אני לא חושב שאתה רוצה להיות פליט בתאילנד.
נכון לשנת 2024 תאילנד איננה חתומה על אמנת האו"ם בדבר מעמדם של פליטים וגם אם הייתה חתומה, בשנה זו היא מדינה החווה קשיים כלכליים רבים ואין לה יכולת לממן פליטים כמו מדינות מסוימות באירופה ואמריקה שגם הן עצמן כבר מתחילות להישחק מכך ונאבקות להצליח בכך.
מבקשי מעמד פליט ממדינות הגובלות בתאילנד לעומת מבקשי מעמד פליט ממדינות שאינן גובלות בתאילנד
לפי הידוע לי, כאשר תאילנד קולטת פליטים, בדרך כלל מדובר בפליטים ממדינות שיש להן גבול עם תאילנד כמו מיאנמר, קמבודיה וכדומה.
מבקשי מעמד פליט ממדינות שיש להן גבול עם תאילנד
מבקשי מעמד פליט ממדינות שיש להן גבול עם תאילנד בדרך כלל יקבלו מעמד פליט בתאילנד בתנאי ויסכימו לעבוד בעבודה שהשלטונות יסדרו להם (לרוב בתנאים קשים כמו מגורים משותפים, רפואה ציבורית בלבד בעת צורך ושכר מינימום) או שיגורשו עד שלושה חודשים בערך למדינת אזרחות או למדינת מוצא אחרונה או למדינה שלישית.
מבקשי מעמד פליט ממדינות שאין להן גבול עם תאילנד
מבקשי מעמד פליט ממדינות שאין להן גבול עם תאילנד לרוב יצטרכו שארגון סיוע בינלאומי לפליטים עם נוכחות ומוכרות בתאילנד יסדר להם מעבר למדינה שלישית או מעמד פליט בתאילנד בתנאי ויסכימו לעבוד ואם אינם יכולים לעבוד אז אני מניח שיקבלו מארגון זה מגורים משותפים, רפואה ציבורית בלבד בעת צורך וקצבה הפחותה משכר מינימום, אחרת, הם יועברו לבית מעצר ויגורשו בשלב מסוים (להערכתי לרוב תוך שלושה חודשים) למדינת אזרחות או למדינת מוצא אחרונה.
עיסוק של תקשורת ההמונים בטענת האדם\הקבוצה יכול לסייע להם לקבל מעמד פליט אך ככלל בבית מעצר עד הסדרת מעמד פליט או גירוש מתאילנד.
משטרת ההגירה התאילנדית
לתאילנד אחת ממשטרות ההגירה הקשוחות בעולם ואני די בטוח שקציני ההגירה שלה לא ימהרו לקנות את הטענה שאדם פליט, בטח כאשר אין עיסוק של תקשורת ההמונים בטענותיו וזה לא ממש ישנה לקציני ההגירה שלה אם אותו אדם ועורך דין תאילנדי שלו יטענו שיש ראיות חזקות לכך שהוא נרדף בארץ המוצא שלו בגלל דת, אידאולוגיה, פוליטיקה וכדומה אם אין מכתב המלצה רשמי בתאית מארגון סיוע בינלאומי לפליטים עם נוכחות ומוכרות בתאילנד המאשר זאת, ואם אין מכתב כזה אז הוא אוטומטית יוגדר כמסתנן במקום כפליט ומשם קצרה הדרך לבית מעצר, סנקציות הגירתיות, וגירוש מתאילנד.
הסתננות לתאילנד איננה ריאלית בעידן הביומטריקה ובכל מקרה איננה מומלצת
החל משנת 2019 הסיכוי של אדם באמת להישאר לאורך זמן בתאילנד כמסתנן הוא קטן מאד שכן משנת 2019 הוכנסו מדידות ביומטריות (טביעות אצבע, צילום פנים) לכל נמלי התעופה הבינלאומיים של תאילנד. יתרה מכך, עוד מלפני שנת 2019 התווספו נוהלי מעקב וחקירה לקציני ההגירה בנמלי תעופה אלה. כך למשל, קצין הגירה יכול לא לכבד ויזה ולכן לתת אשרת שהייה קצרה יותר מזו הקשורה בויזה או במקרה גרוע יותר לגרש אדם מתאילנד כך שהוא יועבר לבית מעצר עד שתהיה טיסה למדינת אזרחות או למדינת מוצא אחרונה.
זרים בתאילנד שאינם בעלי תושבות מס (tax residency) חייבים במגוון דיווחים תקופתיים למשטרת ההגירה התאילנדית.
הנשארים בתאילנד בשהות יתר בדרך כלל יספגו עוינות, אכזבה וכעס מצד שוטרי משטרת ההגירה התאילנדים וככלל יקבלו עונשים קשים ומביכים
לא חוקי לשהות בתאילנד בשהות יתר (overstay) וזו עבירה פלילית חמורה ביותר בתאילנד.
על הזר הרלוונטי לעזוב את תאילנד במיידי אחרי קבלת העונשים.
הקנסות על שהות יתר בתאילנד מתחילים מהשנייה הראשונה אחרי תפוגת אשרת שהייה רלוונטית ובדרך כלל הדבר יגרור סנקציות קשות מאד אם נעשה ליותר משבוע.
בכל שהות יתר, זר יקבל חותמת בדרכון המעידה על כך (חותמות הולכות וגדלות לפי זמן שהות יתר) ובכל מקרה יהיה תיעוד ממוחשב כולל ביומטריקה.
לפי שיקול דעתו של קצין הגירה ייתכן גם בלאקליסטינג כולל תיעוד במחשב על כך.
הערות כלליות
- דרום מזרח אסיה בכלל ותאילנד בפרט, הם ממש לא מקומות נוחים להוציא בהם מעמד פליט, בין אם מתחילים את התהליך עם ויזה או ללא ויזה.
התייעצות לגבי הישארות חוקית בתאילנד
אני יועץ תיירות\רילוקיישן לתאילנד עם ניסיון של שנים בתאילנד ויכול לייעץ לגבי מגוון רחב של ויזות ושילובי ויזות כדי להישאר חוקית בתאילנד ולעשות הכל לפי הספר ככל הניתן.
ניתן ליצור עימי קשר בכל עת לתיאום פגישת ייעוץ מסודרת.