המונח כתובת אי פי או לחלופין כתובת IP (באנגלית: IP address) הוא קיצור ל Internet Protocol address שפירושו "כתובת פרוטוקול אינטרנט".
הכוונה בכך היא כתובת המייצגת מערכת מחשב אחת, או שניים או יותר מערכות מחשב החולקות יחדיו כתובת כזו ← ברשת תקשורת מחשבים בכלל וברשת האינטרנט.
כתובת אי פי לעומת כתובת MAC
יש המבינים כתובת אי פי כמעין מספר זיהוי ייחודי של מערכת מחשב אחת ברשת תקשורת מחשבים, אך זה לא נכון.
מספר ייחודי שכזה מתאים בדרך כלל לכתובת MAC אשר בכל מערכת מחשב לא וירטואלית הוא טבועה בחומרה ← בכרטיס רשת ו\או במודם.
פרוטוקול ARP משמש למצוא כתובת MAC בעזרת כתובת אי פי.
מה זה NAT
ייתכן מצב בו שתיים או יותר מערכות מחשוב חולקות את אותה כתובת אי פי (דרך NAT), כאשר לפחות אחת ממערכות מחשוב אלה יכולה להיות וירטואלית ← "מכונה וירטואלית".
המונח NAT הוא ראשי תיבות של Network Address Translation (תרגום כתובות רשת) ומשמעותו תרגום סך כתובות האי פי של מערכת מחשב מסוימת לכתובת אחת, של מכשיר ניתוב.
תרגום NAT נעשה דרך שינוי ה IP header של מנות מידע (packets) לכזה שיכלול כתובת אחת כזו.
כתובת NAT יכולה להיות סטטית (אחת ויחידה) או דינאמית (משתנה בעצמה) אך בשני המקרים יש תרגום. ישנן דרכים שונות ליישם NAT כמו PAT במקרה של NAT דינאמית אך זה נרחב מעבר לתחום מאמר זה.
סוגי כתובת אי פי
כתובת אי פי יכולה להיות מסוג IPv4 או מסוג IPv6.
כתובת אי פי מורכבת ממחלקות (classes) תוים (למשל, 4 או 8 בהתאמה ל IPv4 או IPv6) אשר כל אחת מהן מייצגת ערך מסוים של ביטים.
ההבדל בין שני הסוגים הוא טווח הכתובות האפשריות מבחינה מתמטית; כלומר, לפי גבולות חזקה מתמטיים כאשר IPv4 מאפשר שימוש, באופן כללי ב 2^32 כתובות ו IPv6 מאפשר שימוש, באופן כללי ב 2^64 כתובות.
הצורך בהמצאת סוג ה IPv6 נבע מכך שמהנדסי מחשוב הבינו כי לא יהיו מספיק כתובות פנויות ב IPv4 ולכן היה צריך טווח כתובות גדול הרבה יותר מבחינת הכפלת מספרים טבעיים.
כל כתובת אי פי, בין אם מסוג IPv4 או IPv6 יכולה להיות מסוג "סטטית" (לא תתחלף עם אתחול מודם) או מסוג "דינמית" (כן תתחלף עם אתחול מודם).
כתובות אי פי מיוחדות
ישנן מספר כתובות אי פי מיוחדות שלפי סטנדרטיזציה לא יינתנו מצד ספק שירות אינטרנט (ISP) לשום מחשב או קבוצת מחשבים שכן או שלא ניתן להשתמש בהן כלל או שהשימוש בהן שמור לפעולות ספציפיות ודוגמאות יהיו:
- כתובת האי פי
0.0.0.0
: לא ניתן להשתמש בה בכלל - כתובת האי פי
127.0.0.0
: מייצגת את המחשב עצמו אל מול סוכני משתמש שפועלים על כתובות אי פי (ולא דווקא על כתובות מקומיות אחרות) - כתובת האי פי
10.0.0.0
: מייצגת רשת תקשורת מחשבים מקומית (LAN) שמערכת מחשב מסוימת (אשר לה כתובת ייחודית אחרת כגון כתובת MAC) היא חלק ממנה (לכל מערכת מחשב כתובת ייחודית). - ועוד
כתובת אי פי לעומת DNS
היות וכתובת אי פי מייצגת מערכת מחשב אחת, או שניים או יותר מערכות מחשב, ברשת תקשורת מחשבים בכלל וברשת האינטרנט בפרט, אנו נוכל להשתמש בה כדי לייצג אתר ווב אשר נאחסן על סביבת אחסון שיצרנו על מערכת מחשב מסוימת.
לאתרי ווב בדרך כלל יש דומיין ווב; לאחר שנריץ דומיין ווב בדפדפן ווב נוכל להשתמש באתר ווב הקשור בו (אם קיים אתר כזה והוא פעיל), זאת בעזרת שרת DNS אשר יתרגם את דומיין הווב לכתובת האי פי.
בהתאם לדומיין, יישלף המידע הרלוונטי לאתר ווב זה.
באחסון אתרים, במה שמכונה "אחסון שיתופי", שניים או יותר אתרי ווב חולקים את אותה כתובת אי פי ← כאמור, בהתאם לדומיין, המידע הרלוונטי לכל דומיין ווב יישלף עבור ללקוח בתהליך הנקרא אינטראקציית World Wide Web.