כיום אנחנו כבר בסוף שנת 2023 ותחום קידום אורגני של אתרים בלבד פחות ופחות מבוקש ממה שהוא היה למשל בין שנת 1999 לבין שנת 2019.
למעשה, תחום קידום אורגני של אתרים בלבד פרח מאד בין השנים 1999 ל-2019 כאשר השיא היה בשנת 2009. כלומר, בפשטות ניתן להגיד שמשנת 1999 הייתה נקודת עלייה שהגיעה לנקודת שיא בשנת 2009 ומשם הייתה ירידה שהגיעה לנקודת שפל בשנת 2019.
היה זה "תור הזהב" של 30 שנים של תחום קידום אתרים.
למה תחום קידום אורגני של אתרים בלבד פחות ופחות מבוקש כיום?
לפי דעתי, ישנן שלוש סיבות עיקריות לכך שתחום קידום אורגני של אתרים בלבד פחות ופחות מבוקש כיום והן אלו להלן.
- צמיחה הדרגתית של מדיה חברתית מאז שנת 2007 (השנה בה יצא אייפון 1), שגרמה לאנשים פחות להשקיע בקידום אורגני באתרים ויותר להשקיע בקידום אורגני של דפים, פרופילים וקבוצות במדיה חברתית (במנועי חיפוש של מדיה חברתית).
- נהיו כל כך הרבה בתי עסק שמציעים קידום אורגני של אתרים בלבד שכיום העבודה מתפזרת ביניהם באופן כזה שהתחום הפך לא משתלם לרבים מן העוסקים בו, אם לא לרובם.
- שינויים טכנולוגיים בתחום בניית אתרים - פחות השקעה של בעלי עסקים וארגונים בתחום בגלל עלויות גבוהות לקבלת אתר איכותי (כי מלא מתחרים בנו אתרים וקשה מאד לבנות אתר טוב יותר משלהם שמקודם יותר משלהם).
אני עצמי עושה קידום אורגני, כלומר SEO, באופן כללי ולא רק לאתרים.
אני עושה קידום אורגני גם לאפליקציות נייטיב בחנות אפליקציות (natapp), לדפים, לפרופילים ולקבוצות רשמיים במדיה חברתית, לסרטונים באפליקציות סרטונים או באתרי סרטונים כמו YouTube או TikTok או Dailymotion ולמעשה לכל נכס אינטרנטי שאני יכול.
אתריי ווב (websites) זה בפירוש לא סוג הנכס האינטרנטי היחידי שקיים ובטח לא סוג הנכס האינטרנטי היחידי שניתן לעשות לו קידום אורגני. למעשה, איפה שיש מנוע חיפוש, באפליקציית נייטיב או באתר (זה לא משנה בתכלס), אפשר לעשות קידום אורגני.
האם שווה ללמוד קידום אתרים היום?
לפי דעתי ללמוד קידום באינטרנט לגבי קידום אורגני של אתרים בלבד כיום זו טעות ופשוט חבל על הכסף.
למי שרוצה לעסוק בקידום באינטרנט או שיווק באינטרנט בכל הקשור לתוצאות חיפוש אורגניות (שהן תוצאות החיפוש הנחשקות ביותר ממגוון סיבות שעליהן פירטתי במאמרים אחרים כאן באתר), אני ממליץ פשוט ללמוד קורס קידום אורגני כללי, שנותן עקרונות קידום אורגני כלליים שתקפים הן לאפליקציות אינטרנט (natapp) והן לאתרי ווב (websites) ולמעשה למנועי חיפוש באופן כללי ולכל נכס אינטרנטי שהוא.
כלומר, אני ממליץ ללמוד עקרונות קידום אורגני שיהיו תקפים לגבי כל דבר שניתן לקדם אורגנית, אפילו בתוכנות אוף-ליין המשמשות רק בתוך רשתות תקשורת מקומיות של ארגונים ושבכוונה לא חיברו אותן לרשתות תקשורת עולמיות כמו רשת האינטרנט (למשל מסיבות ביטחוניות או מסיבות של אבטחת מידע) ולכן באופן טבעי תוצאות חיפוש במנוע חיפוש שלהן יהיו אורגניות (טבעיות), בלבד.
במילים אחרות, לפי דעתי מה שעדיף ללמוד זה מכניקה של מנועי חיפוש, כלומר איך לפתח מנועי חיפוש ומה הן הדרכים שניתן לחפש בהן מידע, שזה תת תחום של מבני נתונים (databases).
סוגים של תוכניות לימודים בקידום אורגני כללי
למי שמעוניין בלימודי תעודה או בלימודים מספר בתחום, אני מניח שכל לימודי "תכנות בסיסי נתונים" (database programming) או "תכנות מנועי חיפוש" (search engine programming) יספיקו.
שפת מחשב נפוצה לתכנות בסיסי נתונים היא MySQL.
למי שמעוניין בתואר אקדמי בתחום, זה נקרא "מדע המידע" (information sciences) אם כי לא ידוע לי על תכנית לימודים כזו באוניברסיטאות בישראל וייתכן שזה זמין כעת רק באוניברסיטאות בחו"ל.
אפשר כמובן לעשות תואר במדעי המחשב במקום אבל פחות מתמקדים בו בארגון, שינוי וחיפוש מידע, אלא, יותר מתמקדים בו באיך לחשב מידע.
מה צופה העתיד ובעיקר אחרי שנת 2025?
קשה לדעת.
אני אישית צופה שבין השנים 2025 לשנת 2050 עיסוק בקידום אורגני של אתרים בלבד יתייצב במקום נמוך מבחינת השתלמות כלכלית ושרוב החברות שמספקות אותו יצטרכו להרחיב את עצמן לאפיקים נוספים של קידום באינטרנט, קודם כל אורגני ואחרכך באפיקים אחרים של שיווק באינטרנט ואף שירותי פיתוח תוכנה בכלל ותוכנה לניהול פנימי (בקאופיס וגם פרונטאופיס) וכלים שיווקיים בפרט.
עם זאת, אני צופה שבאמצע שנת 2037 (הממוצע בין שנת 2025 לשנת 2050) המדיה החברתית, שכיום היא תחום כאוטי לחלוטין עם בערך 100 אפליקציות שונות עם חוקים שונים ופיקוח שונה והרבה הרבה תוכן זבל, תרד מהמקום הגובה שלה היום כי יהיו יותר סטנדרטים ואמנות בין לאומיים ובעיקר וחקיקה בין לאומית נגדה וזה יזיז אנשים יותר בחזרה לכיוון של אתרי ווב (websites), אבל קשה לקבוע מה בדיוק יהיה.