ערב שנת 2025 תאילנד מתמודדות עם אינפלציה גוברת ועלייה משמעותית בבעיות גופניות-נפשיות כמו השמנה, בעיות חרדה ובעיות שינה וכלכלת תאילנד מתאפיינת בסגירה עקבית של עסקים קטנים באזורים חצי מתוירים, בהפסדים ניכרים לעסקים בינוניים באזורים לא מתוירים ומירידה מתונה בכמות העסקאות באזורים מתוירים.
אני מזהה כמה סיבות עיקריות למצב הזה:
- עלייה עקבית במחירי הדלק משנת 2016.
- קניות אונליין בתאילנד מאתרים סיניים כמו עליאקספרס וטמו (temu) כולל מן האתרים שופי (shopee), לזאדה (lazada) ואחרים, גורמות לקריסת חנויות קטנות בתאילנד ופוגעות בחנויות בינוניות וגדולות.
- עלייה בבצורות בתאילנד בשל בעיות אקלים הנובעות בעיקר מכריתת עצים ירוקי-עד ורחבי-עלים בכל דרום מזרח אסיה, מה שמייקר את ענף החקלאות הרחב והמגוון של תאילנד ומפריע את גידול התוצרת החלקאית הנפוצה (common) וגם את גידול התוצרת המיוחדת (תוצרת מסוג introduced ותוצרת מסוג premium).
- פעילות קיצונית של בכירים במשרד הפנים התאילנדי להוציא מתאילנד כמה שיותר זרים שאינם תיירים קצרי טווח או עובדים שכירים, כלומר להוציא מתאילנד זרים שהם תיירים ארוכי טווח שתורמים לעסקים קטנים ובינוניים ומוציאים בתאילנד לפחות מיליון באט בשנה. בכירים אלה מנמקים פעילות זו בכך שרוב זרים אלה לא מכבדים את העם התאי ותרבות תאילנד ושרבים מהם מנסים להפוך את תאילנד כ"בסיס לפעילות עבריינית".
- בכירים בממשל התאילנדי מפתחים רפורמת מס שתאפשר לצרף את תאילנד לארגון ה OECD וכבר כעת הדבר מגביל את יכולתם של רוב הזרים בתאילנד להישאר בה יותר מ 180 יום בשנה ואמור להביא להכפלת המע"מ בתאילנד פי שתיים, להטלת מס של בין 17-34% על כל הכנסה פרטית מחוץ לתאילנד (overseas) לרוב הזרים בתאילנד לפי חישוב ימי שהות ביומטרי (עד 180 יום בשנה לחסרי היתר עבודה) ועוד פעולות שמטרתן שמדיניות המס בתאילנד "תתיישר" עם המדיניות הגלובלית של קברניטי ה OECD.
כמו כן, מעת לעת מדובר גם על "הפרעת אוטומציה" לעובדי ענף השירותים בתאילנד (פחות לעובדי ענף הסחורות בתאילנד) ובמיוחד על הצורך להגביר מס בכדי לפצות על הפסדים הנגרמים מכך, במיוחד החל משנת 2030.
דברים אלה מבוססים על ניסיוני הישיר בשטח בתאילנד כולל על כתבות עיתונאיות ושידורי סיקור המופקים בתאילנד, כמו גם על שיחות שאני מקיים עם תאילנדים ואחרים בתאילנד.