מאמרים בנושא נטורופתיה באתר זה נכתבים לגבי מבוגרים מעל גיל 21 בלבד, אינם מיועדים לנשים בהריון או לנשים מניקות, ואינם ייעוץ רפואי
מה אני מגדיר כתוספי תזונה מהדור הישן לפסוריאזיס
תוספי התזונה שאני מגדיר כמן הדור הישן לפסוריאזיס (תוספים טיפיים) הם ויטמין D, מגנזיום, כולין, אינוזיטול, אומגה-3 ושמן זרעי בוראז' ומניסיוני כנטורופת הם לרוב נלקחים בשילובים.
ויטמין D ומגנזיום
תוספי תזונה קלאסיים לפסוריאזיס הם בעיקר ויטמין D, ממנו הגוף מייצר אנדו-סטרואידים שמורידים דלקת בצורה טבעית וכן מגנזיום, מינרל המסייע להרפות שרירים ולהפיג סטרס המחריף את הפסוריאזיס.
את ויטמין D נהוג לקחת כל יום לפחות שלושה חודשים, בין 5,000-50,000 יחידות בין לאומיות אחרי ההתעוררות ואת מגנזיום נהוג לקחת כל יום לפני השינה או לפחות בסוף שבוע לפני השינה במשך שלושה חודשים כאשר שניהם נלקחים באותו יום (ויטמין D אחרי ההתעוררות ומגנזיום לפני השינה) בהנחה שהגוף יימלא את המאגרים עד שלושה חודשים ואז אם אינם עוזרים כלל אז מורידים את כמות הויטמין D ל 5,000 יחב"ל ואת מגנזיום מפסיקים ליטול כל יום.
כולין ואינוזיטול
עוד תוסף תזונה קלאסי לפסוריאזיס הוא אינוזיטול (Inositol), אשר ניתן בעיקר לסובלים מפסוריאזיס שלפניכן טופלו בתרופות שגורמות למחסור באינוזיטול כמו ליתיום וייתכן שגם חוסמי בטא (דוגמת פרופרנולול).
זה קונצנזוס בקרב דרמטולוגים שפרופרנולול מחריף פסוריאזיס אם לא גורם פסוריאזיס.
ניתן לקחת כמוסת כולין-אינוזיטול (Choline-Inositol) במינימום של 500mg-500mg (יחס של 1:1) אם כי אני אישית אמליץ לחלק מן המטופלים שלי לקחת לפחות שתי כמוסות כל בוקר.
כולין מותמר בגוף האדם לגלותטיון שהוא נוגד חמצון ונוגד דלקת רב עוצמה.
אומגה-3 ושמן זרעי בוראז'
תוספים קלאסיים שנהוג לשלב יחדיו הם כמוסת אומגה-3 עם כמוסת שמן זרעי בוראז' (השמן העשיר ביותר ב GLA המוכר למדע) עם כמוסת ויטמין D, שלושתם חומרים שומניים מפחיתיי דלקת שיכולים לסייע להפחית דלקתיות בנגעים אבל לא בהכרח יסירו את הנגעים לחלוטין
יש טענות לפיהן חלקים שונים של צמח ענב אורגון (Oregon Grape) שמקורו בצפון אמריקה, כמו לדוגמה השורש המיובש שלו, יכולים לסייע להפחית פסוריאזיס אבל מניסיוני כנטורופת אין ראיות חזקות שזה נכון; ייתכן שאכילת הפירות תעזור יותר מאכילת השורש, אך פירות אלה נדירים מחוץ לצפון ארצות הברית.
מה אני מגדיר כתוספי תזונה מהדור החדש לפסוריאזיס
תוספי התזונה שאני מגדיר כמן הדור החדש לפסוריאזיס (תוספים אטיפיים) הם בעיקר ויטמין A ומולטי-קרוטנואיד.
ויטמין A
למעשה, אחת התרופות הסינטתיות לפסוריאזיס, אציטרטין (neotigason) היא ויטמין A בריכוז מאד מאד גבוה, עד כדי סכנה לכבד.
מולטי-קרוטנואיד
באופן עקרוני במקום לקחת אציטרטין אפשר פשוט לקחת כמוסת ויטמין A עם כמוסת מולטי-קרוטנואיד (multi-carotenoid).
ויטמין A הוא ויטמין שומני רטינואידי (קרוב לקרוטנואידים) ובגלל שומניותו הוא יכול להגביר ספיגה של ויטמינים קרוטנואידים אחרים, שומניים או סוכריים.
תוסף מולטי קרוטנואיד כמו Natural Mixed Carotenoids של חברת Swanson's כולל:
- אלפא קרוטן
- בטא קרוטן
- קריפטוקסנטין
- זאקסנטין
- לוטאין
תוסף קרוטנואיד טבעי לחלוטין הוא אבקת צלקת\סטיגמה טחונה של פרח הזעפרן העשירה בקרוטנואיד קרוצין (crocin) וגם אותה ניתן לשלב עם ויטמין A.
אני בדרך כלל אמליץ למטופל לשלב ויטמין A עם מולטי-קרוטנואיד
ניתן לשלב כמוסת ויטמין A (רטינול) עם כמוסת מולטי קרוטנואיד או עם כמוסת תמצית צלקת\סטיגמה של פרח הזעפרן.
לדעתי שילוב זה אמור לסייע לפסוריאזיס במנגנון פעולה דומה לזה של התרופה הסינטתית אציטרטין (neotigason).
אבץ וסלניום
מכיוון ששמפואים לפסוריאזיס כוללים אבץ וסלניום, סביר להניח שיש היגיון ביולוגי בנטילת אבץ וסלניום ושהדבר אף עדיף על שימוש בשמפואים מסיבות של נוחות אישית לפחות.
חשוב לזכור שלקיחה של יותר מדי ויטמינים שומניים במקביל או יותר מדי ויטמינים עם שמנים אכילים (edible oils) במקביל יכולה לגרום לשטיפה שומנית החוצה של השומנים לתוך המעי ולספיגה מועטה.
תכנית תוספים אפשרית לפסוריאזיס (תחת פיקוחו של נטורופת מומחה פסוריאזיס)
תכנית תוספים אפשרית לפסוריאזיס (תחת פיקוחו של נטורופת מומחה פסוריאזיס) היא לדוגמה זו להלן.
בבוקר
בבוקר לקחת יחדיו, רצוי עם האוכל:
- כולין-אינוזיטול
- כמוסת אומגה-3
- כמוסת ויטמין D במינון של 1,000 עד 5,000 יחב"ל
- כמוסת ויטמין E
- כמוסת שמן זרעי בוראז'
- טבליית סלניום
בצהריים
בצהריים לקחת יחדיו, רצוי עם האוכל:
- טבליית אבץ עד 25 מ"ג וטבליית ויטמין C עד 500 מ"ג.
בערב
בערב לקחת יחדיו, רצוי על בטן ריקה:
- כמוסת ויטמין A עם כמוסת מולטיקרוטנואיד או במקום זאת, כמוסת ויטמין A עם כמוסת תמצית זעפרן.
הערות כלליות
- מי שלוקח תרופה או תרופות באופן קבוע או ארוך טווח צריך להיוועץ ברופא לגבי אם ואיך לשלב תוספים אלה עם כל טיפול רפואי כזה.
- עוד תוספים שניתן לנסות ליטול הם ויטמין C וברזל, אותם ניתן לקחת ביחד במהלך היום, רצוי על בטן ריקה. ויטמין C משפר ספיגת ברזל. מומלץ להיוועץ ברופא לגבי איך לשלב אותם עם שאר התוספים ובמיוחד עם התוכנית שציינתי.
- מי שצריך לקחת ויטמין B12 מומלץ לא לשלבו יחד עם ויטמין C כי ויטמין C עלול להפחית את כמות הויטמין B12 הנספג לגוף.