רטוריקה אני מגדיר כתחום ידע המשלב בתוכו לוגיקה, בלשנות, פסיכולוגיה ופילוסופיה שהעיסוק העיקרי בו הוא להבין כיצד מסרים מתקבלים או נדחים אצל ישות נפשית אחת מישות נפשית אחרת.
במובן פשוט זוהי "אומנות" הדיבור והשכנוע.
המחקר הרטורי נחלק בין מחקר על רטוריקה של שפת גוף ואו שמע למחקר על רטוריקה של שפה כתובה.
תחומים ברטוריקה
תחומים ברטוריקה הם רבים ובין אלה ניתן למנות:
- רטוריקה שבטית או עמנית.
- רטוריקה מגדרית.
- רטוריקה נאומית.
- רטוריקה עסקית (מתחום עסקי מסוים).
- רטוריקה דתית: רטוריקה יהודית, רטוריקה אסלאמית, רטוריקה בודהיסטית, רטוריקה הינדואית ועוד.
- עוד תחומים נוספים של רטוריקה בכלל.
אמצעים רטוריים
אמצעים רטוריים כוללים:
- הרמת קול קלה
- סרקזם
- הומור
- דמגוגיה
- מימיקה חלקית (חיקוי התבנית הכללית של הנאמר ואמירת המידע בצורה מגוחכת)
- צעקות (נדיר)
גם חיוך, בכי, התקרבנות ועוד יכולים להיות מוגדרים כאמצעים רטוריים, בהינתן הקשר המצדיק זאת.
שאילת שאלות (תוך ציפיה לתשובה) גם היא לפעמים אמצעי רטורי.
שימוש ברטוריקה
בעזרת רטוריקה נעשים דברים טובים ורעים.
דברים טובים למשל שנעשים עימה הם פתרון מחלוקות בין בני אדם ובפרט בין רוכלים ללקוחות, וכן שימור יחסים בין בני זוג ויחסים בין-דתיים.
דברים רעים שנעשים עימה הם למשל מצב בו פוליטיקאי מוכר תקוות שווא לעם (והרי רוב הפוליטיקאים הם רטוריקנים משופשפים) וכן רוכלים המוכרים ללקוחות שלהם סחורה שהיא לא בדיוק מה שאותם הלקוחות חיפשו.
שימוש ברטוריקה להגברת מכירות
יש המנסים לעשות שימוש ברטוריקה להגברת מכירות.
מכירת מוצרים והן מכירת שירותים יכולה להיות מואצת ע"י רטוריקה. דמיינו מצב בו לקוח קונה מוצר והוא מרוצה; הוא כל כך מרוצה עד שהוא חוזר לאותה חנות אחרי זמן מה וקונה שוב - כעת רמת הרצון שלו עלתה מרמה 1 לרמה 2; כשהוא מסיים לקנות בפעם השנייה הוא אומר לרוכל "תשמע אני כל כך אוהב לקנות פה, החנות הזו נהדרת"; הרוכל יכל לענות ב"תודה" קרירה והוא יכול גם להשיב ללקוח "שמע אתה מחמיא לנו, אנחנו שמחים לסייע תמיד!" ולעשות זאת עם חיוך רחב. במצב כזה דרגת האושר של הלקוח עולה ל-3 מבלי לקבל מוצר אפילו, זו הרטוריקה שקשרה אותו עוד יותר לחנות הזו, וכעת הוא אפילו יעדיף לדחות קניה במקום אחר זמין יותר ולחכות להזדמנות בה יגיע לחנות זו.
לקוח שנכנס למסעדה ביום חם ועם מוטיבציה לא גבוהה במיוחד להזמנת שתייה יכול לשמוע מהמלצר (שהוא גם הבעלים במקרה הזה ולכן אולי תהיה לו אקסטרה אמביציה להיות רטורי), "שתייה?" באופן לא מאד מזמין. אמנם, הוא יכול גם לשמוע "תרצה משהו קר לשתות?" בקול מהיר יותר ועם גם מידה מדויקת של חיוך. באיזה מקרה לדעתכם הלקוח ייטה יותר כן להזמין שתייה? ברור שבמקרה השני. זוהי דוגמה למקרה שבו רטוריקה מזיזה את הלקוח מקו האמצע - לכיוון סגירת עסקה.
שימוש ברטוריקה לפיתרון מחלוקות השקפתיות
יש העושים שימוש ברטוריקה לפיתרון מחלוקות השקפתיות.
הבה נדמיין מצב בו אדם דתי ואתאיסט נפגשים; נוכל לשים לב איך בעזרת רטוריקה ניתן לגרום ואף לשמר שלום בין שני מחנות "יריבים" אלה; בעזרת רטוריקה אפשר להציג את העמדות לא כיריבות, אלא כפשוט שונות; והרי לא כל השונה חייב להתנגש.
כאשר האתאיסט אומר: "מבחינתי אין אלוהים", האדם הדתי יכול להשיב לו "כופר מסריח" ואז יתפתח בינהם ריב, אך במקום זאת, האדם הדתי אומר לו, "מבחינתי יש". במצב טוב שניהם הביעו עמדה סובייקטיבית (השתמשו במונח "לדעתי" או מונח דומה) ואז לאחר שכל אחד עשה זאת ניתן להעביר נושא או להיפרד או אולי אפילו לשבת לשתות שייק פירות טוב, אך במקרה יותר גרוע האתאיסט היה חוזר על טענתו "סבבה לא מבחינתי"; לדתי יש שתי אופציות או לא להשיב כלל או להשיב אמרה בנוסח "עמדתי במקומה מונחת" ולעשות זאת עם חיוך; או שהאתאיסט ישיב בחיוך דק ויעבור לנושא אחר, או שהוא ימשיך להתדיין על הנושא ויגיד מדוע הוא נמצא בעמדה לפיה אין אלוהים, אך כמובן אין טעם שיגיד זאת כי הרי כל צד כבר אמר את עמדותו באופן ברור ובצורה סובייקטיבית.
לימודי רטוריקה
לא זכור לי שאי פעם נתקלתי בתואר ברטוריקה אם כי תואר אקדמי בפסיכולוגיה או תואר אקדמי במשפטים הם הדבר הכי קרוב שאני מכיר לזה. אני מניח שתארים ב"רטוריקה" כללית יתאפשרו במסגרת תואר שני.
באופון כללי אפשר ללמוד רטוריקה במגוון הקשרים מספרים שונים ומדיונים (debates) בהם ניתן לצפות באתרי תוכן.
רטוריקה עממית, שהיא דבר שמאד משתנה לפי זמן ומקום לרוב לומדים מעבודה במקום הומה אדם ורטוריקות אחרות לומדים בקהילות מתאימות (נניח, רטוריקה יהודית אפשר ללמוד במידה רבה בקהילות יהודיות דתית ומסגרות כמו ישיבה).
ישנם ספרים העוסקים ברטוריקה כללית.
נושאים חשובים מאד לדעתי שנוגעים לכל תחומי הרטוריקה הם מה שמכונה "תשובה לקונית", "דחליל", ו"דמגוגיה".
חשוב לכל אדם להבין בנושאים אלה בפרט בכדי להתגונן מהבטחות שווא של סוחרים ומגלומנים שקרנים.
- לעד אציע להשתמש ברטוריקה לעשיית הטוב בלבד ולא להטעיה
- לפי דעתי ללמוד רטוריקה זה דבר שלא נגמר אף פעם; כל החיים אפשר ללמוד עוד, במיוחד בשפות תקשורת כללית שונות.
אימון רטורי
אימון רטורי הוא הניסיון בלהשתפר לדבר מול קהל. הוא לעתים מבוצע בחדר מבודד מרעש, לעתים מול מראה.
- מדולריות: אם אומרים משפט המורכב משניים או יותר תתי משפטים אז אם אמרנו אותו מספיק טוב (מספיק כריזמטית) אפשר לעבור להתמקד בתת המשפט האחר
- תנוחתיות: להגיד מה שיש להגיד בתנוחה הגיונית; אם באופן טבעי הדבר היה אמור להיאמר בעמידה אז יש להגידו בעמידה, אם בישיבה אז בישיבה וכן הלאה
- הימנעות מהטיות: אימון רטורי אמור להיעשות במקום שקט שבו לא ייתכנו הפרעות מצד אנשים אחרים, וכן יש לעשותו כאשר בעיות כמו חרדה ו\או לחץ דם מטופלות, שכן בעיות אלה יכולות להטות אימון רטורי ונאום מול קהל
אין חובה לשפת גוף ספציפית, העיקר להרגיש שאמרה נאמרת מספיק ברור וסדור.
אין לחשוש משפשוף קל של חפצים כמו כיסאות \ דלתות \ קירות ואף מדריכה על חפצים שונים כמו שטיחונים כי זה טבעי וסביר. גם נואמים מקצועיים נוגעים לפעמים בעמדת נאום (פודיום) או בחפצים קרובים אם כי רצוי שלא יהיו חפצים בקרבת מקום.