בהקשרים של פסיכולוגיה ושיווק, המונח אפקט הראשונות והאחרונות (באנגלית: Primacy and Latency effects) משמש לתאר הטיה קוגניטיבית הגורמת לכך שבאופן כללי אנשים המעבדים בנפשם פיסת מידע, כגון פסקה, ייטו לזכור הכי טוב את התחלתה ואת סופה, אך לא את אמצעה.
דוגמאות לאפקט הראשונות והאחרונות
נניח ויש מאמר המורכב מ-3 פסקאות, אז אנשים ייטו לזכור הכי טוב את פסקה 1 ו-3 אבל את פסקה 2 הם כביכול ייזכרו טיפה או קצת פחות טוב.
נניח ויש מאמר המורכב מ-6 פסקאות, אז אנשים ייטו לזכור הכי טוב את פסקה 1 ו-2 ואת פסקה 5 ו-6 אך פחות טוב את פסקה 3 ו-4.
יציאות מן הכלל לאפקט הראשונות והאחרונות
יציאות מן הכלל (אקספציות) לאפקט זה הם הבלטה (bolding) של פסקת האמצע וכן שימוש במשפטים קצרים מאד של לא יותר מ-10 מילים למשפט נניח, כגון:
שלום שמי A אני עובד ב B
יותר סביר שישכחו את השם מאשר מאיפה האדם עובד שכן השם היה באמצע. במשפט אחר כמו "שלום, אני השכן החדש שלכם, שמי X" יזכרו את מושג ה"שכנות" אבל גם יש יותר סיכוי שיזכרו את השם.
מוכנות לאפקט הראשונות והאחרונות
סביר להניח שאדם שרגיש לאפקט הראשונות והאחרונות ישתדל לזכור טוב יותר את המידע המוצג בפניו תוך שינון קל או כתיבתו שכן הוא יודע שהוא מוטה לאפקט הראשונות והאחרונות.
מוכנות זו היא סוג של הטרמה (priming) שיכולה להיות עצמית או חינוכית כך שאנשים יהיו פחות רגישים לאפקט זה ויעבדו את המידע בצורה הדרגתית יותר שמאפשרת לקיחה של כמה שיותר פרטים אמצעיים גם כן.
חשיבות אפקט הראשונות והאחרונות בשיווק
אנשי שיווק מסתמכים רבות בעבודתם על אפקט הראשונות ואפקט האחרונות, המאפשר להם לכוון לקוח למידע רלוונטי ביותר עבורו כביכול ובכך להשארת פרטים לצורך יצירת ליד (Lead) או אף לסגירת עסקה מיידית.
אפקט הראשונות והאחרונות בקידום אתרים
כל דף ווב (דף באתר) אשר התוכן בו מאורגן היטב והתוכן המשני בכל פסקה בו מופיע במרכז הפסקה יכול להיתפש כמועיל יותר ולפיכך להיות מקודם יותר במנועי חיפוש.
אני מאמין, על בסיס ניסיוני כמקדם אתרים בלבד, שמפתחיי מנוע החיפוש גוגל מודעים היטב לאפקט זה ולכן מפתחים את הסורק לסרוק תוכן שיש קשר מהותי בין תחילת הפסקאות שלו לסוף הפסקאות שלו.