שכפול תוכן הוא הופעה חוזרת של פיסת תוכן מוגדרת היטב (כגון פסקה, פרק או מאמר) בתוך אתר ווב או בחפיפה בין שניים או יותר אתרי ווב.
שכפול תוכן יכול להתבצע דרך העתקה ישירה של תוכן או דרך קריאה לפיסת תוכן אחת בכמה מקומות במקביל.
לעתים המונח משמש לתאר גם כתיבה תוכן שכמעט זהה לתוכן באתר אחר (בכוונה או שלא בכוונה).
בעיות עם שכפול תוכן
- שכפול תוכן זו באופן כללי בעיה מסוכנת הן בהיבט משפטי והן בהיבט קידומי; ייתכנו לו אקספציות אך באופן כללי יש להימנע ממנה.
- העתקת תמונות, וידאואים, אאודיואים וכדומה, בעיקר חופשיים או ממאגרי תוכן חופשי נחשבים באופן כללי למקרי העתקת תוכן פחות בעייתיים מהעתקת טקסט.
- באופן כללי יש להימנע משכפול תוכן ככל הניתן: שכפול תוכן הכי מזיק כשהוא בהקשר תכנים מרכזיים והכי פחות מזיק כשהוא בהקשר תכנים היקפיים אם כי גם אז מוטב להימנע ממנו; תוכן היקפי באתריי ווב הוא לרוב מועט מאד וגנרי (כללי) מאד כגון תפריטי ניווט, הערות פוטר וכדומה ולכן אין בעיה שלאתרים רבים יהיה תוכן היקפי דומה ואף על תקן "מועתק" אם כי שוב, מדובר על מקרים של מילים בודדות או משפטים קצרים ולא על פסקאות שלמות. הבעיות מתחילות בעיקר כשמדברים על פסקאות שלמות ודפים שלמים ולא על מילים או משפטים.
זיהוי התופעה מצד תוכנות סריקה של מנועי חיפוש
למנועי חיפוש שונים יש דרכים שונות לזהות ולהתמודד עם מה שתוכנת סריקה הקשורה בהם מזהה כ"שכפול תוכן".
מקובל להניח כי באופן כללי שכפול תוכן ינזוק הן את אתר המעתיק, הן את האתר שמועתק התוכן ממנו והן את חוויית המשתמשים בשני האתרים אם כי אני מניח שמנועי חיפוש מרכזיים יכולים לזהות מי כלל איזה תוכן ראשון ומי העתיק ולהטיל סנקציות בעיקר על המעתיק;
ניתן אף לדווח על העתקה ולגרום לענישת אתר המעתיק.
מקרים נדירים בהם שכפול תוכן הוא דבר מכוון ואף רצוי
לפעמים, מסיבות שיווקיות נדירות או מסיבות משפטיות שונות, שכפול תוכן הוא דבר מכוון ואף רצוי ובמקרים אלה יש דרך סטנדרטית לבצע זאת עליה אתאר בפסקה להלן.
ניתן להעתיק מאמר שלם או חלק נרחב ממנו בעזרת אטריבוט קנוניקל.
אטריבוט קנוניקל יאותת לתוכנת סריקה מהו המקור ומהו ההעתקה ויקטין הסיכוי לפגיעה בקידום אורגני אם כי באופן כללי הדבר מצריך, מבחינה חוקית ומוסרית-מקובלת, אישור העתקה מפורש מיוצר היצירה (או לכל הפחות יצריך קרדיט כל שהוא.