין הגדרה חד משמעית למה זה שהיות ארוכות והדבר נתון לפרשנותו האישית של קצין הגירה מפקח).
בכל מקרה
בכל מקרה, אם קצין הגירה מפקח מקובע על סירוב אז גם זה לא יעזור ותתאפשר כניסה בהגעה זו רק אם ההחלטה תבוטל בהמשך.
אוכל להביע דעה רחבה יותר במסגרת פגישת ייעוץ שעתית מסודרת בה נקיים דיון על כל סעיף רלוונטי.
אפשר לבקש סיוע מאיש צוות שגרירות מדינת הדרכון אבל בדרך כלל הסיכוי לקבל סיוע נמוך ביותר
זר רלוונטי יכול לפנות למחלקה קונסולרית של שגרירות מדינת הדרכון שלו בתאילנד (נניח, שגרירות ישראל בבנגקוק) ולבקש ממנה סיוע לגבי סירוב כניסה.
לדעתי האישית, אם המסורב כניסה איננו דיפלומט אז נדיר שקונסוליה תתערב מעבר ללהרים טלפון ולשאול מה קרה ואז להגיד לו מה שהוא כבר יודע, ורק במקרים נדירים היא תפעל לסייע מעבר לכך.
דברים דומים ניתן להגיד גם על בקשת סיוע מחברת תעופה לאומית של מדינת הדרכון.
אם קונסוליה רלוונטית לא יכולה או לא מעוניינת לסייע אז אולי עורך דין מקומי יוכל לסייע
אם התדיינות וקונסוליה לא עוזרים אז אולי עורך דין אזרח תאילנד בעל רישיון בתוקף לעסוק בעריכת דין בתאילנד יוכל לסייע (עקרונית משרדי עורכי דין לא עובדים בימי שישי בערב, שבת וראשון וייתכן צורך להמתין עד שני בבוקר).
שחרור עם עורך דין יכול לתסכל את השוטרים ולעורר את חשדם עוד יותר ואז אם בעתיד יהיה סירוב כניסה נוסף יצופה מהזר עוד פעם להזמין עורך דין ולכן אולי עדיף לערער לבד או לטוס החוצה מתאילנד אבל בכל מקרה אין בעיה להתייעץ עם עורך דין מרחוק טלפונית או אפליקטיבית אבל שוב בסופי שבוע אולי ההמתנה לא שווה את זה ועדיף לטוס החוצה מתאילנד בהקדם.
אם אכן מזמינים עורך דין אז לדעתי עורך דין זה יגבה הוצאות הגעה לנמל התעופה, שכר טרחה על ייעוץ משפטי (כמה שעות) ושכר טרחה על ייצוג משפטי אשר עלותה שוות ערך לזו של ייצוג בבית משפט או נמוכה ממנה, כל זה כשירות חירום משפטי שיכול לעלות להערכתי בין 50,000-200,000 באט בתלות ביוקרת הפירמה, במספר האנשים שמגיעים לנמל התעופה (עורך דין, מתרגם מקצועי וכדומה) ובמספר השעות שהם שוהים בו במצטבר, אם כי יש לברר עלויות מדויקות בטלפון מול כל משרד עורכי דין רלוונטי.
אין סיוע משפטי או סנגוריה ציבורית (legal aid or state attorney) למי שסורבו כניסה לתאילנד בנימוק שהם לא ביצעו כל עבירה פלילית בתאילנד ולכן לא מגיע להם סיוע משפטי ציבורי.
ככלל, סיוע משפטי יינתן פרטית בלבד ויעלה המון המון כסף ולדעתי בכללי יהיה יותר מהיר ויעיל להזמין טיסה החוצה מתאילנד בהקדם במקום לשהות בבית מעצר בהמתנה לעורך דין שאם זה סוף השבוע גם יכולה לארוך 72 שעות מינימום.
אפשר להזמין טיסה החוצה מתאילנד ולמעשה מצופה מהזר לעשות זאת מיידית ולזמן כמה שיותר קרוב
מסורב כניסה לתאילנד שלא הוחתם דרכונו כלל, יועבר אוטומטית לאזור מעצר ראשוני (Inadmissible Handling Office ובקצרה IHO) ליד משרדי חברת התעופה הקשורה עם הגעתו לתאילנד ושום יוצע לו לקנות בהקדם כרטיס למדינה אחרת כל שהיא או רק למדינת הדרכון עימו נכנס לתאילנד, תלוי בנסיבות.
ככלל, אם טסים למדינה שאיננה מדינת הדרכון אז ייתכן שהכרטיס צריך להיות הלוך-חזור אפילו אם מתכוונים לנסות להאריך אשרת שהייה בתוכה.
ככלל, אחרי קניית כרטיס טיסה המסורב כניסה יועבר למעצר שניוני בבית מעצר (Inadmissible Detention Center ובקצרה IDC) עם מסורבי כניסה אחרים וזו יכולה להיות חוויה רעה מאד.
אם ההמתנה לטיסה קצרה ובאזור מעצר ראשוני יש מקלחת ושירותים אז אולי עדיף לבקש להישאר שם, אבל השוטרים לא בהכרח יסכימו.
ערעור על סירוב כניסה לתאילנד
אפשר לנסות להסביר לקצין הגירה מפקח שני היושב ליד משרדי ה IHO למה לדעת המסורב קצין הגירה מפקח ראשון טעה.
במקרים נדירים ביותר, במיוחד אם האדם בוכה בלהט ומספק סיבה קריטית של חיים ומוות או רצון לראות בני משפחה שנמצאים בתאילנד (בעיקר הורים שלו או ילדים שלו), אולי קצין הגירה מפקח שני יהפוך את ההחלטה.
אם קצין הגירה מפקח שני לא הופך את ההחלטה אז אלה בגדול האפשרויות:
- להגיש ערעור שקבלתו או דחייתו יכולה לקחת בערך עד שלושה ימי עסקים בתאילנד (ואם זה סוף שבוע ויש חג אז גם עד שישה-שבעה ימים בערך).
- לפנות לעורך דין אזרח תאילנד בעל רישיון בתוקף לעסוק בעריכת דין בתאילנד שינסה לשחרר את הזר מהמעצר (לא מומלץ, מוסבר בהמשך).
- לטוס החוצה מתאילנד בהקדם וברוב המקרים עדיף לטוס כי מאד לא כיף להיות במרתף רועש בלי חדר, בלי מיטה, בלי חלונות, בלי ארוחות מסודרות ועם סיכוי גבוה לגניבת ציוד שלושה ימים עד שבוע בערך או להיות בבית מעצר בלי חלונות לצורך העניין.
מאפיינים כלליים של בית מעצר למסורבי כניסה בנמל תעופה בתאילנד
- אין חלונות בבית המעצר של נמל התעופה סוונאפום; תנאי התברואה ירודים וזו בעיה גם לצוות.
- המיטות בבית המעצר של נמל התעופה סוונאפום הן "מיטות כלא".
- בבית מעצר ניתנות שלוש ארוחות ביום של אורז עם עוף אך ייתכן ויהיה ניתן לשלם לשוטרים על אוכל מבחוץ כמו גם על דברים אחרים מבחוץ (שליפת כסף מזומן מ ATM, כריות, שמיכות, בדים לכיסוי תא המיטה בשביל למנוע הסחות ועוד).
- ניתן להזמין רופא פרטי מהקליניקה הרפואית של נמל התעופה סוונאפום לבית המעצר בעלות של 2,000 באט מינימום (ייתכן שאם ההזמנה היא דרך השוטרים ולא פרטית, אז המחיר יהיה קצת פחות מכך).
- יש חדר לדוברי שפות סיניות, חדר לדוברי שפות הודיות, חדר לגברים הדוברים שפות שאינן אף אחת מאלה וחדר לנשים (התנועה בין חדרי הגברים אולי תהיה חופשית).
- כל יום בבית מעצר כרוך בקנס שעלותו נעה בערך בין 750-1,250 באט שזה במובן מסוים תנאים של בית מעצר במחיר תנאים של מלון.
הערות לפרק
- בערך שעתיים עד שעה וחצי לפני טיסה החוצה מתאילנד אמור להגיע קצין העובד בנמל התעופה סוונאפום לצורך שחרור העצור.
הקצין אמור להיות עובד נמל התעופה ולא בהכרח חברת התעופה: לדוגמה, אם בעל דרכון ישראלי הזמין טיסה לישראל עם חברת אל-על הרי שככלל הקצין לא יהיה ישראלי עובד אל-על אלא תאילנדי עובד חברת נמלי התעופה של תאילנד (Airports of Thailand ובקצרה AOT). - בכללי, אם פונים לעובד שירות לקוחות של חברת התעופה, עדיף לא לספר לו על המעצר, גם אם מדובר על מעצר טיפוסי של 24 שעות בערך אלא אם זה דחוף.
- עדיף להזמין טיסה החוצה מתאילנד כמה שיותר מהר כדי לשהות כמה שפחות בבית מעצר (ואולי כך יתאפשר גם לא לשהות בו כלל).
מי שנתקע במצב קשוח בו אין טיסות או אין ויזה באותו שבוע לאף יעד אפשרי עם חברת התעופה עימה נחת בבנגקוק וגם אינו יכול לטוס עם חברת תעופה של מדינת הדרכון שלו אל מדינת הדרכון הזו — יוכל לנסות להזמין טיסה מסחרית במטוס פרטי או לפנות פרטית לעורך דין אזרח תאילנד בעל רישיון לעסוק בעריכת דין בתאילנד שינסה לשחרר אותו למעצר מלון או הסדר דומה (אין לי מושג אם זה חוקי אבל לא בהכרח רע להתייעץ עם עורך דין במקרה כזה; אין חובה שהעורך דין יגיע לנמל התעופה וניתן לקיים פגישת ייעוץ דרך טלפון או מחשב, שתעלה הרבה פחות, לפני כל הגעה כזו).
ייעוץ והכוונה אולי ימנעו סירוב כניסה לתאילנד מראש
לדעתי, בכדי להקטין הסיכוי לסירוב כניסה לתאילנד ובכדי להיות מוכן למצב בו הוא מתרחש, מוטב להתייעץ במסגרת פגישת ייעוץ רילוקיישן מסודרת איתי ואני אוכל להסביר בהרחבה על פרקטיקות נפוצות של משטרת ההגירה התאילנדית ואיך לפעול על פי החוק שהיא אוכפת ואיך להיות הכי בסדר איתה ואיך להגיע הכי מוכן אפילו למצב של סירוב כניסה לתאילנד.
אני ממליץ לכבד מקסימלית את שוטרי ההגירה התאילנדים
אם שוטרי משטרת ההגירה התאילנדית לא נתנו לזר רלוונטי להיכנס לתאילנד באותה פעם ספציפית אז עקרונית אין הכרח שהם לא יתנו לו להיכנס בעתיד ומבחינתם הם עובדים עבורו ולא נגדו (זו הנחת עבודה בסיסית של כל שוטר הגירה בתאילנד שהוא עובד עבור ביטחון השוהים בתאילנד כולל מסורבי כניסה עצמם).
בכל מקרה אני ממליץ לכל אדם שחווה סירוב כניסה לתאילנד בשום מצב לא לדבר בזלזול כלפי שוטרי משטרת ההגירה של תאילנד ובמיוחד בשום מצב לא לקלל את השוטר או להיות סרקסטי לגביו אישית.
אפשר להתדיין ואפילו להתווכח, אך רצוי בצורה סדורה, בנועם ובריסון עצמי עילאי והכי חשוב מתוך כבוד כללי ומבלי לגרום למצב גרוע להפוך גרוע הרבה יותר.
הערות כלליות
- מעצר נשים ומעצר זוגות לא נדיר ביחס למעצר גברים בנמלי תעופה בתאילנד.
- אם אכן היה סירוב כניסה אז אחרי שמחליטים לאן לטוס מתאילנד (למדינה שלישית או למדינת הדרכון) אפשר לכתוב מכתב תלונה לרשויות בתאילנד על המקרה, כמו משרד התיירות של תאילנד, ארגוני זכויות אדם בתאילנד ועוד.
- אין לצפות לעזרה מעובד שגרירות בכיר בכדי לא להתאכזב ולדעתי הוא לא יסייע אלא אם יופעל עליו לחץ חיצוני ממשי ורצוי עוד באותה יממה (וגם אז לדעתי האישית הוא ייטה שלא לסייע אלא אם מדובר בתקרית דיפלומטית) אולי כי מבחינתו הפעלת לחץ נגדי על רשויות תאילנד זה מעין פאדיחה למדינתו מול תאילנד או זלזול בתאילנד.
- בגלל תנאים קשים מאד בבתי מעצר למסורבי כניסה לתאילנד אולי עדיף לא לנסות להתדיין ולבקש סיוע קונסולרי או התערבות עורך דין פרטי אלא להזמין טיסה החוצה מתאילנד כבר מהרגע הראשון בו התקבל סירוב כניסה.
- לאחר סירוב כניסה עדיף לדעתי לא רק להמתין כמה חודשים אלא גם לנסות לחזור לתאילנד רק עם ויזה (לא לצפות לפטור מויזה) ככה שלמעשה דרך רכישת ויזה מאשרים עם השגרירות שאין בעיה לנסות להיכנס לתאילנד שוב.