אשרת שהייה (באנגלית: Stay Permit) היא אישור לאדם לשהות במדינה מסוימת פרק זמן מוגדר או ללא הגבלה.
אין לבלבל את המונח "אשרת שהייה" עם המונח "ויזה"
בציבור הכללי נפוץ הבלבול בין המונח אשרת שהייה לבין המונח ויזה (או "ויזת שהייה"), אך זה בלבול שגוי כי אשרת שהייה יכולה להינתן גם ללא כל ויזה (ללא כל "ויזת שהייה") כפי שאסביר מיד.
- אשרת שהייה יכולה להינתן על בסיס פטור מויזה (visa exemption) והראייה שהיא ניתנה היא לכל הפחות חותמת בדרכון. זוהי למעשה אשרת שהייה מבוססת פטור מויזה.
- אשרת שהייה יכולה להינתן על בסיס ויזה (visa) והראייה שהיא ניתנה היא לכל הפחות חותמת בדרכון. זוהי למעשה אשרת שהייה מבוססת ויזה (בהתאם לסוג ויזה ספציפי).
- אשרת שהייה יכולה להינתן בצורת תושבות מס (tax residency) או לחלופין "מעמד תושב", בדרך כלל ללא הגבלת זמן.
- אזרחות במדינה מסוימת מהווה אשרת שהייה ללא הגבלת זמן.
- אשרת שהייה יכולה לזר שאין לו דרכון כלל ומוגדר במדינה מסוימת חסר מדינה (stateless), שזה אמנם מצב נדיר אבל אפשרי.
פטור מויזה הוא לתקופות קצרות, במקרים רבים עד 3 חודשים בלבד, תלוי במקרה לגופו.
ויזות הן באורכים משתנים, לרוב בין מספר חודשים למספר שנים, תלוי במקרה לגופו.
לעתים ניתן להאריך אשרת שהייה בהארכה (extension), פעם אחת לפחות, בתוך המדינה בה ניתנה.
הארכת אשרת שהייה קיימת
כאשר זמן אשרת שהייה נגמר, ניתן, לעתים, להאריך את האשרת שהייה בתוך המדינה הרלוונטית והראייה שזה בוצע היא בדרך כלל חותמת הארכת אשרת שהייה בדרכון.
תום אשרת שהייה קיימת
באופן כללי, לאחר שאשרת שהייה נגמרה וגם לא ניתן להאריך אותה בתוך המדינה הרלוונטית (אם בכלל היה ניתן להאריך אותה בתוך המדינה הרלוונטית) אבל גם רוצים להמשיך ולשהות במדינה הרלוונטית, אז נדרש לצאת מן המדינה הרלוונטית למדינה אחרת (לאו דווקא מדינת מוצא ראשונית) ואז לחזור, בלי ויזה או עם ויזה, תלוי במקרה לגופו, למדינה הרלוונטית.
עם זאת, עצם זה שמנסים להיכנס שוב למדינה הרלוונטית לא אומר שקציני הגירה שלה יאפשרו כניסה זו ואם לדעתם אדם מנסה להיכנס יותר מדי פעמים בפרק זמן נתון ייתכן והם יגרשו אותו חזרה לארץ ממנה הגיע (לאו דווקא מדינת מוצא ראשונית).
לאחר שיוצאים ממדינה רלוונטית
- אם היא נותנת פטור מויזה לבעל דרכון המעוניין לחזור אליה, ייתכן שנכון יהיה לחזור אליה ולקבל אשרת שהייה מבוססת פטור מויזה.
- אם היא נותנת ויזה לבעל דרכון המעוניין לחזור אליה, ייתכן שנכון יהיה לחזור אליה ולקבל אשרת שהייה מבוססת ויזה (בהתאם לסוג ויזה ספציפי).
חותמות הארכת אשרת שהייה וחותמת תום אשרת שהייה
כל חותמת הארכת אשרת שהייה ("חותמת הארכת תוקף") יכולה להינתן באותו דף בו ניתנה אשרת שהייה רלוונטית או בדף אחר, תלוי בנוהל במדינה הרלוונטית.
כל חותמת ביטול אשרת שהייה ("חותמת פג תוקף") יכולה להינתן באותו דף בו ניתנה אשרת שהייה רלוונטית או בדף אחר, תלוי בנוהל במדינה הרלוונטית.
תנאי הנפקת אשרת שהייה
- התנאים להנפקת כל אשרת שהייה נקבעים על ידי רשויות המדינה בה מעוניינים לשהות.
- באופן כללי, אם יש פטור מויזה אז התנאים בהתאם ואם יש ויזה מסוג מסוים אז התנאים בהתאם לסוג ויזה רלוונטי.
- הוצאת ויזה מסוג מסוים בקונסוליה רלוונטית של המדינה אליה מעוניינים להגיע דורשת בדרך כלל לכל הפחות מילוי טופס, תשלום אגרה והבאת תמונת פספורט.
- רוב המדינות דורשות שדרכון בו מונפקת כל אשרת שהייה שהיא, יהיה תקף לכל הפחות לעוד חצי שנה מיום הנפקת האשרה ולכן מוטב לדאוג לדרכון חדש לחמש שנים או לעשר שנים לפני רילוקיישן.
סוגי ויזות לאשרת שהייה מבוססת ויזה
ישנם כמה סוגי ויזה ויזות לאשרת שהייה מבוססת ויזה.
כל מדינה קובעת איזה סוגי ויזה אפשריים להוציא בקונסוליות שלה, אם בכלל.
סוגי ויזות נפוצים
רבות מהמדינות נותנות אפשרות לקבל את סוגי הויזות להלן בטרם מגיעים אליהן.
- ויזת תייר (Tourist visa): תקפה במקרים רבים בין שלושה חודשים לשישה חודשים.
- ויזת סטודנט (Student visa): תקפה במקרים רבים בין תשעה חודשים לחמש שנים בתלות בסוג הלימודים; לימודי תעודה או לימודי תואר אוניברסיטאי.
- ויזת אמן (Artist visa): הנפקתה תלויה במגוון תנאים.
- ויזת נזיר (Monk visa): הנפקתה תלויה במגוון תנאים.
- ויזת טיפול רפואי (Medical visa): הנפקתה תלויה במגוון תנאים.
- ויזת עובד שכיר (Employee visa): באופן כללי, הויזה תהיה תקפה כל עוד העובד הינו עובד שכיר בעסק מוכר חשבונאית (היא תבטל ויזה קודמת אם ישנה). פיטור או התפטרות אולי יבטלו אותה כליל אם לא תינתן תקופת חסד של בין שבוע לחודש בערך למציאת משרת-שכיר חדשה או לעזיבת המדינה (או שניתן יהיה להמיר אותה לויזה אחרת בתוך אותה מדינה).
- ויזת עובד עצמאי (Freelancer visa): במדינות מסוימות החוק מחייב שהעובד העצמאי יהיה שותף של אזרח מקומי בעסק נתון. לדוגמה, השותפות תהיה בחלוקת מניות של לכל הפחות 49%-51% לטובת השותף שהוא אזרח המדינה.
- ויזת נישואים (Marriage visa): הנפקתה תלויה במגוון תנאים.
- ויזת עובד-מטייל (General visa): ויזה המאפשרת תיירות ו\או עבודה.
- ויזה דיפלומטית: הנפקתה תלויה במגוון תנאים.
- ויזת עילית (Elite visa): ויזה המאפשרת לקנות מעמד תושבות מס (דה-יורה או דה-פקטו) למספר שנים. ויזה זו לרוב עולה הרבה מאד כסף ומתאימה לעשירים בלבד.
- ויזת פרישה: ויזה הניתנת לאנשים בעלי פנסיה ראויה (מדינית או פרטית) שהם לרוב אחרי גיל 50 ורוצים לפרוש מעבודתם במדינה אחרת מזו בה שילמו מסים.
- ויזה מיוחדת: הנפקתה תלויה במגוון תנאים נדירים וסביר להניח שתונפק באישור מיוחד מבכיר ברשות אוכלוסין; למשל בעקבות overstay בשל הליך משפטי, מגפה עולמית, מלחמה במדינת אזרחות ("פליט דה פקטו") ועוד.
מעמדים מדיניים שונים כמו תושבות מס שלא תתבטל אלא במקרים מיוחדים כגון פשיעה חמורה במדינה ואזרחות שלא תתבטל אלא במקרים מיוחדים כמו הצטרפות לצבא עוין, אינן ויזות שהייה.
הערות כלליות
- תושבות מס איננה אזרחות.
- פטור מויזה מבולבל לפעמים עם ויזה קצרת טווח בשם "ויזת מעבר" (transit visa).
המונח "ויזת מעבר" שמיש בעיקר אם קיים סוג ויזה כזה שצריך להוציא לפני שמגיעים למדינה הרלוונטית, אבל זה מצב נדיר. - במקרים נדירים ניתן להנפיק אזרחות ישר, מבלי שהוחזקה בעבר אף ויזת שהייה כל שהיא (אפילו לא ויזת תושב), אבל המקרים האלה כך כך נדירים כך שבדרך כלל תידרש לפחות ויזה אחת לפניכן ואף הישארות של מספר שנים (לא בהכרח באופן רציף) בתוך המדינה הרלוונטית.