מהו דיבייט
דיבייט אני מגדיר כדיון מאורגן שצפוי שיהיה מתוח במידת מה, סביב טענה, כאשר לכל צד טיעון אחד לפחות נגד נכונות הטענה או בעד נכונות הטענה.
איך יוצרים דיבייט
שלב 0 - הגדרת כלל יסוד או כללי יסוד לדיבייט
לדעתי לפני שמגדירים נושא לדיבייט חשוב יותר להגדיר מה הוא כלל יסוד או מה הם כללי יסוד לדיבייט.
- כלל יסודי הכרחי הוא דיון מכובד כך שאין לקלל או להיות סרקסטי כלפי אדם אחר אישית בדיבייט, מה שנקרא אד-הומינם.
מודרטור טוב (moderator) צריך לבקש לא לחזור על קללה או סרקזם ולדבר עניינית בלבד, בכל פעם שזה קורה. - אם הדיבייט מתועד, לדוגמה בכתב, או באודיו או בוידאו, אז הכלל השני הוא אחד משני אלה:
- אופציה א': אין צנזורה כלל ולכן כל צד יכול להגיד מה שירצה כל עוד אינו מקלל או סרקסטי כלפי אדם כל שהוא.
- אופציה ב': אין צנזורה כל עוד לא מדובר על קללה או סרקזם כלפי אדם כל שהוא, אחרת, יש צנזורה.
לפי הניסיון שלי, רוב מארגניי הדיבייטים בוחרים באופציה א' על בסיס הנחת יסוד שאד-הומינם פוגע במי שמבצע אותו ולא בצד אליו הוא מכוון (במילים אחרות, מי שמקלל או סרקסטי הוא זה שיוצא שמוק ולא ההפך).
שלב 1 - הגדרת נושא הדיבייט
קודם כל צריך להגדיר נושא לדיבייט, בדרך כלל טענה או שאלה.
לפי דעתי עדיף לבחור טענה על שאלה, למשל, במקום לבחור כותרת כמו "האם אלוהים קיים?" עדיף לבחור כותרת כמו "הטענה שאלוהים קיים" או "הטענה שאלוהים לא קיים", אם כי כאיש שיווק באינטרנט אני מודע לכך שקשה יותר לשווק באינטרנט דיבייט שהכותרת שלו היא טענה מאשר שאלה, עם כל הצער שבדבר כי כותרות-שאלה הן לפעמים כלי מניפולטיבי והרסני הנותן מצג שווא של "תיכנסו ותקבלו תשובה" למרות שאין בהכרח הגדרות יסודיות ותשובות מבוססות ומניחות דעת מאף צד בדיון הספציפי.
שלב 2 - מציאת דיבייטרים ומודרטור
צריך למצוא דיבייטרים עם הבנה רחבה בנושא.
אין חובה שתהיה לדיבייטרים השכלה אקדמית בנושא אלא השכלה פרקטית בנושא. לאורך השנים יצא לי לראות דיבייטים רבים בהם אין לדיבייטרים השכלה אקדמית בנושא אבל הם מבינים בו המון כדי ליצור דיון מעניין.
אתה המודרטור ! אתה מארח את הדיבייט !
שלב 3 - עריכת הדיבייט
קביעת זמן הדיבייט
יש לתאם עם הצדדים תאריך ושעה לדיבייט.
זמן הדיבייט או שלב בדיבייט יכול להיות עד שעה או יותר ביום אחד (ייתכנו דיבייטים הנפרשים על יותר מיום אחד).
לדעתי אין צורך לעבור את השעה דיון פרופר כדי לשמור על אנשים מרוכזים או מפוקססים ובמקרי הצורך אפשר לערוך דיבייטיי המשך בימים עוקבים או בתאריכים אחרים.
הצהרות פתיחה (opening statements)
מי מתחיל? ובכן, אפשר לבחור זאת בצורה אובייקטיבית כל שהיא כמו שם מלא לפי אלף-בית או לפי הטלת גורל.
מצד אחד אפשר לתת למי שמתחיל לתת הצהרת פתיחה ואז לתת למי שאחריו לתת הצהרת פתיחה משל עצמו אבל אפשר גם לתת למי שמתחיל לתת הצהרת פתיחה ואז לתת רק לצד השני להגיב לו ואחר כך לתת להם לדון על כך (דיון פתוח).
אני אישית בעד דיון פתוח מאשר סתם הצהרות פתיחה מונולוגיות כך שאחד טוען בעד או נגד והשני מגיב לו ואחר כך יש דיון פתוח ואולי גם שאלות ותשובות לאחר מכן.
דיון פתוח (תחום בזמן או לא תחום בזמן)
בדיון פתוח בין הדיבייטרים לדעתי שווה לתחום בזמן, כל תגובה עד 2.5 דקות, אחרת כבר מתחילים להתפזר.
שאלות ותשובות מצד הקהל
מה לגבי שאלות ותשובות מצד הקהל? ובכן, לא בהכרח חייבים לעשות סשן שאלות ותשובות מצד הקהל אבל אם רוצים אז אפשר להוסיף חצי שעה או שעה נוספת לכך.
הערות כלליות
- מודרציה חייבת להיות תואמת לרגישות הנושא או טעינות הנושא (עד כמה הנושא טעון רגשית).
- אם לא דיברת אחרון אל תרגיש רע כי תמיד תוכל במידת הצורך להגיב על הדברים בתגובה לדיבייט עצמו בכל דרך מתאימה (לדוגמה מאמר או וידאו) וייתכן שיהיה דיבייט נוסף; אני ממליץ לא להתעקש לדבר אחרון.
- אם לא דיברת ראשון אל תתבאס כי אם התגובה שלך טובה, זה בהחלט מספיק.
- עשית טעות? בכללי אין שום בעיה, כולם עושים טעויות בדיבייטים ופשוט בדיבייט הבא אם יהיה אז אל תחזור עליהן (או תגיב עליהן חיצונית במקרה הצורך).
- עלבונות אישיים כלפיך בדרך כלל מעידים על הצד השני ולא עליך אז תשתדל לא להתרגש מהם ותגיב עליהם בביטול שמסביר מדוע הן לא הגיוניות או פשוט תתעלם מהן. על סרקזם ניתן להגיד "הקהל ישפוט" או תתעלם ותזכור שדיבייטר רציני שבא לדון איתך על הנושא ולא עליך עצמך מבייש את עצמו בטווח הארוך אם הוא מגיב לא עניינית ובסופו של דבר הוא זה שיילקח פחות ברצינות.
רוצה לארגן דיבייט? פנה אלי ונדון בכך
אני מנוסה ומתעניין בדיבייטים בנושאי דת ומדע ואשמח להיות מודרטור בהם או משתתף בהם.
מכיוון שאני אגנוסטי וחושב שתורת הבודהות קרובה יותר לאמת מאשר דתות אברם, אני יכול להיות די אובייקטיבי כמודרטור בדיבייטים העוסקים באלוהות ודת.