מאמרים בנושא נטורופתיה באתר זה נכתבים לגבי מבוגרים מעל גיל 21 בלבד, אינם מיועדים לנשים בהריון או לנשים מניקות, ואינם ייעוץ רפואי
כל טיפול בדחיינות מצריך לשאול האם זו דחיינות בנושא ספציפי או כמה נושאים ספציפיים או האם זו בכלל תסמונת עייפות כללית הנובעת מחסרים תזונתיים.
שאלת העניין האישי בנושא הדחיינות
אם אדם דוחה עיסוק בנושא שלא מעניין אותו אז אולי פשוט הוא צריך להחליף נושא.
אם אדם דוחה עיסוק בנושא שכן מעניין אותו ובכלל הוא מרגיש עייפות כללית ביום יום אז סביר להניח שזה קשור לירידה בחומרים שונים הדרושים לתפקוד גופני תקין, כמו לדוגמה ירידה ברמות הדופמין בגוף או ירידה ברמות הברזל בגוף (מה שבעצמו נחשב כגורם לירידה ברמות הדופמין בגוף).
הקשר בין תזונה ודחיינות
- מזונות שנקשרו עם העלת רמות הדופמין הם שמני אומגה-3 (בעיקר DHA) וקטניות שונות ובעיקר פול (fava beans) אם כי מי שאלרגי לפול או רגיש לפול צריך למצוא מקורות אחרים לדופמין כמו עדשים, שעועית אדומה (kidney beans), שוקולד מריר עם לפחות 50% מוצקי קקאו וקפה נמס.
- אי ספיקה בברזל הוצעה כקשורה עם ביוסינתזה מעטה של דופמין (דופמין נמוך) ולכן אם אכן יש אי ספיקה כזו מוטב לטפל בכך, לדוגמה דרך נטילת ויטמין C יחד עם ברזל (ויטמין C נחשב למסייע לספיגת ברזל) לפי הוראות מטפל מומחה. מוטב להימנע מלנסות לקחת ברזל ואבץ יחדיו כי הם יכולים להפריע זה לזה להיספג, אפילו בנוכחות ויטמין C המשפר את ספיגת שניהם.
אפונה, עדשים, טמפה (tempeh), טחינת זרעי דלעת והפירות מישמיש ותאנים הם מקורות טובים לברזל.
טירוזין
רמות טירוזין נמוכות קשורות עם ירידה בכמות הקטכול-אמינים (דופמין, אפינפרין) ומכאן עם תחושת עייפות כללית שיכולה להתבטא בדחיינות.
מזונות עשירים ביותר בטירוזין הם:
- ביצה
- בשר דג טונה
- בטטה
מזונות אגוניסטים לקטכול-אמינים (מנגנון פעולה לא בהכרח ידוע) הם:
- פירות הדר
- וניל (תמצית מקלות ואו פרחים)
- קקאו חום (לא שחור) אורגני מלא או שוקולד מריר שרובו מוצקי קקאו (מעל 50%).
הערות כלליות
- אם ידועה אלרגיה למזון כל שהוא צריך להתייעץ עם דיאטן קליני על חלופה לגביו.
- תרכובות מסוימות המבוססות על טבעת פניל או בסיס פיורין (כמו קאתין או ניקוטין) נחשבים לממריצים אך צריכה שלהם כלשעצמם בדרך כלל איננה מוממלצת כי היא נחשבת לממכרת ויותר סביר שיומלץ עליהם כחלק מפורמלה סינרגית המשלבת לפחות חמישה רכיבים.