מאמרים בנושא נטורופתיה באתר זה נכתבים לגבי מבוגרים מעל גיל 21 בלבד, אינם מיועדים לנשים בהריון או לנשים מניקות, ואינם ייעוץ רפואי
כנטורופת מומחה פסוריאזיס הגעתי למסקנה שחלק ניכר מהנוטריאנטים המסייעים עם פסוריאזיס מסייעים גם עם OCD והקשר בין שתי בעיות חיים אלה הוא קשר מעניין ששווה לחקור.
כנטורופת אני דוגל בגישה שהגורמים ל OCD הם כימיים ורוחניים יחדיו.
מבחינה כימית, ברור שתרופות מסוימות שגורמות או מחריפות OCD כתופעת לוואי משנות קצת את הכימיה של המוח, אולי דרך ריקון נוטריאנטים (nutrient depletion), אולי דרך גרימת דלקת מוחית (brain inflammation) ועוד, כך שנוצרת בעיה ניורוכימית (neurochermical problem).
מבחינה רוחנית, אפשר לטעון שאולי המוח הוא מעין מכשיר קשר בין תודעת האדם לשאר גופו ובעיה ניורוכימית יכולה לגרום לישויות רוחניות כמו שדים או שטן להפריע את הקשר הזה בין תודעת האדם לשאר גופו אך האמפתיה לא נפגעת.
מבחינה רוחנית אפשר גם לטעון שאולי מוח האדם מבסס שתיים או יותר נפשות במקום רק נפש אחת: נפש עיקרית ונפש משנית רעה ובגלל בעיה ניורוכימית הנפש המשנית הרעה מפריעה לנפש העיקרית עם מחשבות OCD אך האמפתיה לא נפגעת ואולי גם בנוסף לנפש שנייה רעה יש גם נפש שלישית טובה שבגלל בעיה ניורוכימית לא מצליחה למנוע מן הנפש הרעה להפריע לנפש העיקרית אך האמפתיה לא נפגעת.
בכל מקרה, לדעתי מקור ה OCD הוא ניורוכימי ונוטריאנטים שונים יכולים להפחית אם לא למנוע OCD.
לפני נטילת תוספים ל OCD או לצד נטילת תוספים ל OCD
לדעתי באופן כללי הדבר החשוב ביותר לפני נטילת תוספים ל OCD או לצד נטילת תוספים ל OCD הוא, אם הדבר אפשרי, להפסיק ליטול כל תרופה שדווח שגורמת או מחריפה OCD כתופעת לוואי כמו אולנזאפין וכל מה שדומה לו כימית, ריספרידון וכל מה שדומה לו כימית, אמפטמין וכל מה שדומה לו כימית, טופירמאט וכל מה שדומה לו כימית, פרומתזין וכל מה שדומה לו כימית וכדומה.
אולי ייקח לגוף לנקות מעצמו תרופות אלה חודש אם לא שנה ויותר.
תוספי תזונה שמניסיוני כנטורופת מפחיתים OCD
- אינוזיטול הוא מן הנוטריאנטים החשובים לטיפול בפסוריאזיס והוא הנוטריאנט הנפוץ ביותר לטיפול ב-OCD. ניתן ליטול חצי כפית אבקת אינוזיטול או עד בערך 2 גרם אבקת אינוזיטול מעורבבת ברבע עד חצי ליטר מים כל בוקר ולמי שלא רוצה לערבב אבקה עם מים בגלל הטעם אז ניתן ליטול כמוסה\כמוסות של 2000 מ"ג כל בוקר.
- פרח גדילן מצוי (Milk Thistle) מוכר כצמח מרפא כללי או מה שנקרא אדפטוגן ולפי הידוע לי הוא הצמח המומלץ ביותר לטיפול ב OCD.
יש תוספי גדילן מצוי העשויים מזרעי הפרח בלבד ויש תוספי גדילן מצוי העשויים מן הפרח עצמו ("פרי הפרח") בלבד והייתי ממליץ לשלב אותם או פשוט לקחת תוסף שמשלב אותם בכמוסה אחת, כלומר גם את הזרעים מיובשים וטחונים וגם את גוף הפרח מיובש וטחון, כל בוקר. - מינרל אבץ הוא מינרל המשמש לטיפול בפסוריאזיס ומומלץ לטיפול ב OCD. ניתן ליטול אבץ בטבלייה של עד 25 מיליגרם יחד עם ויטמין C של עד 500 מיליגרם (מקובל להניח שנטילת ויטמין C יחד עם אבץ משפרת את ספיגת האבץ), כל צהריים.
- פרח פסיפלורה נחשב לאחד הפרחים היעילים ביותר להרגעה והשראת שינה ולהערכתי יכול לסייע עם OCD. כל יום לפני השינה.
- ויטמין B12 עד 1000 מיקרוגרם בכדור או נוזלי מתחת ללשון דקה ואז בליעה (ציאנוקובלאמין או מתילקובלאמין). כל יום לפני השינה.
יש ליטול כל תוסף לפי הוראות השימוש על האריזה או לפי המלצת מטפל מומחה.
ייתכן ותוסף מסוים יתחיל להשפיע משמעותית רק אחרי שבוע-שבועיים בשל מילוי מאגרים, פעילות אנטי דלקתית מצטברת וכדומה.
תוספי תזונה שאין לי דעה לגביהם אך מצאתי טענות חוזרות ונשנות שהם מפחיתים OCD
אן-אצטיל-ציסטאין
ייתכן ש אן-אצטיל-ציסטאין (NAC) הוא אולי התוסף המשווק ביותר אחרי אינוזיטול כמסייע עם OCD.
- אם נוטלים תוסף זה יש ליטול את התוסף לפי הוראות השימוש על האריזה או לפי המלצת מטפל מומחה.
- יש להמתין לפחות שבוע-שבועיים עד להרגשת אפקט מינימלי (מילוי מאגרים, או פעולה אנטי דלקתית מצטברת).
אם עד חודש אין אפקט אז זה לא קשור למחולל ה OCD באדם הספציפי.
פרח מגנוליה
פרח מגנוליה (Magnolia) מוכר כצמח מרפא כללי או מה שנקרא אדפטוגן.
- אם נוטלים תוסף זה יש ליטול את התוסף לפי הוראות השימוש על האריזה או לפי המלצת מטפל מומחה.
- יש להמתין לפחות שבוע-שבועיים עד להרגשת אפקט מינימלי (מילוי מאגרים, או פעולה אנטי דלקתית מצטברת).
אם עד חודש אין אפקט אז זה לא קשור למחולל ה OCD באדם הספציפי.
תוספים שמניסיוני כנטורופת לא מפחיתים OCD
- סלניום: סלניום, לצד אבץ, מסייע לטיפול בפסוריאזיס אך אינני מכיר ראיה שהוא מפחית OCD.
- אומגה-3 הוא חומר שומני אנטי דלקתי הנלקח מצד הסובלים מפסוריאזיס כדי להפחית דלקתיות של רובדיי-פסוריאזיס, אך אינני מכיר ראיה שהוא מפחית OCD.
- שמן זרעי בוראז' הוא חומר שומני אנטי-דלקתי הנלקח מצד הסובלים מפסוריאזיס, לפעמים בשילוב עם אומגה-3 כדי להפחית דלקתיות של רובדיי-פסוריאזיס וזאת בשל היותו השמן עם הריכוז הגבוה ביותר של חומצה גאמא לינולנית (GLA) הנחשבת לנוגדת דלקת ברובדים אלה אך אינני מכיר ראיה שהוא מפחית OCD.
- ויטמין B6: מניסיוני כנטורופת רמות גבוהות מדי של ויטמין זה יכולות לגרום תחושת סטרס או חרדה ומכאן להגדיל הסיכוי ל OCD ולכן לא רק שאינני מכיר ראיה שהוא מפחית OCD אלא לדעתי הוא אולי יגדיל הסיכוי ל OCD. ישנה בעיה שיצרני תוספים נוטים להוסיף ויטמין זה גם למוצרים שאין להם קשר אליו, כמו תוסף מגנזיום ויש לדאוג להימנע מכך.
- ויטמין E הוא ויטמין חשוב לתנגודת חמצון והפחתת דלקת אבל די מיותר לקחת תוספיי ויטמין E כי אנחנו מקבלים כמויות אדירות שלו מכל סוג של תזונה גם ככה (טבעונית, צמחונית, כללית וכדומה), בעיקר משמנים מזוככים ומוצרים שומניים אחרים אשר מתספים אותם בתוספיי ויטמין E מבעוד מועד כמעין חומר משמר למוצרים שומניים. אינני מכיר ראיה שהוא מפחית OCD.
- כורכומין הוא חומר אנטי דלקתי טוב אבל מניסיוני כנטורופת הוא יכול להחריף תחושת סטרס ומכאן גם אולי יכול להגדיל הסיכוי ל OCD ולכן לדעתי באופן כללי עדיף לסובלים מ OCD להיעזר בחומרים טובים אחרים כנוגדי דלקת.
- תמצית זעפרן (Saffron Extract) עשויה מן הצלקת\סטיגמה של פרח הזעפרן מיובשת וטחונה לאבקה בצבע ורדרד הכוללת את החומר קרוצין (Crocin) שמבחינה כימית הוא קרוטנואיד (פיגמנט וקרוב כימית לויטמין A) ולפחות אחד הפיגמנטים הנותן\נותנים לצלקת\סטיגמה של הזעפרן את צבעה האדום-כתום-צהוב, בהתאם לריכוזו. קרוטנואידים משמשים לטיפול בפסוריאזיס אך הקשר ל OCD, אם קיים, לדעתי איננו ברור כיום.
- ויטמין D הוא ויטמין חשוב מאד, במיוחד לצורך איזון אנדוקריני, מניעה ואף ריפוי של פסוריאזיס ומניעה ואף ריפוי של מחלות עצם בשל ייעול משק הסידן בגוף אם כי לדעתי כל טענה שהוא מפחית OCD איננה מבוססת ואיננה נכונה. גם לאנשים עם ויטמין D גבוה (אנשים שלוקחים לפחות 5,000 יחב"ל ביום אם לא 10,000 וכדומה) ייתכנו התקפי OCD חריפים ולכן לדעתי אין קשר בינו לבין OCD.
טבק, קפה, תה ירוק, קקאו, קוקה-קולה, קנאביס ו-OCD
טבק
לא ידוע לי שטבק יכול להפחית OCD ובאופן כללי לא הייתי ממליץ לנסות טבק לטיפול ב OCD, בטח לא בעישון, אלא אולי רק בצורת שקיקים (Snus sachets), כל יום, שלוש פעמים ביום, בוקר, צהריים וערב, למשך חודש ואם זה לא עוזר אז פשוט להפסיק עם זה.
קפה
לא ידוע לי שקפה (או קפאין ספציפית) מסייע עם OCD ולהערכתי בדיוק להפך, כמו כלל החומרים הממריצים (הסטימולנטים) האחרים, סביר להניח שהוא דווקא יחריף תחושת סטרס או חרדה ובכך יגדיל הסיכוי להתקף OCD ולכן אני ממליץ להימנע כללית מצריכתו.
אם נדרש לצרוך קפה כחלק מטיפול נקודתי בהפרעת שינה כמו Jet Lag אז לדעתי הדרך הנכונה לעשות זאת היא עם קפה מוחלש, כלומר קפה נמס מדולל בחלב צמחי כמו חלב שיבולת שועל (25% קפה נמס, 25% מים רותחים ו 50% חלב צמחי). אפשרות נוספת היא שוקוצ'ינו (12.5% קפה נמס, 12.5% קקאו, 25% מים רותחים ו 50% חלב צמחי).
תה ירוק
תה ירוק או תה שחור מזן כל שהוא של מין הצמח קמליה סינסיס (Camellia sinensis) הוא צמח ממריץ מאד, לפעמים הרבה יותר מקפה, קקאו או שילוב שלהם.
לא ידוע לי שתה ירוק מסייע עם OCD ואני מעריך שהוא יחריף OCD בגלל חומרים ממריצים בו, במיוחד בתלות בזן הספציפי של קמליה סינסיס ואני ממליץ להימנע כללית מצריכתו.
אם נדרש לצרוך תה ירוק כחלק מטיפול נקודתי בהפרעת שינה כמו Jet Lag אז לדעתי עדיף להמיר אותו בקפה מוחלש כמו שהסברתי למעלה.
קקאו
לא ידוע לי שקקאו מסייע עם OCD ואני מעריך שהוא אולי יחריף OCD בגלל חומרים ממריצים בו אבל אני מניח שצריכה מתונה שלו כמו כוס שוקו קר בבוקר, במיוחד כחלק ממשקה משולב כמו שהסברתי לעיל על שוקוצ'ינו, איננה מסוכנת לסובלים מ OCD.
קוקה-קולה
קוקה-קולה הוא משקה עתיר סוכר, קפאין וסטימולנטים שונים שמקורם בעלי צמח הקוקה ובאגוזי עץ הקולה. להערכתי כמויות גדולות כמו בקבוק ביום יוכלו להחמיר במידת מה OCD ועדיף לשתות מים או משקה דמוי קולה מתרכיז עם מי סודה.
קנאביס
כל העדויות שמצאתי לגבי שימוש בקנאביס לטיפול ב OCD סותרות; רוב האנשים טוענים שצריכת קנאביס לא עזרה להם כלל עם OCD ומיעוטם טוענים שצריכת קנאביס עזרה להם עם OCD מעט או הרבה או שצריכת קנאביס החמירה להם OCD, כך שמבחינתי המידע לא חד משמעי ואני לא ממליץ למטופלים לנסות קנאביס לטיפול ב OCD אלא אם כלל האפשרויות האחרות נכשלו וגם אז רק זנים מרגיעים או מרדימים (בעיקר זנים המבוססים על המין קנאביס אינדיקה) שכן זנים שונים של קנאביס יכולים דווקא להמריץ ולגרום חרדה.
שמן CBD ספציפית, המופק מצמח הקנאביס, יכול להפחית תחושת סטרס ולשפר שינה אבל אינני יכול לקבוע אם הוא יכול להפחית או למנוע התקפי OCD ונדרשים מחקרים ארוכי טווח של שלושה חודשים לפחות במסגרת אשפוזית.
הערות כלליות
- ויטמין C מומלץ יותר ויותר לטיפול בפסוריאזיס אך הקשר ל OCD, אם קיים, לדעתי איננו ברור כיום.
- להערכתי אי ספיקת מגנזיום יכולה לגרום תחושת סטרס אשר יכולה להחריף פסוריאזיס ולהגדיל הסיכוי להתקף OCD או אפקט רע מ OCD.
- אי ספיקת גליצין יכולה לגרום תחושת סטרס אשר יכולה להגדיל הסיכוי להתקף OCD או אפקט רע מ OCD אבל אולי יהיה לתוסף גליצין אפקט פרדוקסלי בו הוא דווקא מגביר תחושת סטרס, אך זה פחות סביר אם הוא נלקח כחלק משילוב נוטריאנטים (פורמולת הרגעה טבעית).
- התרופות הטריציקליות קלומיפרמין ואמיטריפטילין נחשבות כמסייעות להפחית OCD אך לדעתי כמו עם רבות מן התרופות הן יכולות לגרום אפקט פרדוקסלי ובכך להחריף OCD ואולי עדיף בלעדיהן מאשר איתן.
- התרופות קלונידין ופרופרנולול, במיוחד כשהן נלקחות יחדיו, יכולות להפחית טיקים הנלווים ל OCD (אם ישנם) ואף התקפי OCD כשלעצמם, אך פרופרנולול במינונים מסוימים יכולה להחריף פסוריאזיס או לגרום פסוריאזיס בבעלי פרידיספוזיציה ולכן נדרש משנה זהירות בשימוש בהן ב OCD, במיוחד לסובלים מפסוריאזיס.
- יש לזכור ש OCD מצריך גם טיפול קוגניטיבי שנותן כלים תודעתיים\הכרתיים להתמודד עם מחשבות OCD על הצד הטוב ביותר ומי שמעוניין להתייעץ איתי בנושא יכול לפנות אלי בכל עת בשיחה קולית ללא וידאו (אם לא עניתי אז ניתן להשאיר הודעת טקסט בנושא).