אני מבין שבכירי משטרת ההגירה של תאילנד נמנעים במכוון מלפרסם תאריך מדויק אבל ישנה הסכמה רחבה שבין ינואר 2025 ליוני 2025 לא יינתן יותר פטור מויזה בלבד לבעלי דרכונים שונים כולל דרכון ישראלי בתאילנד משום שתאילנד תתחיל לדרוש מכתב אישור לבקשת פטור מויזה או לחלופין, תאילנד תתחיל לדרוש ויזה אלקטרונית שיהיה צורך להנפיק אלקטרונית ולהדפיס בצבע עוד לפני הטיסה לתאילנד.
כל זה בהנחה שבכלל יושג מסמך כזה, שכן ייתכן שחלק מן הבקשות יידחו.
ייתכנו בעיות תוכנה או "באגים" במערכת ה ETA של תאילנד במיוחד בשנתיים הראשונות מרגע שחרור המערכת ויש להיות מוכן לשינויים, עיכובים וכל מיני הפתעות מתסכלות.
מה הם המסמכים האלה בעצם
המסמכים האלה שהם מסמך אישור לפטור מויזה או ויזה אלקטרונית, מכונים מסמך אשרת תנועה (למעבר גבול) של מדינה רלוונטית ובמקרה זה תאילנד.
בכל הקשור למסמך אישור לבקשת פטור מויזה, המונח באנגלית הוא Electronic Travel Authorization ובקצרה מסמך ETA.
מסמך ETA הוא אם כך מכתב אישור הניתן מרחוק, לפיו אין בעיה שמועמד כניסה יגיע למעבר גבול של המדינה המנפיקה אותו אך חד משמעית איננו משקף התחייבות שלא יהיה סירוב כניסה למדינה זו במעבר גבול כזה.
למה בכירי ממשל בתאילנד היו מעוניינים בכלל להתחיל לדרוש מסמכי ETA
לפי מיטב הבנתי, יש כמה סיבות למדוע בכירי ממשל בתאילנד מעוניינים במסמכי ETA לטוב ולרע.
- הרצון לנתק מתאילנד את תדמית ה"מדינת עולם שלישי" גורם לבכירי ממשל בתאילנד לאמץ כמעט באוטומטיות וללא ביקורת עצמית מדיניות המקובלת בארה"ב, בריטניה וארגונים בינלאומיים כמו הפורום הכלכלי העולמי וה OECD.
- הרצון למנוע כניסה לתאילנד מצד זרים עם רקע פלילי בתאילנד שמחליפים שמות ואו סוגי דרכונים ואו מראה חיצוני בניתוחים פלסטיים במטרה לחבל בעבודת השוטרים ובאמצעי זיהוי ביומטרי אם כי לדעתי זה בעיקר תירוץ לגזענות ולאומנות מתגברות בתאילנד.
- הרצון לקדם מה שחלק מבכירי הממשל בתאילנד מבינים כ"תיירות הוגנת" של זרים בתאילנד כך שהם לא ישהו בתאילנד בצורה שלכאורה איננה הוגנת כלכלית כלפי תאילנדים וכלפי זרים עם אשרות שהייה ארוכות טווח לתאילנד שעולות המון זמן וכסף וכן גם בכדי לקדם מה שנקרא "תיירות אקולוגית" או תיירות שלא גורמת לעומסים ולפגיעה סביבתית בטבע של תאילנד (מניעת תיירות יתר בתאילנד) והמגמה הזו נקשרה עם השפעה על תאילנד מצד בכירי ארגונים בינלאומיים כמו הפורום הכלכלי העולמי וה OECD.
האם עולה כסף להנפיק מסמך ETA לתאילנד ואם כן מה העלות
לפי הפרסומים המקוריים אין עלות כספית להוצאת מסמך ETA לתאילנד.
כן תיתכן עמלה לויזה אלקטרונית (שהיא מסמך שונה מממסך ETA) אם כי לדעתי גובהה לא יעלה על סביבות ה 150 ש"ח, המחיר הקלאסי לויזת תייר לא אלקטרונית כמו שהיו ניתנות לפני שנת 2025.
צריך לקבל מסמך ETA לפני כל הגעה לכל מעבר גבול של תאילנד
לפי הפרסומים המקוריים צריך לקבל מסמך ETA לתאילנד לפני כל הגעה למעבר גבול של תאילנד וזה לא משנה כמה פעמים בשנה או בחודש נכנסים לתאילנד.
לפיכך, כל פעם (או כל פעם מחדש אחרי הפעם הראשונה) צריך להוציא מסמך ETA מחדש.
כמה זמן לוקח להנפיק מסמך ETA לתאילנד
לפי הפרסומים המקוריים, הנפקת מסמך ETA תיקח בערך 24 שעות אך להלן אסביר מדוע אני לא משוכנע בפרק הזמן הזה כלל.
מהכרותי מקרוב את משטרת ההגירה התאילנדית אני מניח שתהליך האישור או הדחייה של בקשה למסמך ETA יארוך בערך שבוע אך ייתכנו שפע עיכובים ולכן אישית בפועל הייתי מגיש בקשה לפחות חודש לפני הזמנת טיסה לתאילנד ואם וכאשר הבקשה אושרה, רק אז הייתי מזמין טיסה לתאילנד.
אם למשטרת ההגירה הוייטנאמית יכול לקחת בערך שבועיים להנפיק ויזה אלקטרונית לשלושה חודשים לוייטנאם (זאת כאשר יש משמעותית פחות תיירים בוייטנאם והרבה פחות זרים בוייטנאם בהשוואה לתאילנד) אז אני לא אתפלא אם למשטרת ההגירה התאילנדית גם כן יקח לפחות שבוע להנפיק מסמך כזה.
איפה ניתן להגיש בקשה למסמך ETA לתאילנד
לפי הפרסומים המקוריים ניתן להגיש בקשה למסמך ETA לתאילנד בפורטל הויזות של ממשלת תאילנד בכתובת:
מומלץ למי שטס לתאילנד להגיע עם המסמך מודפס לנמל תעופה רלוונטי
למי שמתכוון להגיע לתאילנד ללא ויזה אלקטרונית אני ממליץ להדפיס בצבע מלא מסמך ETA לפטור מויזה או ויזה אלקטרונית ולהגיע עימו מודפס כך לנמל התעופה.
אסור לבקש מסמך ETA לתאילנד כאשר נמצאים בין גבולות תאילנד
אם מישהו חושב שהוא יוכל לבקש מסמך ETA לתאילנד בעודו שוהה בין גבולות תאילנד בכדי לחסוך זמן ולא לחכות "הרבה" במדינה אחרת ממנה כביכול יחזור לתאילנד אז עליו לדעת שהדבר אסור בתכלית האיסור לפי משטרת ההגירה התאילנדית.
יש להגיש את הבקשה רק כאשר נמצאים במדינה כל שהיא שאיננה תאילנד או לחלופין רק אחרי שמגיעים ונכנסים למדינה כזו כך שבכללי יהיה צורך להעביר במדינה כזו בערך שבוע-שבועיים אם לא יותר, במיוחד אם יהיה צורך בדין ודברים עם שגרירות תאילנד באותה מדינה אם יידרש ובהתחשב בסופי שבוע, חגים וכדומה.
הערות כלליות
- אני מציין כדרך אגב שהחל מהרבעון האחרון של שנת 2024 החל נוהל חדש לגבי מחלקות קונסולריות של תאילנד לפיו מועמדים לויזות שונות צריכים להתחיל את התהליך אונליין בלבד, כלומר, עובדי המחלקות לא מדביקים יותר ויזות לדרכונים במחלקות אלה ובמקום זאת רק מטפלים בבקשות אונליין המצריכות מסמכים סרוקים (יכול להגיע בקלות לבין 10-20 מסמכים או פי כמה מכך בתלות בסוג הויזה) ורק אם הבקשה תאושר אז תתקבל ויזה אלקטרונית ותימסר במחלקה בלבד.
למי שעושה זאת ממדינה סמוכה לתאילנד זוהי מעין דרך להוכיח יכולת כספית גבוהה של המועמד מעצם זה שהוא שוהה במדינה שלישית זמן רב לאורך התהליך (במקום לשהות בה לפחות שבוע בערך כעת הוא יצטרך לשהות בה לפחות בערך חודש ולהתעסק עם סריקה וניירת).
לדעתי תוך כמה שנים תאילנד תבטל נוהל זה ותחזור לשיטה הישנה של הדבקת ויזות בדרכונים או תחליף אותו בנוהל שלישי כמו הבאת מסמכים מודפסים לראיון בנמל תעופה או במשרד הגירה לצורך מגוון "ויזות ראיון" וזאת מישום שלדעתי הנוהל החדש הנוכחי לא כלכלי ולא פרקטי לרוב הזרים שרגילים לנוהל הישן והפשוט.