כמו בכל מדינה, גם בתאילנד ייתכנו הונאות.
הגדרה כללית למונח הונאה
הונאה אני מגדיר בהגדרה כללית כמצב בו ספק מבטיח ללקוח שהוא יקבל את התמורה המובטחת לו כאשר הספק יודע שברוב המקרים או בכל המקרים הלקוח יקבל תמורה מופחתת כמותית או תמורה שונה איכותית או לא יקבל תמורה כלל.
יש להבדיל בין הונאה לבין השקעה נאיבית במובן בו אדם קונה נכסים על שם בת זוג ואז בת זוג עוזבת אותו גם אם לא היה רע כלפיה והיא נשארת עם הנכסים לעצמה, לדוגמה כי לא היה חוזה שיסדיר פיצוי במקרה כזה או כי לא ננקטה גישה שתמנע מצב כזה מלכתחילה (כמו חוזה שכירות משותף או משהו אחר).
מידע ראשוני לגבי התמודדות עם הונאה בתאילנד
בתאילנד מקובל להגדיר הונאה כמצב בו במסגרת עסקה, ספק מסתיר מלקוח מידע שהוא חייב לספק לו[1].
גם תאילנדים בתאילנד וגם זרים בתאילנד יכולים ליפול בהונאות אם כי הסיכוי של זר ליפול בהונאה הוא לרוב גבוה יותר בגלל חסמי שפה אפשריים, הכרות פחותה עם החוק במקרים רבים, הכרות פחותה עם שחיקה תרבותית ובעיות חברתיות-כלכליות עכשוויות ועוד.
עד שנת 2007 הונאות בתאילנד היו בעיקר לא דיגיטליות שכן עד שנה זו לרבים מן התאים אם לא לרובם לא הייתה יכולת כספית לרכוש מחשב; החל משנת 2007 בה החלה "מהפכת הסמארטפונים" החלו להיות משווקים במחירים נמוכים מחשבי כיס הכוללים שירותי טלפוניה או "סמארטפונים" שהם מחשבים לכל דבר ועניין (רק הרבה יותר מוגבלים לשימוש ממחשבים רגילים) ובהדרגה החלו להופיע גם הונאות דיגיטל ומשנת 2016 ישנו גידול עקבי בהונאות אלה בתאילנד, במיוחד כלפי זרים שלא דוברים תאית כלל.
סוגי הונאות נפוצות בתאילנד
לפי דעתי אלה ההונאות הנפוצות ביותר בתאילנד ערב שנת 2025:
- הונאות דיגיטל.
- הונאות ויזה.
- הונאות השקעה בנדל"ן.
- הונאות השקעה בחברות ייצור מסוימות (הונאת יבואנים).
הונאות דיגיטל אפשרויות במגוון הקשרים.
הונאות ויזה הפכו לפחות נפוצות מאז רפורמות האנטי שוחד בסביבות שנת 2016 במשטרת תאילנד ומאז התחזקות הפינטק של סביבות אותה שנה ומאז הקשחות חוקי ותקנות ההגירה לתאילנד של סביבות אותה שנה.
הונאות השקעה בנדל"ן נובעות לרוב משילוב של חוסר ידע בשפה התאית וחוסר ידע בחוקי הנדל"ן של תאילנד, לפעמים על בסיס פיתויים מצד זר שגר בתאילנד שמחפש שישקיעו עבורו בפרוייקט שאין לו כסף להשקיע בו בעצמו או מצד נשות פיתוי.
הונאות ייבוא נדירות יחסית אם מבקרים במפעל, בודקים את מצבו הכלכלי עם עורך דין ורואה חשבון תאילנדים אובייקטיביים ויש אינטראקציה טובה עם נציגי המפעל.
אפשרות פנייה למשטרה
לפי הידוע לי, בתאילנד, יש להגיש תלונה למשטרה על חשד להונאה עד שלושה חודשים מן הרגע בו עלה חשד להונאה.
ככלל יש לפנות לתחנת משטרה הקשורה עם כתובת המקום בו בוצעה ההונאה ואם אין אפשרות לקבל שם מענה אז לתחנת משטרה הקשורה עם כתובת הבית או המלון בתאילנד של נפגע ההונאה.
מוטב לטעון לחשד להונאה ולא רק להונאה בכדי למנוע אישום נגדי בהשמצה
בתאילנד קיים איזון עדין מאד בין הונאה לבין השמצה ועדיף לנקוט גישה של חשד להונאה במקום להאשים בקבענות או בפסקנות בהונאה.
מי שחושב שהוא נפגע מהונאה מוטב לו להתנסח שהוא חושד שנפל להונאה ולא שהוא קובע נחרצות שהוא נפל להונאה.
ייתכן שהמשטרה תפעל להחזר כספי חלקי או מלא לאדם שנפגע מהונאה
אם מבקשים החזר כספי חלקי או מלא ומקבלים סירוב אז ניתן לערב שוטר ואף לבקש לצרף שוטר בכיר במידת הצורך.
- זרים יכולים לפנות למשטרה הרגילה או למשטרת התיירות ועדיף להם לפנות למשטרת התיירות לפחות תחילה אם הם עם ויזת תייר ולא דוברים תאית כלל.
- מי שהולך להגיש תלונה בתחנת משטרה אולי ירצה לעשות זאת עם מתרגם מקצועי אזרח תאילנד בעל רישיון לעסוק בתרגום מקצועי בתאילנד או עם עורך דין אזרח תאילנד בעל רישיון בתוקף לעסוק בעריכת דין בתאילנד במיוחד אם אינו דובר תאית ועוד יותר אם מדובר בתחנת משטרה עמוסה מאד.
- יש להגיש לשוטרים דרכון והעתקים של כל מסמך רלוונטי מסודרים בניילוניות ובתיקיות לפי הקשר "עם כפית של זהב".
אני בכוונה לא מפרסם כאן מספרי טלפון כי מספרי טלפון יכולים להשתנות כל הזמן ומוטב לחפש כל מספר רלוונטי במנוע חיפוש נפוץ כמו גוגל או בינג ובכל מקרה כשזה נוגע להגשת תלונה אני ממליץ לא לעשות זאת טלפונית או אונליין אלא בתחנה עצמה; פנייה טלפונית טובה בעיקר לקבלת ייעוץ משטרתי ראשוני ולא להגשת תלונה.
דעה לגבי על הונאות באילו סכומים ישתלם בכלל לפנות לעורך דין אזרח תאילנד בעל רישיון בתוקף לעסוק בעריכת דין בתאילנד מומחה לתחום הרלוונטי בתאילנד לצורך התחלת הליך משפטי בתאילנד
אני לא עורך דין, בטח לא עורך דין אזרח תאילנד בעל רישיון בתוקף לעסוק בעריכת דין בתאילנד אבל יש לי כמה הבנות כלליות ואישיות בנושא.
- תהליך משפטי בעניין הונאה בתאילנד יכול לארוך גם שנה ויותר, מה שיכול להצריך לצאת מתאילנד ולהיכנס לתאילנד מספר פעמים לאורך התהליך ורק טיסות הלוך ושוב יכולות לעלות כמו ההונאה, ההליך המשפטי עצמו וכדומה (אלא אם הוצאה ויזה משפטית).
- לדעתי בכללי הונאות של עד 50,000 באט לא יצדיקו עורך דין כלל משום שההליך המשפטי, אם לא אפשרי שיצליח או אם לא יצליח בפועל, להערכתי יעלה בכל מקרה 50,000 באט בעצמו במינימום של המינימום כך שההפסד בהקשר ההונאה יוכפל פי שתיים לפחות.
- אם אישית הייתי תובע על הונאה של 50,000 באט או יותר הייתי תובע על פי 10 לפחות ורק אם אני שוכר דירה בתאילנד ואין לי בעיה לנוע בין תאילנד למדינות סמוכות.
בכל מקרה, בקשת החזר כספי, אפשר שבהתערבות המשטרה כולל פניות לערכאות משטרה גבוהות יותר ויותר במידת הצורך, אולי עדיפה על תביעה.
לפי הידוע לי נדיר שזרים יצליחו לקבל ייעוץ משפטי בחינם בתאילנד
אמנם אני לא עורך דין אבל מעולם לא שמעתי על מקרה בו עורך דין מן הסנגוריה הציבורית בתאילנד התמנה לייעץ בחינם בנושאים אזרחיים ולא פליליים או שיש ספק בשאלה אם הם אזרחיים או פליליים.
במקרה שמבקש סעד איננו אזרח תאילנד או לפחות איננו דובר תאית שוטפת, ניתן לפנות למועצת עורכי הדין של תאילנד בחסות המלכותית (สภาทนายความ ในพระบรมราชูปถัมภ์) ולשאול בתאית אם ביכולתם לסייע באותו נושא, אם כי להערכתי פנייה אליהם והסבר הנושא למי שלא דובר תאית שוטפת תצריך שירות ממתרגם מקצועי אזרח תאילנד בעל רישיון בתוקף לעסוק בתרגום מקצועי בתאילנד או ממחלקה קונסולרית (מחלקות קונסולריות נוטות שלא להתערב בעניינים מסוג זה).
- לדעתי לא סביר שארגוני עורכי דין לזכויות אדם בתאילנד יתנו ייעוץ משפטי בחינם (בטח לא בטלפון) בנושאים שאינם נחשבים לפי החוק התאילנדי לקשורים לזכויות אדם.
- בעבר היה מקובל שסטודנטים למשפטים באוניברסיטאות בבנגקוק יתנו ייעוץ משפטי באנגלית במגוון נושאים תחת פיקוחו של עורך דין מרצה למשפטים הדובר אנגלית שוטפת אך מסיבות שונות העידן הזה נגמר.
בדרך כלל ממונה עורך דין מן הסנגוריה הציבורית בתאילנד רק במקרה בו אזרח תאילנד או אזרח זר מואשם בעבירה פלילית ושוהה במעצר ורק אחרי שהוא מדגים מדוע אינו יכול להרשות לעצמו לשכור עורך דין פרטי.
לדעתי, כיום, בהתאם לכל מה שכתבתי למעלה, אם אכן נדרש עורך דין אז יש לבצע הכל עם עורך דין אזרח תאילנד, בעל רישיון בתוקף לעסוק בעריכת דין בתאילנד ומן הסביר שאפילו הגשת תלונה במשטרה תצטרך להיעשות בליווי של עורך דין זה או מי מטעמו במקרה שנפגע הונאה מעוניין להתחיל גם הליך פלילי ולא רק משפטי; בכל מקרה, החוקים בתאילנד נגד השמצה מחמירים מאד ולכן גם אם באים להגיש תלונה לדעתי בכללי מוטב להתלונן על חשד להונאה במקום על הונאה בוודאי.
אם יש חשד שמדובר בהונאה המבוססת על שחיתות
אם לפי שוטר בכיר לא ניתן לקבוע שמדובר בהונאה ומי מצוות העסק מתעקש לא להחזיר את הכסף בחלקו או במלואו תוך טענה למוכנות להיעצר ולהיתבע, אבל המתלונן לא מעוניין בהליך משפטי יקר, אז ניתן לנסות לשלוח מכתב, רצוי בעזרת עורך דין אזרח תאילנד בעל רישיון בתוקף לעסוק בעריכת דין בתאילנד למחלקת האנטי שחיתות של משרד העבודה התאילנדי ובו לנמק מדוע יש חשד שהעסק שתחת סמכות המשרד מבצע הונאה בשחיתות (שיתוף פעולה בינו לבין רשות אחת לפחות לצורך הונאה).
אם לפי שוטר בכיר לא ניתן לקבוע שמדובר בהונאה ומי מצוות העסק מתעקש לא להחזיר את הכסף בחלקו או במלואו תוך טענה למוכנות להיעצר ולהיתבע, אבל המתלונן לא מעוניין בהליך משפטי יקר, אז ניתן לנסות לשלוח מכתב, רצוי בעזרת עורך דין אזרח תאילנד בעל רישיון בתוקף לעסוק בעריכת דין בתאילנד למחלקת החקירות המיוחדות של תאילנד ובו לנמק מדוע יש חשד שהעסק הפועל לכאורה לפי החוק התאילנדי מבצע הונאה המבוססת על שחיתות (שיתוף פעולה בינו לבין רשות אחת לפחות לצורך הונאה).
פעולה זו היא מוצא אחרון וייתכן שלא תהיה כל הצדקה לבצעה בלי לפנות לכמה רשויות לפניכן: משטרה, משרד העבודה, בית משפט וכדומה.
ייתכן שניתן להגיש את התלונות במקום ושיש עוד דברים נוספים לעשות; מוטב להתייעץ עם עורך דין אזרח תאילנד בעל רישיון בתוקף לעסוק בעריכת דין בתאילנד מומחה להונאות בתאילנד.
אפשר לספר לי על מקרה חשד להונאה בתאילנד ואולי תהיה לי דעה לגבי אם בכלל ומה לעשות
אני לא עורך דין, בטח לא עורך דין תאילנדי, אבל אפשר להרגיש חופשי לנסות להתקשר אלי (אני מדגיש להתקשר ולא לכתוב) בכל עת, 24 שעות, אם אתה חושב שנפלת בהונאה בתאילנד וייתכן שתהיה לי דעה עבורך אם ומה שווה לעשות לא כשוטר או עורך דין אלא כאדם שמכיר קצת את המסחר בתאילנד ואת והבעיות הכלכליות השונות בתאילנד ואת ההונאות הנפוצות בתאילנד.