החל מהראשון לינואר 2025 כלל הויזות לתאילנד הן ויזות אלקטרוניות ומבוססות על ביומטריקה המתקבלת מהצלבת הדף הראשי בדרכון ותמונת פנים ברורה נפרדת, הנשלחות לשגרירות תאילנד מרחוק ומן השגרירות היישר למערכת המידע של שוטרי ההגירה של תאילנד.
מועמד לכניסה לתאילנד אמור להגיע למעבר גבול עם הויזה האלקטרונית מודפסת והויזה תיבדק לצד נתונים ביומטריים כמו צילום פנים במקום וסריקת רשתית ממוחשבת, לצד אימות אנושי.
בהתאם לכך, הנוהל החדש הוא להחתים דרכונים רק בכניסה לתאילנד וביציאה לא להחתים דרכונים והמטרה הסופית היא שבשלב מסוים לא יידרש דרכון כלל והכל יהיה ביומטרי ואוטומטי כולל חישוב ימי שהייה מדויק והתרעה אוטומטית ביציאה ובכניסה על הישארות יתר (overstay) כביכול, או על השתקעות בפועל (stay permit abuse), כביכול.
סיבתיות
לא ברור מדוע קובעי המדיניות בתאילנד נקטו בגישה הזו והפרשנות של עיתונאים מסוימים היא שהדבר "יפשט תהליכים" ו"יקצר תורים בשגרירויות ובנמלי תעופה" אך אני אישית לא מקבל את הפרשנויות הללו כפי שאסביר בהמשך.
תיסבוך לעומת פישוט
לדעתי הגישה הזו לא תפשט אלא בעיקר תתסבך בגלל באגים, צפי מינימלי לשינויים, והיעדר גמישות במצבים מורכבים שתתרחש בדיוק בגלל אוטומציה קיצונית וצמצום מקסימלי של אינטראקציה עם שוטרי הגירה מוסמכים ומיומנים שיכולים לבדוק מקרים לגופם.
סירובי ויזה או סירובי כניסה לתאילנד שיבוצעו אוטומטית על בסיס זיהוי שגוי, טעות טכנית או מדיניות זמנית קיצונית (מן הסתם כזו שיכולה להיות מוחרפת מעומס ושחיקה) יוכלו לגרום לתיירים המכירים את תאילנד עשרות שנים להפוך בין רגע ל"עבריינים" או ל"חשודים בעבירת מס" רק בגלל תקרית עבר טכנית ולא הגיונית שלא הייתה אמורה לקרות מלכתחילה ולשפע טרטורים ביורוקרטיים שקשה לדעת מתי ואיך יטופלו. במילים אחרות, המערכת תהיה נגד הלקוח עוד יותר מבעבר.
זה נכון שעם הבעיות בדרך כלל גם באים הפתרונות, אבל אם יגיעו פתרונות כאלה זה יהיה מאד איטי ולא אופטימלי, כפי שנפוץ בענף ההגירה.
הוצאת ויזה אלקטרונית תארוך יותר מהוצאת ויזה ידנית
אם בעבר היינו מגישים את כל המסמכים ביום שני ואוספים את הדרכון עם הויזה ביום רביעי-חמישי אז העידן הזה נגמר לעת עתה.
מבדיקתי את ההצהרות השונות של עובדי שגרירויות של ממלכת תאילנד אני מתרשם שדווקא כעת במקום יומיים-שלושה להוציא ויזה לתאילנד הדבר יארוך בין עשרה ימים לשבועיים במקרה הטוב, קרי המועמד לויזה מסוימת יצטרך לשהות בין עשרה ימים לשלושים ימים בערך במדינה בה הוא פועל להוצאת אותה ויזה אלקטרונית לתאילנד, זאת בהתחשב בעיכובים אפשריים של סוף שבוע, חגים בתאילנד או במדינת השגרירות, תקלות טכניות, תשאולים מיוחדים ועוד.
בעיות מרכזיות עם המעבר לויזות רגילות אלקטרוניות בלבד
ישנן כמה בעיות עם המעבר לויזות רגילות אלקטרוניות בלבד במיוחד לגבי מדינה מתוירת כמו תאילנד.
- לא ברור באילו מקרים תשלום יהיה מרחוק או מקרוב (בתוך השגרירות).
- לא ברור באילו מקרים ויזות מסוימות יימסרו אונליין (חתומות דיגיטלית) או אופליין (חתומות ידנית).
- לא ברור אם שגרירויות שונות יתנהלו אחרת מאחרות מבחינת תשלום, מסירת ויזות, יחס ללקוח, קשר עם משטרת ההגירה התאילנדית ועוד.
- הגיוני לשער שדיגיטציה מאסיבית תביא עימה בעיות נגישות (accessibility) ואי התאמת המערכת למגוון אוכלוסיות, במיוחד לאוכלוסיות "נוודים" שאינם נגישים למכשירי סריקה והדפסה או לרשתות מחשבים מהירות ולא יכולים לסרוק, להדפיס ולהעביר מסמכים בין מחשבים בנוחות ובבטיחות (מבחינת אבטחת מידע).
- הציפייה מזר שמכיר היטב את תאילנד וסומך על המערכות של תאילנד להישאר בבית מלון במדינה שהוא לא בהכרח מכיר סביבות השבועיים-חודש היא אמנם דרך אובייקטיבית לתאילנדים להבטיח שהוא אדם אמיד כלכלית ויוכל להוציא המון כסף בתאילנד, אך הדבר פותח פתח להמון בעיות חיים לאדם זה במיוחד אם אינו מכיר את השפה, התרבות, הכלכלה, השירות הציבורי ועוד, במדינת השגרירות.
בעיות נוספות
- הקשחות תנאים להוצאת כל ויזה יוכלו להתווסף בלי כל התראה מוקדמת, לפי שיקול דעתם של קציני משרד הפנים של תאילנד או משטרת ההגירה של תאילנד, מבלי כל פיקוח חיצוני מצד בכירי משרדים ממשלתיים אחרים בתאילנד.
- עובדי שגרירות יוכלו לסרב ויזות על סמך נתונים שטחיים כמו סוג דרכון, מוצא אתני, מראה חיצוני בתמונה יחידנית, פרשנות שגויה של הצהרה בנקאית, פרשנות שגויה של היסטוריית שהייה ועוד, בלי שבהכרח תהיה עליהם ביקורת ריגורית או רצינית.
- ייתכנו בעיות אבטחת מידע כשאדם מעבר פרטי זהות מדינתיים ומידע כלכלי רגיש דרך רשתות תקשורות הנוטות להיות לא מאובטחות כמו רשתות Wi-Fi של בתי מלון, רשתות סלולר פרטיות (hotspot) ומפעילים וירטואליים שלא ברור עד כמה הם מאובטחים.
הערות כלליות
- בתאית, השתקעות בפועל מכונה "שימוש באשרות שהייה שאיננו הולם" ובכתב תאי:
การใช้สิทธิ์ยกเว้นใบอนุญาตพำนักไม่เหมาะสม - כבר משנת 2018 חישוב ימי שהייה של זר בתאילנד כולל התרעה על שהיית יתר (overstay) בתאילנד אם הייתה כזו, הם אוטומטיים לחלוטין, אם כי התוכנה (software) עימה זה נעשה משתכללת כל הזמן והקצינים נהיים יותר ויותר חסרי סבלנות כלפי תיירים השוהים יותר מ 180 יום בשנה בתאילנד בלי ויזה ארוכת טווח וסירובי כניסה לתאילנד הופכים לדבר שבשגרה יומית. מומלץ להגיע לתאילנד עם ויזה מתאימה לאורך בו מעוניינים לשהות בתאילנד בכדי למנוע בעיות בעתיד.