לינוקס היא משפחת מערכות הפעלה אשר קוד המקור שלהן פתוח ושכולן חולקות, באופן כללי, את אותה ליבת מערכת הפעלה ← ליבת לינוקס.
כל מערכת הפעלה ממשפחת לינוקס מורכבת באופן כללי משלוש שכבות: שכבת הליבה (kernel), שכבת המעטפות (shells) הכוללת מעטפת אחת לפחות, ושכבת היישומים (utilities) הכוללת יישום אחד לפחות כאשר יישומים בדרך כלל מתחלקים לכאלה אשר מגיעים עם מערכת לינוקס מסוימת (הפצה) וכאלה שמתקינים עליה רק אם מעוניינים בכך.
- המעטפת היא תוכנה המספקת ממשק משתמש שורת פקודה לפחות ומאפשרת ביצוע מגוון פעולות עם המערכת
- בעיקרון ניתן לשלוט דרך כל אחד מהשכבות על התנהגותן של תוכנות בשכבה האחרת; באופן מסורתי, השכבה העיקרית דרכה שולטים על שלושת השכבות היא המעטפת אך גם לשכבת היישומים חלק רב בכך
את תוכנת ליבת לינוקס פיתח המתכנת הפיני לינוס טורבאלדס (Linus Torvalds).
הפצת לינוקס
הביטוי הפצת לינוקס (באנגלית: Linux distribution) מתאר כל מערכת הפעלה או לחלופין משפחת מערכות הפעלה אשר ליבת התוכנה שלה/שלהן היא ליבת לינוקס.
ליבה היא רכיב תוכנה יסודי ("גלעין") של תוכנה מסוימת ובהקשר זה של מערכות ההפעלה הרלוונטיות.
מה ההבדל בין יוניקס ללינוקס
ליבת יוניקס היא ליבת מערכת הפעלה שפותחה כתוכנה קניינית על ידי דניס ריצ'י, קן תומפסון ועמיתיהם במסגרת עבודתם בחברת AT&T Bell Labs בין סוף שנות השישים לשנת 1973.
בשנות ה-80 נעשו מאמצים לפתח ליבות דומות כתוכנה חופשית; אחד מאלה היה הניסיון ליצור את ליבת GNU Hurd (אשר לבסוף שוחררה בשנת 1990).
בשנת 1991 לינוס טורבאלדס שיחרר ליבת מערכת הפעלה שפיתח בשם לינוקס ברישיון תוכנה קינייני. ליבה זו דומה לליבת יוניקס. בחודש פברואר 1992 שינה טורבאלדס את רישיון התוכנה של הליבה מרישיון קנייני לרישיון חופשי מסוג רישיון GPL;
הליבה שימשה ליצירת הפצת הלינוקס הראשונה MCC Interim Linux ובמהרה גם להפצות נוספות כגון Debian.
כאשר רק פיתחו את יוניקס היו שולטים על המחשב רק בעזרת ממשק משתמש שורת פקודה (ולפעמים גם בעזרת ממשק משתמש מבני טקסט) ולא דרך ממשק משתמש איקוני.
מי שהיו עובדים עם המערכת היו כותבים פקודות ודרכן שולטים על המחשב ומבצעים עימו פעולות.
האופציה לעבוד עם פקודות נשארה גם בלינוקס עצמה ולמעשה משומשת באופן עיקרי (אם לא בלבדי) בתעשיית ההי-טק.
חלק ניכר מפקודות היוניקס ששימשו לעבודה עוד כשיצרו את יוניקס משמשות היום אנשי לינוקס שעובדים איתן בתוך לינוקס ולכן בתוך לינוקס עצמה יש נוכחות פרקטית של יוניקס, מעבר לבסיס שהוא מהווה באופן טבעי למערכת. למעוניינים ללמוד על פקודות אלה אני ממליץ ללמוד על שפת Bash דרך קורס מבוא במכללה טכנולוגית.
פילוסופיית יוניקס
פילוסופיית יוניקס, נקראת גם פילוסופיית לינוקס או פילוסופיית ניקס אני מגדיר כפילוסופיית פיתוח תוכנה לפיה באופן כללי על כל תוכנה (אפליקציה) לבצע מטלה אחת ברורה בלבד כגון, חיתוך מידע, העתקת מידע, הורדת מידע מהווב, ארכוב מידע וכדומה ← כל פעולה בתוכנה נפרדת.
זוהי פילוסופיה מודולרית המקדשת "הפרדת רשויות" למען סדר עבודת מחשוב ויעילות לטווח ארוך.
ייתכנו אקספציות לפילוסופיה (כך למשל התוכנה wget יכולה להוריד מידע אך גם לחתוך אותו מן המקום אליו ירד ← התיקייה הנוכחית ←← אל עבר תיקייה אחרת) אך באופן כללי חסידי הפילוסופיה מדגישים גם צורך עז להימנע מאקספציות כאלה.
מעניין לציין שתוכנות מדיה חברתית משקפות את ההפך הגמור מפילוסופיה זו בעודן מערבבות תקשורת טקסטואלית (צ'אטינג), עם תקשורת קולית, עם וידאו ויוצרות סלט תקשורת שלם שאיננו הגיוני למוח האדם, בהרבה מאד מקרים, ייתכן שבכוונה תחילה לתסבך את המשתמשים ולקשור אותם נפשית לאפליקציה (מטעמים הגמוניים ומסחריים), על כן נאמר באנגלית: "The bigger the mess - the better".
מה זה ניקס
המונח ניקס (נכתב באנגלית: *nix) משמש ככינוי לכל מערכת הפעלה מסוג יוניקס, לינוקס, GNU/Linux וכל נגזרת שלהם; בעיקר הכוונה למערכות הפעלה עם ליבת לינוקס או ליבת GNU Hurd אם כי לרובן ליבת לינוקס.
רוב מערכות ההפעלה הללו הן מסוג קוד פתוח בכלל ותוכנה חופשית בפרט והן מפותחות ובתור עיקרון לפחות גם אמורות להיות מתופעלות לפי פילוסופיית יוניקס.
חברות ענק כגון גוגל ואפל יצרו מערכות הפעלה נגזרות משלהן ממערכות הפעלה אלה, כגון אנדרואיד ו macOS.
איך להתקין אובונטו
בכדי להתקין Ubuntu על מחשב ניתן לגשת לאתר אובונטו ולהוריד את הגרסה האחרונה של התוכנה (Long term support ובקצרה LTS).
מה שיירד הוא קובץ iso של גרסת ה LTS של אובונטו.
את קובץ ה iso עלינו "לצרוב" (להתאים) לכונן מסוים כמו דיסק-און-קי (דיסקאונקי).
מורידים ומתקינים תוכנה כמו Rufus או Balena Echter המשמשת ל"צריבה", עימה בוחרים את קובץ ה iso ואת הכונן.
לאחר בחירת הקובץ והכונן מורים על ביצוע "צריבה" של הקובץ לכונן. התהליך אמור לקחת מספר דקות או במחשבים מאד מאד מהירים מספר שניות.
אז, ניתן לאתחל את המחשב (לעשות ריסט) ותוכנת ההתקנה (אשף ההתקנה) של Ubuntu תופיע אוטומטית (ואם לא תופיע אוטומטית ניתן לקבוע ב BIOS שתופיע אוטומטית).